Στα λευκά ο εκλογικός χάρτης

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οθόνη θα βαφτεί… λευκή την Κυριακή το βράδυ και ο περιβόητος εκλογικός χάρτης της χώρας θα έχει μάλλον αρκετά λευκά κομμάτια, καθώς είναι πάρα πολλοί οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που ζητούν να μη «χρωματιστούν» με την υποστήριξη κάποιου κόμματος, αφού δηλώνουν ανεξάρτητοι. Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση των δημοσιογράφων, που πραγματοποίησε χθες η συνεργαζόμενη με το υπουργείο Εσωτερικών και υπεύθυνη του πληροφοριακού συστήματος συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων SingularLogic. Οπως είπαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της SingularLogic κ. Μιχάλης Καριώτογλου και ο διευθυντής έργου εκλογών κ. Ανδρέας Δρυμιώτης, μέχρι και εξώδικα (τέσσερα τον αριθμό) έχουν φτάσει στην εταιρεία από υποψηφίους, οι οποίοι δεν θα ήθελαν κατά κανένα τρόπο να δουν κομματικό χρώμα δίπλα στο όνομα του συνδυασμού τους. Από την άλλη, ορισμένα κόμματα έχουν αποστείλει λίστα με υποψηφίους που υποστηρίζουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις προσπαθούμε να κάνουμε διασταυρώσεις, ρωτώντας και τα κόμματα και τους υποψηφίους, είπαν οι υπεύθυνοι της SingularLogic.

Πάντως, οι 626 από τους 1.441 υποψηφίους δημάρχους είχαν συμμετάσχει και στις εκλογές του 2010, όπως και 32 από τους 104 υποψήφιους περιφερειάρχες. Παρ’ όλα αυτά, μεγάλο μέρος ακόμη και από όσους ήταν υποψήφιοι με τη στήριξη κομμάτων το 2010 δεν επιθυμεί να καταγραφεί μεθαύριο στον αστερισμό κάποιου κόμματος. Οπως έχει γίνει γνωστό ήδη τέσσερις υποψήφιοι περιφερειάρχες (Γ. Σγουρός, Γ. Μαχαιρίδης, Κ. Μπακογιάννης και Α. Τζιτζικώστας) απέστειλαν κοινή επιστολή στη SingularLogic με την οποία ζητούν να μην υπάρχει κομματικός προσδιορισμός στον συνδυασμό τους.

Οσον αφορά την ώρα εκτίμησης των αποτελεσμάτων την Κυριακή 18 Μαΐου, αυτή υπολογίζεται πως θα είναι περίπου στις 11 μ.μ., μισή ώρα αργότερα από ό,τι το 2012. Οι αιτίες βρίσκονται στο ότι υπάρχουν 10% περισσότεροι συνδυασμοί και 10% λιγότερα εκλογικά τμήματα, παράγοντες που θα καθυστερήσουν την καταμέτρηση. Η εκτίμηση αποτελέσματος αφορά τις 13 περιφέρειες και τους 5 μεγαλύτερους σε πληθυσμό δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης). Σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν 4.900 εκλογικά τμήματα (το 20% του συνόλου), όπου οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είναι εφοδιασμένοι με τηλεφωνική συσκευή του συστήματος (SRT) και στέλνουν άμεσα το αποτέλεσμα. Οταν θα έχει συγκεντρωθεί η πληροφορία από τα μισά εκλογικά τμήματα που συμμετέχουν στο σύστημα SRT, τότε θα μπορεί να δοθεί με σχετική ασφάλεια η πρόβλεψη για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT