Ο «θησαυρός» του κουμπάρου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελάχιστοι, ακόμα και μέσα στους κόλπους της Δικαιοσύνης, ήταν εκείνοι που μπορούσαν να προβλέψουν ότι η τραπεζική κατάθεση, με τα περίπου δύο εκατ. ευρώ, που εντοπίστηκε τυχαία στην πολυσυζητημένη λίστα Λαγκάρντ, στο όνομα «Σταυρούλα Κουράκου», θα αποτελούσε τον καμβά πάνω στον οποίο θα ξετυλιγόταν μια σύνθετη δικαστική περιπέτεια για τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου.

Η κατάθεση της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου, που ερευνήθηκε για το «πόθεν έσχες», αλλά και για φορολογικά θέματα από πλευράς ΣΔΟΕ, έχει γίνει φύλλο – φτερό από τους ειδικούς ανακριτές Διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλλή και Ιω. Σταυρόπουλο, που ερευνούν αποκλειστικά θέματα για μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Δικαστικές πηγές εκτιμούν πως οι δύο έμπειροι ανακριτές, που έφεραν εις πέρας την υπόθεση με τις μίζες του Ακη Τσοχατζόπουλου, στράφηκαν στον λογαριασμό Κουράκου, υποψιαζόμενοι πως τα χρήματα που διακινήθηκαν μέσα από αυτόν μπορεί να είναι περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ ή ενδεχομένως να σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Κομβικό σημείο για τις υποψίες των ανακριτών, που οδήγησαν σε κλήση της Σταυρούλας Κουράκου ενώπιόν τους, αποτέλεσε ένα εύρημα που για τους ίδιους υπήρξε εξαιρετικά σημαντικό. Ηταν δύο εμβάσματα με ισόποσες δόσεις, περί τα 500.000 ευρώ το καθένα, προς τον λογαριασμό της συζύγου Παπαντωνίου από λογαριασμό του κουμπάρου του, επιχειρηματία Γεωργίου Κανδαλέπα.

Τα εμβάσματα προς τον λογαριασμό Κουράκου –περί τα τέλη του 2000– κρίθηκε από τους ανακριτές ότι πρέπει να φωτιστούν και να διερευνηθούν προς πολλές κατευθύνσεις: Ποια ήταν η προέλευση του ποσού του ενός εκατ. ευρώ, αν μπορεί να τα δικαιολογήσει ο Κανδαλέπας, γιατί τα κατέθεσε στον λογαριασμό της συζύγου του πρώην υπουργού και ποια ήταν η αιτία της κατάθεσης;

Ο Γιώργος Κανδαλέπας εκλήθη από τους ανακριτές για εξηγήσεις και του ζητήθηκε να συναινέσει άμεσα στο άνοιγμα λογαριασμού που διαθέτει μαζί με τη σύζυγό του. Εκείνος το αρνήθηκε, σε αντίθεση με τη σύζυγο του Γιάννου Παπαντωνίου, που δέχθηκε να συναινέσει στο άνοιγμα του λογαριασμού της στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία.

Στην άρνηση Κανδαλέπα, που ενίσχυσε τις υποψίες των ανακριτών, οι ίδιοι απάντησαν άμεσα με αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αρχές ζητώντας το ταχύτερο δυνατόν την κίνηση του λογαριασμού. Πληροφορίες από δικαστικές πηγές κάνουν λόγο για ενημέρωση που έχουν ήδη οι ανακριτές ότι ενδιαφέροντα ευρήματα θα προκύψουν σχετικά με τον λογαριασμό Κανδαλέπα, ευρήματα που μπορεί, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, να οδηγήσουν την έρευνα για τις μίζες των εξοπλιστικών σε νέες αποκαλύψεις.

Κι ενώ τα εξοπλιστικά βρίσκονται στο επίκεντρο δικαστικών ερευνών σε βάθος –περί τα δώδεκα προγράμματα ελέγχονται αυτή την περίοδο– ένα ακόμη «εμβληματικό» πρόσωπο που διαδραμάτισε ρόλο στη διακίνηση «μαύρου» πολιτικού χρήματος στα εξοπλιστικά εμφανίστηκε από εκεί… που κανείς δεν το περίμενε.

Πρόκειται για τον επιχειρηματία Fouad Al Zayat, τον οποίο η ελληνική Δικαιοσύνη έχει οδηγήσει στο εδώλιο γιατί προέκυψε από τις έρευνες ότι έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη διακίνηση «μαύρου» χρήματος προς τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Εις βάρος του, άλλωστε, εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από το 2012, από τότε δηλαδή που συνελήφθησαν ο Τσοχατζόπουλος και οι στενοί συνεργάτες του.

Ο Fouad ενόψει της δίκης του, που έχει προσδιοριστεί για τις αρχές Μαΐου στην Αθήνα, με επιστολή του (δημοσιεύθηκε στην «Κ») ζήτησε να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές και υπαινίχθηκε ότι θα προβεί σε αποκαλύψεις. Αν πράγματι το εννοεί, οι δικαστικές αρχές είναι έτοιμες και τον περιμένουν, επιβεβαιώνοντας την άποψη που ήδη έχουν, πως το πηγάδι με το «μαύρο» χρήμα στα εξοπλιστικά… δεν έχει πάτο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT