Γρίφος για ΠΑΣΟΚ, «58», οι υποψήφιοι

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 42 ονόματα του ευρωψηφοδελτίου που θα καταρτίσουν από κοινού το ΠΑΣΟΚ, οι «58» και οι λοιπές συνεργαζόμενες κινήσεις αποδεικνύονται ένα από τα πιο σύνθετα ζητήματα που καλούνται να λύσουν μεταξύ τους όσοι συμμετάσχουν στο εγχείρημα της «Ελιάς». Οι ισορροπίες και, εντέλει, οι επιλογές είναι δύσκολες και για τις δύο πλευρές.

Τα περιθώρια κινήσεων είναι περιορισμένα, κυρίως για τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι επιλογές για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι οι εξής: Αφενός θα πρέπει να προωθήσει τα νεότερα στελέχη του κόμματος, όπως ο ηλικίας 31 ετών Κυρ. Πιερρακάκης, ο οποίος αποτελεί έναν εκ των σταθερών συνομιλητών του, χαίρει της προσωπικής εκτίμησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αποτελεί μια υποψηφιότητα απόλυτα αποδεκτή και από τους «58». Αφετέρου θα πρέπει να διαχειριστεί τη στάση που τελικώς θα τηρήσουν στελέχη με σημαντική επιρροή μέσα στον μηχανισμό.

Ενα ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι η στάση της κ. Φώφης Γεννηματά, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ψήφο στις ευρωεκλογές. Στελέχη της Χαρ. Τρικούπη σχολιάζουν ότι κάτι τέτοιο δεν ακούγεται ιδιαίτερα ελκυστικό στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου, καθώς πιθανή εκλογική επιτυχία της κ. Γεννηματά ή κάποιου άλλου στελέχους αντίστοιχου βεληνεκούς, θα την καθιστούσε έναν εκ των πλέον ισχυρών «παικτών» στην επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών.

Στη συζήτηση έχει μπει εσχάτως και το όνομα του νυν γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος φέρεται να αναμένει τις εξελίξεις προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του. Ακόμη, ωστόσο, και να μην κατέλθει ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης, υπάρχουν πρόθυμοι τριανταπεντάρηδες οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν τον μηχανισμό του γραμματέα, όπως οι κ. Α. Σαουλίδης και Κ. Μπελτεγρής (μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου). Σημειώνεται ότι τα πρόσωπα τα οποία προέρχονται από τον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ δεν τυγχάνουν της έγκρισης των «58».

Ωστόσο, το πλέον σοβαρό πρόβλημα του κ. Βενιζέλου φαίνεται ότι είναι αυτή τη στιγμή η εκπροσώπηση των λεγόμενων «παπανδρεϊκών». Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την ενσωμάτωση μιας ικανής μερίδας στελεχών που προέρχονται από το περιβάλλον του κ. Γ. Παπανδρέου, γι’ αυτό, άλλωστε, φαίνεται να σκέφτονται, μεταξύ άλλων, τους Π. Γερουλάνο και Γ. Πεταλωτή. Ωστόσο, υπάρχει μια άποψη στο σκληροπυρηνικό «παπανδρεϊκό» στρατόπεδο, σύμφωνα με την οποία κανένα στέλεχος δεν πρέπει να στηρίξει ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα έχει τη σφραγίδα του κ. Βενιζέλου. Η συγκεκριμένη άποψη δεν φαίνεται να απηχεί τις απόψεις του κ. Παπανδρέου, ο οποίος επέστρεψε το Σάββατο από το εξωτερικό και αυτήν την εβδομάδα θα έχει σειρά συναντήσεων, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί.

Από την πλευρά των «58» είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουν τελικά οι υποψηφιότητες των καθηγητών Γ. Παγουλάτου και Μ. Ματσαγγάνη, οι οποίοι διατηρούν, ωστόσο, ακόμη κάποιες επιφυλάξεις. Εκ των «58» ο κ. Βενιζέλος φαίνεται να συμφωνεί και με πιθανή υποψηφιότητα της καθηγήτριας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νιόβης Παυλίδου. Εκ των πιο έμπειρων στελεχών της ομάδας των «58» ενδεχομένως να είναι υποψήφιος και ο κ. Ν. Μπίστης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT