ΚΚΕ: Ολοι οι άλλοι είναι «ίδιοι»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μέτωπο μάχης κατά των πολιτικών που εκπορεύονται από την Ε.Ε. και υλοποιούνται μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τους ευρύτερους σχεδιασμούς των Βρυξελλών, βλέπει το ΚΚΕ τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ετσι, βασική παράμετρος της προεκλογικής εκστρατείας για δήμους και περιφέρειες ήταν η επισήμανση ότι στην αυριανή αναμέτρηση και στην αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής, όπου οι υποψήφιοί του περάσουν στον δεύτερο γύρο, ουσιαστικά συγκρούονται δύο στρατηγικές: αυτή της εφαρμογής σε τοπικό επίπεδο της κυβερνητικής πολιτικής και της πολιτικής της Ε.Ε. και η στρατηγική του ΚΚΕ, με την υλοποίηση πολιτικών προς το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων και όχι του κεφαλαίου. Ο Περισσός ομαδοποιεί απέναντι από τους δικούς του υποψηφίους τους υποψηφίους όλων των υπολοίπων κομμάτων, προβάλλοντας τη θέση ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά στην ουσία των προτάσεων που καταθέτουν.

Στόχος του ΚΚΕ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι να αποτυπωθεί ένα ποσοστό τέτοιο, που θα δίνει το μήνυμα ότι το κόμμα έχει απεγκλωβιστεί από τα χαμηλά ποσοστά των εκλογών του Ιουνίου του 2012, ώστε να πορευθεί με τη δυναμική αυτή στις κάλπες των ευρωεκλογών, διεκδικώντας και εκεί ένα αυξημένο ποσοστό.

Τα υψηλότερα ποσοστά του ΚΚΕ αναμένεται να καταγραφούν στις περιφέρειες όπου παραδοσιακά καταγράφει καλές εκλογικές επιδόσεις, όπως έγινε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010. Τότε, το υψηλότερο ποσοστό του το ΚΚΕ εισέπραξε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 15,74%. Βεβαίως, στην αυριανή εκλογική αναμέτρηση στη συγκεκριμένη περιφέρεια τα πράγματα αναμένεται να είναι λίγο πιο περίπλοκα, καθώς με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι υποψήφια η κ. Αγλαΐα Κυρίτση, πρώην δημοσιογράφος της ΕΡΤ, η οποία προέρχεται από τον χώρο του ΚΚΕ. Οι εντάσεις που προκάλεσε η συγκεκριμένη υποψηφιότητα αποτυπώνονται σε ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης ΚΚΕ Σάμου για καταγγελίες που δέχθηκε από φίλους του κόμματος ότι η εν λόγω υποψήφια ισχυρίζεται ότι είναι ΚΚΕ, ανακοίνωση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κ. Κυρίτση.

Το ΚΚΕ αναμένει καλά ποσοστά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου στις εκλογές του 2010 είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοσή του με 15,3%, αλλά και στην Αττική, όπου ο και τώρα υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Θανάσης Παφίλης έλαβε στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές 14,44%. Η Θεσσαλία με 13,10% και η Δυτική Ελλάδα με 11,14% έδωσαν στο κόμμα τις επόμενες καλύτερες επιδόσεις του.

Ενα κρίσιμο ερώτημα για το ΚΚΕ, ιδιαίτερα στις περιφέρειες και στους δήμους όπου θα επιτύχει σημαντικά ποσοστά, είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει στον δεύτερο γύρο. Αν και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει άνοιγμα, καθώς ήδη έχει ανακοινωθεί ότι όπου περάσει στον δεύτερο γύρο υποψήφιος του ΚΚΕ η Κουμουνδούρου θα τον στηρίξει, υπό τον όρο, βεβαίως, ότι δεν θα έχει απέναντί του υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο Περισσός διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και η τάση είναι να μη στηριχθεί κανένας υποψήφιος άλλου κόμματος, γενικότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT