Ο Αρης και το παζλ των υποψηφιοτήτων

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμπλήρωση και των τελευταίων κενών στο παζλ των υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου (σ.σ. την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές εκκρεμούσε ακόμη η Περιφέρεια Αττικής) δεν συνιστά και το τέλος της δοκιμασίας για τη Νέα Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανάλωσε πολλές ώρες την προηγούμενη εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να κλείσει τα κενά και να αμβλύνει αντιθέσεις. Οχι, πάντοτε, με επιτυχία. Η περίπτωση της Κεντρικής Μακεδονίας με την αντιπαράθεση των Απ. Τζιτζικώστα και Γ. Ιωαννίδη αποδείχθηκε πως ήταν μόνον η αρχή. Ακολούθησε ο νέος «εμφύλιος», αυτή τη φορά στην Αθήνα, με τις παράλληλες και αλληλοεξουδετερούμενες υποψηφιότητες των Αρη Σπηλιωτόπουλου και Νικ. Κακλαμάνη.

Κι όμως, η Ν.Δ. ξεκίνησε την κούρσα με καλές προοπτικές που, στην πορεία, έγιναν ακόμη καλύτερες. Σε αυτό συνέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε επιλέγοντας τον Θ. Καρυπίδη για τη Δυτ. Μακεδονία, για να τον… αποσύρει στη συνέχεια, είτε μη επιλέγοντας στελέχη που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με σοβαρές πιθανότητες τις περιφέρειες. Η επιλογή της κ. Δέσποινας Χαραλαμπίδου, αντί του κ. Μ. Μπόλαρη στην Κ. Μακεδονία, του Οδ. Βουδούρη αντί του Γ. Πανούση (την υποψηφιότητα του οποίου «εξέτασε» ακόμη και η Ν.Δ.!) στην Πελοπόννησο, και του Θ. Γαλιατσάτου στα Ιόνια, ακόμη και του Γ. Σακελλαρίδη στην Αθήνα αντιμετωπίστηκαν από τη Συγγρού και το Μαξίμου ως… «δώρα» από την Κουμουνδούρου.

Ακολούθησαν οι περιπλοκές σε Κεντρική Μακεδονία και Αθήνα, σαν να ήθελε η Ν.Δ. να τραβήξει την αρνητική δημοσιότητα πάνω της. Στους τρεις μήνες που απομένουν μέχρι τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο πρωθυπουργός, οι συνεργάτες του αλλά και το επιτελείο του κόμματος θα πρέπει να βρουν απαντήσεις σε μία σειρά από πολυσύνθετα προβλήματα.

Στην Αθήνα, η αντιπαράθεση του έχοντος το χρίσμα Α. Σπηλιωτόπουλου με τον «αντάρτη» Νικ. Κακλαμάνη δημιουργεί επικίνδυνες περιπλοκές, απειλώντας να αφήσει μόνους διεκδικητικές της δημαρχίας στο Β΄ γύρο, δύο εκ των Γ. Καμίνη, Γ. Σακελλαρίδη και Ηλ. Κασιδιάρη. Ο κ. Κακλαμάνης εξακολουθεί να «προκαλεί» το Μαξίμου, είτε λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός μου είχε υποσχεθεί το χρίσμα» ή αρνούμενος να παραδώσει την κοινοβουλευτική του έδρα, την οποία βέβαια ουδείς προσώρας ζήτησε. Ο πρώην δήμαρχος όχι μόνον αναμένεται να παραμείνει στην κούρσα, αλλά ήδη λειτουργεί ως «υποδοχέας» στήριξης από τα πολλά σχήματα στον χώρο της λαϊκής δεξιάς. «Ουδέποτε υπήρξε δέσμευση Σαμαρά… γιατί να επανεκλεγεί ο Κακλαμάνης όταν οι Αθηναίοι τον "μαύρισαν" το 2010;» σχολιάζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Δεν είναι λίγοι που εκτιμούν πώς ο πρώην δήμαρχος ακολουθεί μία στενά προσωπική στρατηγική που έχει ως στόχο την πολιτική του επιβίωση, ακόμη και εκτός νεοδημοκρατικών τειχών.

Καλύτερες, μοιάζουν, οι προοπτικές στην Κεντρική Μακεδονία, όπου εκτιμάται ότι ένας εκ των δύο υποψηφίων, πιθανόν ο κ. Ιωαννίδης, θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Το κρίσιμο στοιχείο είναι ο «διχασμός» της βάσης να μη φτάσει στο σημείο να αποκλείει τις συμπράξεις στον Β΄ γύρο. Ηδη, πάντως, οι δύο υποψηφιότητες στην Περιφέρεια καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια του Στ. Καλαφάτη να αμφισβητήσει τον Γιάννη Μπουτάρη στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Τα προβλήματα, ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνον σε Αθήνα και Μακεδονία. Στον Πειραιά, ο κ. Β. Μιχαλολιάκος αμφισβητείται, παρά τη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου και θεωρείται πολύ πιθανή η συγκρότηση «κόντρα» ψηφοδελτίου, υπό τον κ. Γιάννη Μελά, (σ.σ. γιο του βουλευτή της Ν.Δ. και πλέον των ΑΝΕΛ Παν. Μελά) που ήταν πρώτος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μιχαλολιάκου.

Στην Πελοπόννησο, η στήριξη στο νυν περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη (σ.σ. που πάντως εμφανίζεται ο επικρατέστερος) προκαλεί αντιδράσεις στη γαλάζια βάση που, προ τετραετίας, έδωσε τη μάχη υποστήριξης του κ. Δ. Δράκου. Σχήμα οξύμωρο, επικριτικοί έναντι του κ. Τατούλη δεν είναι μόνον τα «σαμαρικά» στελέχη αλλά και πολλοί εκ των «καραμανλικών», αν κάποιος ανατρέξει στη διπλή διαγραφή Τατούλη επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή. Την κατάσταση αυτή θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν οι Γιάννης Μανώλης, πρ. βουλευτής Αργολίδας, από την «Ενωση» των Πολύδωρα – Ζώη, ο Δημ. Κουκούτσης βουλευτής της Χ.Α. και το στέλεχος των ΑΝΕΛ, πρώην γραμματέας της ΔΑΠ, Γ. Αναγνωστάκος, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές ήταν εκ των επικεφαλής της εκστρατείας του υποψηφίου της Ν.Δ.

Χαμηλών προσδοκιών είναι, όπως θεωρούν γαλάζια στελέχη, και η υποψηφιότητα του κ. Σεραφείμ Τσόκα στην Κρήτη, τον οποίο οι αντίπαλοί του χαρακτήρισαν ως «ξενομπάτη», καθώς δεν κατάγεται από το νησί.

Ο ανεξάρτητος Παχατουρίδης

Πρακτικά, το τελευταίο κομμάτι που λείπει για την ολοκλήρωση του παζλ είναι η περιφέρεια Αττικής. Ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης είναι το πρόσωπο στο οποίο επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις τα τελευταία 24ωρα, καθώς εμφανίζεται ότι μπορεί να κερδίσει την περιφέρεια από το… φαβορί του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου. Με αμφίσημες δηλώσεις ως προς τις προθέσεις του, ο ίδιος καλλιεργεί την εικόνα της ανεξάρτητης – αυτοδιοικητικής υποψηφιότητας. Το ίδιο πράττει από το 2002 στο Περιστέρι όταν κέρδισε τον Δήμο, με το χρίσμα του… ΔΗΚΚΙ αλλά και τη συμμετοχή κορυφαίων γαλάζιων στελεχών. Το σενάριο να «κατέβει» στην Αττική παραμένει ισχυρό. Θα στεναχωρήσει τη Ν.Δ. ο αντιμνημονιακός λόγος Παχατουρίδη; Αν κερδίσει την Περιφέρεια, όχι…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT