Απειλή διχοτόμησης από την Αγκυρα – αρχίζουν σήμερα οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Απειλή διχοτόμησης από την Αγκυρα – αρχίζουν σήμερα οι συνομιλίες για το Κυπριακό

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τελευταία ευκαιρία για την Κύπρο» χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου τις συνομιλίες που θα αρχίσουν σήμερα, με τη συνάντηση του προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές πως αν υπάρξει σχέδιο λύσης και απορριφθεί εκ νέου από τους Ελληνοκυπρίους, θα επέλθει διχοτόμηση του νησιού. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι «το “όχι” σε μια συμφωνία θα έχει με βεβαιότητα συνέπειες». Επισήμανε, επίσης, ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα συνεχίζονται επ’ άπειρον και υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές θα ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου από τους Ελληνοκυπρίους.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αποκάλυψε ότι το Σαββατοκύριακο επικοινώνησε με τον κ. Ευ. Βενιζέλο και συνομίλησαν για το πώς θα επιτύχει η διαδικασία. Ο κ. Νταβούτογλου είχε, επίσης, νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι. Χθες, στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος υπουργός συναντήθηκε με τον επίτροπο Διεύρυνσης Σ. Φούλε και την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικών και Αμυνας της Ε.Ε., Κάθριν Αστον. Στη συνάντηση χαρακτήρισαν εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει συνολική επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Φούλε δήλωσε ότι η Ε.Ε. «αναγνωρίζει πως η Τουρκία συνέβαλε τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών».

Στη συνέντευξη, ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η συμφιλίωση ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους θα έχει θετικές επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Οπως δήλωσε, μόλις αρχίσουν οι συνομιλίες μέσα στην εβδομάδα, οι διαπραγματευτές τής κάθε πλευράς θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα και την Τουρκία αντίστοιχα. Επισημαίνεται ότι ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς άλλαξε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Τη θέση του σκληροπυρηνικού πρώην συνεργάτη του Ντενκτάς, Οσμάν Ερτούγ, ανέλαβε ο Κουντρέτ Οζερσάι, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του προηγούμενου Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεμέτ Αλί Ταλάτ. Ο Ερτούγ παραιτήθηκε επειδή διαφωνούσε με το κοινό ανακοινωθέν.

Η συνάντηση Αναστασιάδη – Ερογλου θα γίνει σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας (UNPA), το οποίο βρίσκεται υπό την προστασία του ΟΗΕ. Οι αντιπροσωπείες θα είναι εξαμελείς, ο κ. Αναστασιάδης θα συνοδεύεται μεταξύ άλλων και από τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδ. Μαυρογιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία, η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία ώρα και φαίνεται ότι θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα. Τον ΟΗΕ θα εκπροσωπήσει η ειδική σύμβουλος του γ.γ. στην Κύπρο, Λίζα Μπατενχάιμ, η οποία φαίνεται ότι θα διαδεχθεί τον έως τώρα ειδικό απεσταλμένο του γ.γ., Αλεξάντερ Ντάουνερ, τον οποίο απέσυραν τα Η.Ε. από το Κυπριακό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT