Παπανδρέου: Στηρίζω την κυβέρνηση

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφασή του να στηρίξει την κυβέρνηση, παρά τη στάση που τήρησε στην ψηφοφορία της Κυριακής, γνωστοποίησε ο κ. Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο δίκτυο Bloomberg. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «όλα αυτά τα χρόνια» στήριζε την κυβερνητική σταθερότητα, επισήμανε πως ο ίδιος παραιτήθηκε από πρωθυπουργός «για να δημιουργηθεί αυτός ο συνασπισμός δυνάμεων που βασικά κυβερνά και σήμερα». Γι’ αυτό, όπως είπε, και στηρίζει την επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής. Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια σε ερώτηση περί του αν προτίθεται να φτιάξει νέο κόμμα και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ναι, είναι φήμες και το να μιλάς για φήμες Πρωταπριλιά είναι πολύ επικίνδυνο…».

Το άρθρο 2

Αναφερόμενος στην καταψήφιση του άρθρου 2 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «ζήτημα αρχής» και υπογράμμισε ότι θα έκανε και πάλι το ίδιο «αν κάτι τέτοιο ερχόταν ξανά στη Βουλή». Εξηγώντας τη στάση του, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι αντιλαμβάνεται πως «σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να ιδιωτικοποιήσουμε τράπεζες με κάποιες απώλειες για τον Ελληνα φορολογούμενο». Διαφώνησε, όμως, με το να θεσμοθετηθεί μια τέτοια τακτική με νόμο «ώστε να είναι επίσημη, διαρκής, στο διηνεκές πολιτική, ειδικά όταν οι Ελληνες έχουμε θυσιάσει πολλά και ειδικότερα, ξανά και ξανά, για διάσωση τραπεζών».

Ο κ. Παπανδρέου αρνήθηκε ότι έθεσε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της κυβέρνησης και επισήμανε πως επρόκειτο για προσωπική και πολιτική ψήφο επί του συστημικού χαρακτήρα που έχει πανευρωπαϊκά η τραπεζική κρίση. Επ’ αυτού διευκρίνισε ότι εννοεί την ανάγκη να προχωρήσει η τραπεζική ένωση και να εναρμονισθούν τα επιτόκια δανεισμού (τα οποία παραμένουν διαφορετικά μεταξύ του πυρήνα και της περιφέρειας της Ε.Ε.). Η σημερινή στάση της Ευρώπης αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «συστημική αντίφαση και σίγουρα δεν δημιουργεί κοινωνική δικαιοσύνη ούτε και συνεισφέρει στον δίκαιο επιμερισμό των βαρών της κρίσης».

Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι στις προσεχείς ευρωεκλογές θα αναδειχθεί η αντισυστημική «ευρωσκεπτικιστική» ψήφος ως αποτέλεσμα «πολιτικών που ακολουθήσαμε στην Ευρώπη». Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει έως το 2016, όταν και συμπληρώνεται η τετραετία από την ανάδειξή της, ενώ τόνισε πως στη συγκεκριμένη φάση πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις. Αναφέρθηκε, ενδεικτικά, στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, στο πολιτικό και το φορολογικό σύστημα και στη Δικαιοσύνη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT