Βενιζέλος: Υπέρ διεύρυνσης του κυβερνητικού συνασπισμού

Βενιζέλος: Υπέρ διεύρυνσης του κυβερνητικού συνασπισμού

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Τη λήψη πρωτοβουλιών που θα έχουν ως σκοπό τη διεύρυνση του κυβερνητικού συνασπισμού προανήγγειλε χθες, με ιδιαίτερα προσκεκτικό τρόπο, ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις του (Star, Antenna) δήλωσε ότι θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από το αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι θετικό ή αρνητικό για τον κυβερνητικό συνασπισμό ή την «Ελιά». Και άφησε να εννοηθεί ότι η πρόσκληση θα αφορά εκ νέου τόσο τη ΔΗΜΑΡ η οποία – όπως είπε χθες– κακώς αποχώρησε από την κυβέρνηση, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα κληθεί εκ νέου να συμμετάσχει σε ένα ευρύ σχήμα διάσωσης της χώρας.

Ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «πρέπει να κάνει προσπάθεια να συσπειρώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις». Και επισήμανε: «Και πάλι τώρα θα θελήσουμε να έχουμε την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή στην κυβέρνηση», με σκοπό, όπως είπε, να εκπεμφθεί εικόνα εθνικής ενότητος μακριά από το δίλημμα «Μνημόνιο – αντιμνημόνιο». Σε περίπτωση του αρνητικού σεναρίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως «θα πρέπει να τεθούν όλα τα κόμματα ενώπιον των ευθυνών τους, για να δούμε πώς πορεύεται ο τόπος».

Ο κ. Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί ότι πέρα από την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα «ζητήσει μια σειρά από πράγματα», δίχως να διευκρινίσει τι εννοεί. Επέμεινε και χθες στην επιλογή του διλήμματος, λέγοντας ότι οι πολίτες πρέπει να απαντήσουν στα ουσιαστικά πολιτικά ερωτήματα που υπάρχουν και να μην αφήσουν άλλους να τα ερμηνεύουν γι’ αυτούς. Απευθυνόμενος ιδιαίτερα προς τους ψηφοφόρους, οι οποίοι, όπως είπε, «φλερτάρουν» με την ιδέα να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι πρόκειται για «επικίνδυνα παιχνίδια, διότι εάν κάποιος νομίζει ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα του δώσει αυτά που χάθηκαν μεταξύ 2010 και 2014, κάνει λάθος».

Ο κ. Βενιζέλος απέρριψε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ενώ σχολιάζοντας τη σχέση του με τον κ. Γ. Παπανδρέου, υπενθύμισε ότι δεν τον διέγραψε «όπως διεγράφη εν μια νυκτί ο κ. Σημίτης». Απευθυνόμενος σε συνδικαλιστές του ιδιωτικού τομέα του ΠΑΣΟΚ, τους κάλεσε να μην αφήσουν να αμφισβητηθεί το βράδυ των ευρωεκλογών «ένα εθνικό κεκτημένο που οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού». Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει ακόμη και αν τεθεί θέμα ηγεσίας, λέγοντας ότι στις εκλογές δεν κρίνεται η δική του σταδιοδρομία. Και επισήμανε ότι «έαν κάποιος νομίζει πως επειδή αντιπαθεί εμένα πρέπει να τιμωρήσει τον τόπο, ας το ξανασκεφτεί».

Εν τω μεταξύ, στη συζήτηση η οποία έχει ανοίξει τις τελευταίες εβδομάδες στο ΠΑΣΟΚ παρενέβησαν οι κ. Α. Λοβέρδος και Δ. Ρέππας. Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες διευθέτησης του χρέους. Ο κ. Ρέππας εκτίμησε ότι πιθανότατα η χώρα θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ έλαβε σαφείς αποστάσεις από τον κ. Βενιζέλο (αν και δεν τον κατονομάζει) χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση για τη σταθερότητα στη χώρα «υποκριτική», καθώς «ασκούνται πολιτικές που οδηγούν σε ανθρωπιστική κρίση, απαξίωση και κρίση των θεσμών». Ωστόσο, ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι θα στηρίξει την «Ελιά», αλλά ως υποστηρικτής του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT