ΠΑΣΟΚ: Οχι ψήφιση με ένα άρθρο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως προπομπό εξόδου από το Μνημόνιο και την οικονομική κρίση αντιμετωπίζει τη συμφωνία με την τρόικα ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι «οι θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται», αν και, όπως πρόσθεσε, αυτό συμβαίνει με καθυστέρηση και «αδικαιολόγητες δυσκολίες». Αν και στη Χαρ. Τρικούπη δηλώνουν ικανοποίηση για τη συμφωνία, διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν την κατάθεση όλων των προαπαιτουμένων σε νομοσχέδιο με ένα άρθρο.

Μάλιστα, στη χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού του κόμματος στη Βουλή, συμφωνήθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα διαμορφώσει οριστικά άποψη όταν θα γίνουν γνωστά τα τελικά κείμενα της συμφωνίας. Στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχουν και κάποια ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθεί μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Επίσης, στη Χαρ. Τρικούπη συνεχίζονται οι διεργασίες για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου, κάτι που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο. Χθες, μάλιστα, ο κ. Ν. Ανδρουλάκης κατέθεσε στον κ. Βενιζέλο μια λίστα με ονόματα στα οποία θα μπορούσε να γίνει κρούση για το ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς».

Ο κ. Βενιζέλος, στη χθεσινή δήλωσή του για τη συμφωνία, έσπευσε να παρατηρήσει ότι πρόκειται για αποτέλεσμα δύσκολης διαπραγμάτευσης, καθώς σε αυτήν εμπλέκονται πολλές κυβερνήσεις και κοινοβούλια. Ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως μίλησε για αποτέλεσμα το οποίο επιτρέπει τη στροφή προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, καθώς και προς την πραγματική οικονομία. Παρατήρησε, επίσης, πως το πρωτογενές πλεόνασμα εξασφαλίζει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014 «και των επόμενων ετών» θα επιτευχθούν δίχως να ληφθούν πρόσθετα, εισπρακτικού χαρακτήρα, μέτρα. Μίλησε, ακόμη, για «μήνυμα αισιοδοξίας», καθώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται σταδιακά ότι «δεν υπάρχει ένας σκοτεινός ορίζοντας μέσα στον οποίο θα κυριαρχούν πάντα η τρόικα και το Μνημόνιο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε και έμμεσες αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των κομμάτων τα οποία ακολουθούν τη λεγόμενη «αντιμνημονιακή» ρητορική. Επισήμανε, συγκεκριμένα, ότι «κάποιοι που δεν ξέρουν τι να πουν και τι να κάνουν πολιτικά χωρίς τους “βαρβάρους” είναι πράγματι σε δύσκολη θέση».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT