Οι ελπίδες των κομμάτων στη μάχη των περιφερειών

Οι ελπίδες των κομμάτων στη μάχη των περιφερειών

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι περισσότεροι των υποψηφίων, τουλάχιστον από τα κόμματα της συμπολίτευσης, να εμφανίζονται ως πλήρως ή εν μέρει ανεξάρτητοι, ωστόσο όλοι συμφωνούν πως το… χρώμα που θα έχει ο χάρτης το βράδυ της Κυριακής 18 Μαΐου θα κρίνει, σε σημαντικό βαθμό, και το κλίμα ενόψει της σκληρής αναμέτρησης για τις ευρωεκλογές μία εβδομάδα αργότερα.

Το 2010, το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει 8 περιφέρειες και η Ν.Δ. 5, με την εκλογή να εξελίσσεται σε μάχη για δύο. Ολοι αναγνωρίζουν βέβαια ότι η εικόνα του χάρτη στις 18 Μαΐου θα είναι εντελώς διαφορετική. Τα επιτελεία των κομμάτων, αναλύοντας τις δημοσκοπήσεις που έχουν στη διάθεσή τους, δεν καταλήγουν βέβαια στα ίδια συμπεράσματα. Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να πιστεύουν ότι σχεδόν το σύνολο των υποψηφίων τους θα είναι οι βασικοί διεκδικητές στον Β΄ γύρο της αναμέτρησης. Τούτο ωστόσο είναι αδύνατον δεδομένου ότι ισχυρές δυνάμεις διαθέτουν σε αρκετές περιοχές οι νυν περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προεξοφλείται ότι θα καταγράψει στην περιφερειακή αναμέτρηση αναντίστοιχες δυνάμεις σε σχέση με την πραγματική εκλογική επιρροή του.

Η μεγάλη μάχη θα δοθεί βέβαια στην Περιφέρεια Αττικής. Εκεί που ο νυν περιφερειάρχης κ. Γιάννης Σγουρός διατηρεί δυνάμεις, με τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ρένα Δούρου και της Ν.Δ. κ. Γιώργο Κουμουτσάκο να διεκδικούν την είσοδό τους στον Β΄ γύρο. Υποψήφιοι είναι, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Π. Χαϊκάλης (ΑΝΕΛ), Αθ. Παφίλης (ΚΚΕ), Ηλ. Παναγιώταρος (Χ.Α.), Μαρία Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ), Π. Μαντούβαλος (Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό), Θ. Τζήμερος.

Στην Κεντρική Μακεδονία, της κούρσας ηγούνται οι κ. Απ. Τζιτζικώστας και Γ. Ιωαννίδης, ενώ ο κ. Μ. Μπόλαρης δείχνει να κερδίζει δυνάμεις. Και, μάλιστα, αλιεύοντας από τη δεξαμενή στην οποία φυσιολογικά θα απευθυνόταν η επίσημη υποψήφια της «Ελιάς» κ. Νιόβη Παυλίδου. Τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπήσει η κ. Δέσποινα Χαραλαμπίδου, και το ΚΚΕ ο κ. Γ. Ζιώγας.

Στη Δυτική Μακεδονία, πάλι, η «περιπέτεια» του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Θεόδ. Καρυπίδη μοιάζει να επηρεάζει την εκλογή. Ο κ. Καρυπίδης ως ανεξάρτητος, πλέον, υποψήφιος φαίνεται να διεκδικεί την είσοδό του στον δεύτερο γύρο, μαζί με το νυν περιφερειάρχη κ. Γ. Δακή (Ν.Δ.). Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τον σκηνοθέτη κ. Θέμη Μουμουλίδη, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στηρίζουν την κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όλοι κάνουν λόγο για επανάληψη του ντέρμπι του 2010 μεταξύ του νυν περιφερειάρχη Αρ. Γιαννακίδη (ο οποίος είχε εκλεγεί με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ) και του υποψηφίου της Ν.Δ. κ. Γ. Παυλίδη, ενώ «σφήνα» επιδιώκει να μπει ο κ. Κ. Μορφίδης, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο κ. Τέρενς Κουίκ, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ανανέωση της θητείας του διεκδικεί στην Ηπειρο ο κ. Αλ. Καχριμάνης, με την κ. Ολγα Γεροβασίλη να επιδιώκει να βάψει στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ την Περιφέρεια. Σε καταγραφή δυνάμεων προσβλέπουν οι κ.κ. Ολγα Τσουμάνη (ΚΚΕ), Γ. Ζάψας (ΠΑΣΟΚ/ ΔΗΜΑΡ), αλλά και Κ. Αναγνώστου (Χρ. Αυγή).

Την επανεκλογή του στην Περιφέρεια Θεσσαλίας διεκδικεί με αξιώσεις ο πρώην βουλευτής Κ. Αγοραστός (Ν.Δ.), ενώ αρκετοί εν ενεργεία βουλευτές (Ηρώ Διώτη – ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη – ΑΝΕΛ, Παν. Ηλιόπουλος – Χ.Α.). επιδιώκουν να ανακόψουν τις βουλές του στον δεύτερο γύρο. Οι κ. Ν. Τσιλιμίγκας (ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ), Β. Μπούτας (ΚΚΕ), Στ. Ντούρος (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και Ν. Πουτσιάκας (Οικολόγοι) κατεβαίνουν επίσης στη μάχη.

Στην Κεντρική Ελλάδα, ο κ. Κώστας Μπακογιάννης πραγματοποιεί δημοσκοπικά υψηλές πτήσεις, ακολουθούμενος από τον κ. Βαγγέλη Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ καθοριστική για το αν η εκλογή θα πάει σε δεύτερο γύρο θα είναι η επίδοση του κ. Θαν. Γιαννόπουλου. Στη Δυτ. Ελλάδα, η πολυδιάσπαση δυνάμεων της κεντροαριστεράς (Θ. Σώκος – ΔΗΜΑΡ, Γ. Ζαφειρόπουλος) αποδυναμώνει τον νυν περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, με τους κ. Βασ. Χατζηλάμπρου (ΣΥΡΙΖΑ) και Ανδ. Κατσανιώτη (Ν.Δ.) να διεκδικούν είσοδο στον δεύτερο γύρο.

Στην Πελοπόννησο, η μάχη θα δοθεί μεταξύ των κ. Π. Τατούλη και Οδ. Βουδούρη, αν και αμφότεροι αντιμετωπίζουν εκ των έσω προβλήματα. Στην Κρήτη, ο κ. Στ. Αρναουτάκης εμφανίζεται ως φαβορί, με τους κ. Μ. Κριτσωτάκη (ΣΥΡΙΖΑ) και Σερ. Τσόκα (Ν.Δ.) να διεκδικούν την Περιφέρεια στον δεύτερο γύρο, όταν το 2010 είχε κριθεί από την πρώτη Κυριακή. Στο Ιόνιο, η υποψηφιότητα της κ. Αντζελας Γκερέκου μπορεί και να αλλάξει τα σίγουρα έως τώρα δεδομένα στη μονομαχία των κ. Σπ. Σπύρου (Ν.Δ.) και Θοδ. Γαλιατσάτου (ΣΥΡΙΖΑ). Τέλος, στο Β. Αιγαίο η περιφέρεια θα έχει, σύμφωνα με τα επιτελεία, άρωμα γυναίκας καθώς θα «παιχθεί» μάλλον μεταξύ της κ. Χριστιάνας Καλογήρου (Ν.Δ.) και της κ. Αγλαΐας Κυρίτση (ΣΥΡΙΖΑ) με τον νυν περιφερειάρχη Ν. Γιακαλή να διεκδικεί μια δεύτερη θητεία, ενώ στο Νότιο Αιγαίο, οι κ. Γ. Χατζημάρκος (Ν.Δ.), Γ. Μαχαιρίδης (νυν περιφερειάρχης, ΠΑΣΟΚ) και Μπ. Σπύρου (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) παλεύουν για το ποιος από τους τρεις θα αποκλειστεί ενόψει της δεύτερης Κυριακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT