Ευρωανανέωση θέλει ο κ. Σαμαράς

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια συγκρότησης του γαλάζιου ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές, που χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός. Στενοί συνομιλητές του κ. Αντ. Σαμαρά σημειώνουν ότι μέχρι αυτή τη στιγμή, το μόνο το οποίο πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι η απόφαση του πρωθυπουργού για ριζική ανανέωση του ευρωψηφοδελτίου. Ούτως ή άλλως, η αιφνιδιαστική απόφαση για κατάργηση της λίστας και εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό πανελλαδικά διαφοροποιεί πλήρως τους όρους της μάχης, αλλά και των κριτηρίων με τα οποία θα επιλεγούν τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν το ευρωψηφοδέλτιο.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά έως τα τέλη Μαρτίου και, όπως όλα δείχνουν, θα σηματοδοτούν αφενός τη διάθεση του πρωθυπουργού για ηλικιακή ανανέωση και αφετέρου την ανάγκη εκπροσώπησης κοινωνικών ομάδων, όπως οι άνεργοι, οι νέοι πτυχιούχοι, αλλά και χώρων, όπως ο επιστημονικός και ο επιχειρηματικός. Η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου είναι κρίσιμη, καθώς το προεκλογικό τοπίο είναι δύσβατο για τη Ν.Δ. και θα απαιτηθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλισθούν έξι θέσεις στη νέα Ευρωβουλή.

Οι τρεις κυρίες

Μέχρι στιγμής, η μόνη η οποία έχει ανακοινώσει ότι πήρε το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό για τη συμμετοχή της είναι η προερχόμενη από τον ΛΑΟΣ νυν ευρωβουλευτής κ. Νίκη Τζαβέλα. Η μέχρι σήμερα επικεφαλής της γαλάζιας ευρωομάδας κ. Μαριέττα Γιαννάκου δεν έχει ακόμη λάβει τις τελικές της αποφάσεις, ενώ παραμένει ανοικτή μια τελική συζήτηση με το Μέγαρο Μαξίμου. Αντιθέτως, η κ. Ρόδη Κράτσα, που έχει συμπληρώσει τρεις θητείες στο Ευρωκοινοβούλιο, επιθυμεί σφόδρα να μπει στη μάχη του σταυρού και απ’ ό,τι φαίνεται, το έχει εξασφαλίσει.

Επίσης, εξαιρετικά πιθανό είναι να διεκδικήσει τελικά την εκλογή του με σταυρό ο κ. Μαν. Κεφαλογιάννης, ο οποίος από τη θέση του γραμματέα του κόμματος είχε συμφωνήσει με τον κ. Αντ. Σαμαρά εκλόγιμη θέση στη λίστα. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο καθόδου και της εκπροσώπου Τύπου Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ ασφαλείς πληροφορίες εμφανίζουν τον πρωθυπουργό να σκέπτεται σοβαρά τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκου, προκειμένου να δοθεί το σύνθημα της ηλικιακής ανανέωσης και κυρίως της συγκέντρωσης δυνάμεων για το μέγιστο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα.

Κατά τις ίδιες πηγές, κλεισμένη πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή του δικηγόρου Φαήλου Κρανιδιώτη, αλλά και του καθηγητή και συμβούλου του πρωθυπουργού σε θέματα Πολιτισμού Δημοσθένη Δαββέτα. Το ίδιο ισχύει και για τη δικηγόρο και πρώην βουλευτή Α΄ Αθήνας Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία είναι έτοιμη να διεκδικήσει δυναμικά το εισιτήριο για τις Βρυξέλλες. Ανάλογη εικόνα υπάρχει και για τις υποψηφιότητες του δημοσιογράφου Γιώργου Κύρτσου και του πρώην ευρωβουλευτή και δημοσιογράφου Μανώλη Μαυρομμάτη.

Αντιθέτως, απολύτως ανυπόστατες χαρακτηρίζονται από το κυβερνητικό επιτελείο πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και εμφανίζουν τους κ. Στ. Παπασταύρου και Χρ. Λαζαρίδη να διεκδικούν τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT