Σημαντικό βήμα κατά παράνομης μετανάστευσης

Σημαντικό βήμα κατά παράνομης μετανάστευσης

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Eνα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα έγινε χθες στο Στρασβούργο με την ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο της συμφωνίας επανεισδοχής παράνομων μεταναστών στην Τουρκία. Η Τουρκία δηλαδή θα υποχρεούται να δέχεται πίσω τους λαθρομετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην Ε.Ε. από το έδαφός της. «Η συμφωνία επανεισδοχής θα συμβάλει σημαντικά στον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης στην Ε.Ε. μέσω της Τουρκίας, θα βοηθήσει στην πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και ιδίως της εμπορίας ανθρώπων, και θα ανακουφίσει την πίεση που δέχεται η Ελλάδα και, ως εκ τούτου, η Ε.Ε. στο σύνολό της», δήλωσε η Γερμανίδα εισηγήτρια Ρενάτε Σόμερ.

Δεύτερο βήμα

Η ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο ήταν το δεύτερο βήμα από τα τρία που πρέπει να γίνουν για να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος. Το πρώτο και σημαντικότερο έγινε λίγους μήνες νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2013, όταν η Τουρκία δέχθηκε να επικυρώσει τη συμφωνία αυτή. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Τουρκία θα λάβει χρηματοοικονομική και τεχνική βοήθεια από την Ε.Ε. για την ανάπτυξη της συνοριακής της αστυνομίας και για την απόκτηση κατάλληλου εξοπλισμού για την εποπτεία των συνόρων.

Η Τουρκία δέχθηκε να υπογράψει αυτή τη συμφωνία αφού προηγουμένως είχε καταφέρει να αποσπάσει από τους Ευρωπαίους κάτι άλλο: τη δέσμευση για σταδιακή κατάργηση της βίζας για Τούρκους υπηκόους. Κατάργηση που ωφελεί και την Ελλάδα, καθώς μπορεί να τονώσει το εμπόριο και τον τουρισμό ιδιαίτερα σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία. Μία τέτοια συμφωνία εφαρμοζόταν ήδη εν μέρει την τελευταία τριετία ανάμεσα στη χώρα μας και την Τουρκία.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Η Ελλάδα εδώ και 13 χρόνια είχε μια διμερή συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών πίσω στην Τουρκία, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Εως το 2013 και τη δημιουργία του φράχτη στα χερσαία σύνορά μας στον Εβρο η παράνομη μετανάστευση είχε δύο μέτωπα, του Εβρου και του Ανατολικού Αιγαίου. Από το 2013 ο μόνος τρόπος για να φτάσει κανείς παράνομα στην Ελλάδα είναι περνώντας με κάποιο πλωτό μέσο από τα παράλια της Τουρκίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Μόνο το 2013, 25.000 άτομα συνελήφθησαν στο Ανατολικό Αιγαίο, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της FRONTEX, Ιλκα Λαϊτίνεν.

Για την Ελλάδα, αυτή η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, αλλά παραμένει ερώτημα κατά πόσο θα υλοποιηθεί. «Το γεγονός ότι η παρακολούθηση θα περνάει τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει διαφορετική βαρύτητα στη συμφωνία, καθώς αν δεν ακολουθηθεί, θα καταγράφεται σαν αρνητικό στοιχείο στις διαδικασίες προόδου για την ένταξη της Τουρκίας», λέει Ελληνας αξιωματούχος στην «Κ».

Το τελευταίο βήμα πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας είναι να ψηφιστεί το λιγότερο από 18 εθνικά κοινοβούλια της Ε.Ε. Κατόπιν αυτού, οι διατάξεις που αφορούν τους υπηκόους της Ε.Ε. και της Τουρκίας θα τεθούν σε ισχύ σε περίπου δύο μήνες. Οι διατάξεις που μας ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο και αφορούν υπηκόους τρίτων χωρών, με τις οποίες η Τουρκία δεν έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες, θα τεθούν σε ισχύ τρία χρόνια αργότερα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT