Προσδοκίες στη Χαρ. Τρικούπη

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανή ενίσχυση των ποσοστών που θα λάβει το ΠΑΣΟΚ και στις ευρωεκλογές, μετά τα αυριανά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναμένουν στο επιτελείο του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Στη Χαρ. Τρικούπη υπάρχει μια γενικευμένη αισιοδοξία για τις επιδόσεις των υποψηφίων που είτε στηρίζονται, είτε προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Παρατηρούν ότι σε περιφέρειες όπως η Αττική (Ι. Σγουρός), η Κρήτη (Στ. Αρναουτάκης), η Δυτική Ελλάδα (Απ. Κατσιφάρας), τα Ιόνια Νησιά (Αντζελα Γκερέκου), αλλά και σε μεγάλους δήμους όπως η Αθήνα (Γ. Καμίνης) και η Θεσσαλονίκη (Ι. Μπουτάρης), είναι δυνατόν να σημειωθούν επιδόσεις που θα δημιουργήσουν βάσεις για την εκλογή αρκετών από αυτούς.

Υφίσταται, ωστόσο, μια διχογνωμία για τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν τα – ενδεχομένως θετικά- αποτελέσματα των αυριανών αναμετρήσεων. Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται τη Δευτέρα να καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να κατευθύνει τους ψηφοφόρους του, να επιλέξουν ανάμεσα στους υποψηφίους της Κεντροαριστεράς ή της Δεξιάς. Με την άποψη αυτή διαφωνούν αρκετοί στη Χαρ. Τρικούπη, καθώς εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ, ενόψει των ευρωεκλογών θα πρέπει να τηρήσει ήπια τακτική, καθώς τα διλήμματα έχουν ήδη τεθεί και μάλιστα με τρόπο εκκωφαντικό. Και τούτο διότι φοβούνται ότι πιθανή πρόωρη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει αντιληπτή ως «θριαμβολογία» και να έχει τελικά επιπτώσεις στις επιδόσεις της «Ελιάς» στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος φαίνεται να έχει δρομολογήσει ήδη κάποιες κινήσεις για την επομένη των ευρωεκλογών (με κορυφαία την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας), ωστόσο την ενδοκομματική συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ έχουν εντείνει οι αποκαλύψεις των «Financial Times» για όσα διαδραματίσθηκαν στις Κάννες τον Νοέμβριο του 2011, λίγο πριν την αποχώρηση του κ. Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και τη συγκρότηση της στηριζόμενης από το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ, κυβέρνησης του κ. Λουκά Παπαδήμου. Η «χλιαρή» αντίδραση του κ. Παπανδρέου, ο οποίος απλά έσπευσε να επισημάνει ότι όσα αποκάλυψε η εφημερίδα απλά επικυρώνουν την δική του εκδοχή για όσα συνέβησαν στις Κάννες, βοήθησε να μη δοθεί ιδιαίτερη ενδοκομματική διάσταση στο θέμα, αν και ο κ. Βενιζέλος επανήλθε αρκετές φορές τις προηγούμενες ημέρες προκειμένου να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου συγκροτήθηκε κατ’ αποκλειστικότητα βάσει πρωτοβουλιών που αναλήφθησαν στο εσωτερικό της χώρας.

Ως προς την ενδοκομματική επόμενη ημέρα, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος δηλώνει αδιάφορος περί το τι θα συμβεί σε προσωπικό επίπεδο. Με διάφορους τρόπους μια σειρά προσώπων από την κ. Φώφη Γεννηματά και τον Κ. Σκανδαλίδη μέχρι και τον κ. Ανδρ. Λοβέρδο, οι λεγόμενοι «πρωτοκλασάτοι», επισημαίνουν, εμμέσως πλην σαφώς, ότι είτε με θετικό, είτε με αρνητικό αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αλλάξει ατζέντα και -εφόσον η κυβέρνηση συνεχίζει να υφίσταται- να επαναπροσδιορίσει τους όρους συνεργασίας με τη Ν.Δ. Πλαίσιο αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στην Κεντροαριστερά γενικότερα, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος θέτει πλέον και ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, προτιμώντας, ωστόσο, τους χαμηλότερους τόνους, λόγω της εξελισσόμενης προεκλογικής περιόδου.

Τις τελευταίες ημέρες επανέκαμψε και ο κ. Δ. Ρέππας, ο οποίος ευθέως ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να σταματήσει να συνεργάζεται με τη Ν.Δ. και, εμμέσως, κάλεσε τον κ. Βενιζέλο να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς εκ του μηδενός. Οσοι θεωρητικώς επηρεάζονται από τον κ. Παπανδρέου, μάλλον αναμένουν τις -όποιες- κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού μετά τις ευρωεκλογές.

Εσχάτως στελέχη όπως ο κ. Λοβέρδος και η κ. Κατερίνα Μπατζελή, έθεσαν ως όριο για τη συνέχιση της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ., τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους. Κάτι τέτοιο, βέβαια, καθίσταται μάλλον ασαφές καθώς στη συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, όπως παρατήρησε πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, οι ευρωπαϊκές προτεραιότητες είναι διαφορετικές και αφορούν κυρίως τη σύγκλιση Βορρά και Νότου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT