Η… Βαβέλ πονοκέφαλος στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να κλείσει -για άλλη μια φορά- τη συζήτηση περί ευρώ ή δραχμής, η οποία επανήλθε με αφορμή δηλώσεις στελεχών του, επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πρόθεση της Κουμουνδούρου είναι, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, η πολιτική αντιπαράθεση να επικεντρωθεί στα πεπραγμένα της κυβέρνησης και στις επιπτώσεις της πολιτικής που εφαρμόσθηκε και που -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- θα συνεχίσει να εφαρμόζεται απαράλλαχτη και για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη καταδείξει με τις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι προσδιορίζει το δίλημμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης ως επιλογή ανάμεσα σε συνέχιση των πολιτικών λιτότητας, τις οποίες προσωποποιεί όχι μόνο στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στην κ. Αγκελα Μέρκελ ή σε υιοθέτηση -συνολικά από την Ε.Ε. και όχι μόνο στη χώρα μας- πολιτικών προώθησης της ανάπτυξης με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, τις οποίες ταυτίζει με το κόμμα του και γενικότερα με τις δυνάμεις της Αριστεράς στην Ευρώπη.

Ετσι, η επαναφορά στο προσκήνιο (με αφορμή δηλώσεις του κ. Μ. Γλέζου και του κ. Γ. Μηλιού) της συζήτησης σχετικά με το νόμισμα δεν ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Κουμουνδούρου, καθώς συνεργάτες του κ. Τσίπρα θεωρούν ότι βγαίνει προς τα έξω μια εικόνα ασυνεννοησίας και διαμορφώνεται η εντύπωση ότι το κόμμα δεν έχει ξεκάθαρες θέσεις επί κεντρικών ζητημάτων, με αποτέλεσμα να μην είναι σαφές το μήνυμα προς τους πολίτες. Οσο κι αν η Κουμουνδούρου δημοσίως κάνει λόγο για δηλώσεις που αποδεικνύουν τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος, που έχει μεν μια κεντρική θέση υπέρ του ευρώ, αλλά δεν φιμώνει τις ελεύθερες φωνές στη διατύπωση προσωπικών απόψεων, παραμένει γεγονός ότι η εικόνα Βαβέλ που βγαίνει προς τα έξω προκαλεί προβληματισμό σε ηγετικά στελέχη, που θεωρούν ότι η σύγχυση που προκαλείται δεν βοηθάει στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, ενώ δίνει επιχειρήματα στη Ν.Δ. να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας θέλησε να βάλει τέλος στη σχετική συζήτηση, δηλώνοντας (ALPHA) ότι «δεν υπάρχει θέμα ευρώ» και ότι προτεραιότητα του κόμματός του είναι «να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ευρώ».

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, καθώς παραμένουν μόλις δύο εβδομάδες για τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και τρεις μέχρι τον δεύτερο γύρο και τις ευρωεκλογές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόκειται να εστιάσει την εκστρατεία του σε δύο σημεία: στη διαρκή υπόμνηση και καταγγελία των συνεπειών της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής, με έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών και τις αρνητικές επιπτώσεις που επέφερε η μείωση αποδοχών και συντάξεων, αλλά και ο περιορισμός του κοινωνικού κράτους.

Κατά δεύτερον, στην προβολή του μηνύματος ότι είναι εφικτή μία διαφορετική πολιτική, την οποία θα εφαρμόσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαπιστώνουν επιφυλακτικότητα από σημαντική μερίδα πολιτών έναντι του πόσο ρεαλιστική είναι μια τέτοια πρόταση, η προσπάθεια θα εστιασθεί να περάσουν τα βασικά της σημεία με τρόπο απλό και κατανοητό, ενώ στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Τσίπρας έσπευσε να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών, θέτοντας ως άμεση προτεραιότητα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» και επιχειρώντας να αποτινάξει τον χαρακτηρισμό των εύκολων υποσχέσεων σε όλους, που πολλοί προσδίδουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT