Οι προτιμήσεις του «Ποταμιού»

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεωρητικά, ο αυριανός πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών δεν αφορά το «Ποτάμι» και τον κ. Στ. Θεοδωράκη. Στο νεοπαγές κόμμα αποφεύγουν να πάρουν δημοσίως θέση για τις αυριανές εκλογές, καθώς το κόμμα δεν στηρίζει κάποιον υποψήφιο σε κανένα δήμο της χώρας.

Η επίσημη θέση του «Ποταμιού» αντικατοπτρίζεται στη λογική ότι κανένα κόμμα δεν πρέπει να υπαγορεύει υποψηφίους για τη διαχείριση υποθέσεων όπως η καθαριότητα και η φροντίδα των δημόσιων χώρων. Γι’ αυτά τα ζητήματα, λένε, οι κάτοικοι στις γειτονιές των πόλεων γνωρίζουν πολύ καλύτερα τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους και γι’ αυτό δεν χρειάζονται κομματική πατρονία και καθοδήγηση.

Παρά τη γενική τοποθέτηση, οι προτιμήσεις του κ. Θεοδωράκη και του «Ποταμιού» για ορισμένα πρόσωπα δεν μπορούν να παραμείνουν εύκολα κρυφές.

Τα πλέον ενδεικτικά παραδείγματα είναι οι κ. Γ. Καμίνης και Ι. Μπουτάρης. Ο κ. Θεοδωράκης διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και με τους δύο δημάρχους και εκ νέου υποψηφίους για τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, ήδη από το 2010.

Στελέχη του «Ποταμιού» υπενθύμιζαν ότι οι κ. Καμίνης και Μπουτάρης είχαν αναδειχθεί εναλλακτικές υποψηφιότητες εκείνη την εποχή από τον κ. Θεοδωράκη σε μια εκπομπή που είχε γυριστεί στο Ωδείο Αθηνών, όταν οι περισσότεροι προεξοφλούσαν ότι οι δύο μετέπειτα δήμαρχοι δεν θα κατόρθωναν να επικρατήσουν ως μη κομματικοί.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Θεοδωράκης έχει ήδη συναντήσει τυχαία τουλάχιστον δύο φορές τον κ. Καμίνη, μάλιστα λίγο πριν ή μετά τηλεοπτικές συνεντεύξεις του και έχουν συνομιλήσει σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Και πρόσθεταν ότι εξίσου εγκάρδια είναι και η σχέση του κ. Θεοδωράκη με τον κ. Μπουτάρη.

Οι κ. Καμίνης και Μπουτάρης είναι υποψήφιοι που «ταιριάζουν» στο γενικότερο προφίλ που έχει το «Ποτάμι», το οποίο, άλλωστε, εμφανίζεται και ως μια εναλλακτική ψήφος σε ένα «παλαιοκομματικού» χαρακτήρα πολιτικό τοπίο.

Μένει να φανεί, αν κατορθώσει να εξασφαλίσει κάποιο κλάσμα από τα ποσοστά που θα επιτύχουν στον αυριανό πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών οι δύο υποψήφιοι.

Στο «Ποτάμι», όπως άλλωστε και στα υπόλοιπα -παραδοσιακά και μη- κόμματα, θεωρούν ότι η ερχόμενη εβδομάδα είναι και εκείνη στην οποία θα διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ετσι, από τη Δευτέρα κιόλας, ο κ. Θεοδωράκης θα κλιμακώσει τις εμφανίσεις του, ενώ αναμένεται να γνωστοποιηθούν ακόμη περισσότερες, στοχευμένες θέσεις του κόμματος.

Ηδη την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν γνωστές οι θέσεις του κόμματος σε σειρά ζητημάτων. Οπως ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, η αλλαγή του φορολογικού συστήματος με ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο εισοδημάτων όσων έχουν μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια και η αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω της διασύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγροτική παραγωγή και, επί τούτου, μεταφορά των σχετικών σχολών σε γεωργικές περιοχές από το κέντρο της Αθήνας που βρίσκεται σήμερα. Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Θεοδωράκης έχει αυξήσει αισθητά τους τόνους της κριτικής του εναντίον των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, αλλά και προσωπικά εναντίον των κ. Αντ. Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κ. Θεοδωράκης αναμένεται να εντείνει περαιτέρω την κριτική του, καθώς αντλεί ψηφοφόρους από τις δεξαμενές και των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, τα οποία αναμένεται να αυξήσουν τη συσπείρωσή τους τις τελευταίες ημέρες πριν από την Κυριακή των ευρωεκλογών.

Το σενάριο που απεύχονται στο «Ποτάμι» είναι εκείνο της κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού την επόμενη εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει διότι στην περίπτωση επικράτησης ενός τέτοιου σεναρίου, άρα και της ταχείας δρομολόγησης εθνικών εκλογών, οι -ούτως ή άλλως- περιορισμένες οργανωτικές δυνάμεις του κόμματος θα δεχθούν ασφυκτική πίεση.

Ως εκ τούτου, θα προτιμούσαν να έχουν στη διάθεσή τους το καλοκαίρι, προκειμένου να αρχίσουν να οργανώνονται επαρκέστερα, πλέον και σε εθνικό επίπεδο, αξιοποιώντας τις βάσεις που τέθηκαν κατά τις περιοδείες των τελευταίων δύο μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT