Μάχη ζωής ή θανάτου θα δώσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές οι σχηματισμοί της Κεντροαριστεράς, στην οποία το αποτέλεσμα της 25ης Μαΐου ενδεχομένως δρομολογήσει ραγδαίες εξελίξεις. Στο ΠΑΣΟΚ γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στις 42 θέσεις του ευρωψηφοδελτίου στελέχη από όλες τις τάσεις, με εμφανή στόχο να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από το άδοξο τέλος της συνεργασίας με τους 58. Στη ΔΗΜΑΡ, η οποία εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να υποχωρεί ακόμα και κάτω από το όριο του 3%, βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη εναγώνια προσπάθεια προσέλκυσης στελεχών από το «παπανδρεϊκό» ΠΑΣΟΚ, όπως δείχνει η προσχώρηση της κ. Μαριλένα Κοππά αλλά και η στήριξη αυτοδιοικητικών υποψηφίων που δεν συνδέονται κατ’ ανάγκην με τη ΔΗΜΑΡ, όπως ο κ. Μ. Μπόλαρης στην Κεντρική Μακεδονία.
Και όλα αυτά μόνον άσχετα δεν είναι, βέβαια, με την απροσδόκητη εμφάνιση του «Ποταμιού» του κ. Στ. Θεοδωράκη που φαίνεται να αποτελεί (βάσει τουλάχιστον των τελευταίων δημοσκοπήσεων) σημείο έλξης ίσως και της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς. Κάτι που σημαίνει ότι εκεί που κυοφορούνταν επί τόσους μήνες προσπάθειες για τον σχηματισμό ενός ενιαίου πόλου, τελικά μας προέκυψαν τρεις, γεγονός που καθιστά μάλλον αδύνατη την πολιτική μακροημέρευση όλων.
Στη Χαρ. Τρικούπη οι συνεργάτες του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου διαμηνύουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η κατάρρευση της «Ελιάς» δεν θα σημάνει το πολιτικό τέλος του σημερινού ΠΑΣΟΚ, αλλά όλων όσοι εντάσσονται σε αυτό. Eτσι, αυξάνονται ο πιέσεις προς στελέχη όπως η κ. Φώφη Γεννηματά και ο κ. Ν. Ανδρουλάκης, αλλά και προς την κατεύθυνση των «παπανδρεϊκών», πολλοί εκ των οποίων παραμένουν μουδιασμένοι μετά την αποστασιοποίηση του κ. Παπανδρέου από τις κομματικές διεργασίες. Εκ των λεγόμενων «παπανδρεϊκών» τα ονόματα των κ. Π. Γερουλάνου και Γ. Πεταλωτή εξακολουθούν να είναι εκείνα τα οποία συζητούνται περισσότερο στη Χαρ. Τρικούπη για το ευρωψηφοδέλτιο.
Κάτω από το 3%
Στη ΔΗΜΑΡ παρακολουθούν με αγωνία τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν πλέον το κόμμα τους να μην πετυχαίνει καν το πολυπόθητο 3%. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Κουβέλης για πρώτη φορά την Τετάρτη αμφισβήτησε την αξιοπιστία των ερευνών. «Δεν ανταποκρίνονται στα πράγματα» είπε και υποστήριξε ότι με τις δικές του «προσλαμβάνουσες η ΔΗΜΑΡ έχει μια σημαντική παρουσία μέσα στην κοινωνία». Στελέχη ωστόσο ακόμη και του περιβάλλοντός του δεν αρνούνται ότι το «Ποτάμι» προσελκύει κατά κύριο λόγο ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ και ομολογούν ότι η εμφάνισή του έγινε τη χειρότερη στιγμή. Διότι στην Αγ. Κωνσταντίνου ήλπιζαν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη από το φιάσκο στη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τους «58», για να διαπιστώσουν ξαφνικά ότι ακόμη και στελέχη της πρωτοβουλίας του Γ. Βούλγαρη καλοβλέπουν πλέον προς το «Ποτάμι». Υπάρχουν βέβαια και στελέχη που εκτιμούν ότι η κίνηση του κ. Θεοδωράκη τελικά δεν θα πλήξει τη ΔΗΜΑΡ, όσο πιστεύεται. Υποστηρίζουν ότι ο μεγαλύτερος όγκος των ψηφοφόρων της είναι μεγαλύτερης ηλικίας και επομένως πιο πολιτικοποιημένοι και δύσπιστοι με τις ασαφείς θέσεις του «Ποταμιού».
Σε ό,τι αφορά τώρα τον κ. Θεοδωράκη –ο οποίος, επίσης, βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξεύρεση προσώπων που θα περιληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο– μάλλον είναι ξεκάθαρη η στρατηγική του. Να μιλούν όλοι για εκείνον εν τη απουσία του. Γι’ αυτό και αποφεύγει –και θα αποφεύγει– οποιαδήποτε συνύπαρξη τηλεοπτική ή ραδιοφωνική με τους αντιπάλους του, διαπιστώνοντας ότι όσο όλοι τον εχθρεύονται τόσο τον ενισχύουν.
Αυτό το Σαββατοκύριακο βρίσκεται στην Κρήτη, την άλλη εβδομάδα στην Ηπειρο και προγραμματίζει σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων εκτιμώντας ότι θα αυξήσει την επιρροή του κόμματός του. Παράλληλα, βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με στελέχη όλων των μικρών κεντρώων κομμάτων (Δράση, ΔΗΞΑΝ κ.λπ.), χωρίς να επιζητεί τη δημόσια στήριξή τους. Το μότο του είναι «ας δοκιμαστούμε όλοι στις κάλπες και μετά τις ευρωεκλογές εδώ είμαστε για να συγκροτήσουμε κάτι ακόμη μεγαλύτερο».