«Ο κόσμος βρέθηκε σε δίλημμα»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική κρίση, τα μνημόνια και τα άμεσα βιοποριστικά προβλήματα φαίνεται ότι έπαιξαν αυτή τη φορά τον πρώτο ρόλο στην αυτοδιοικητική ψήφο, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και γενικότερα του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος της Αθήνας. Οι συγκεκριμένες γειτονιές, που έχουν επιβαρυνθεί από τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού μεταναστών από αφρικανικές και ασιατικές χώρες, είχαν δώσει τα πρώτα μεγάλα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ανάγοντας την οργάνωση σε υπολογίσιμη πολιτική δύναμη. Χθες, μιλώντας στην «Κ» ψηφοφόροι της περιοχής ανέφεραν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι η πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, βάζοντας το μεταναστευτικό σε μικρότερη μοίρα από ό,τι πριν από λίγα χρόνια. Η ψηφοφορία σε γενικές γραμμές διεξήχθη ήρεμα, η προσέλευση του κόσμου ήταν υποτονική, ενώ οι αντιδράσεις είχαν να κάνουν κυρίως με την αλλαγή του εκλογικού τμήματος όπου ψήφιζαν σε σχέση με τις περασμένες εκλογές.

«Το σκέφτηκα πολύ σοβαρά, μάλιστα πήγα και σε προεκλογικές συγκεντρώσεις προκειμένου να αποφασίσω τι θα ψηφίσω. Πιστεύω ότι οι εκλογές είναι πολύ σοβαρό ζήτημα», είπε στην «Κ» η 19χρονη Δήμητρα, που ψήφιζε για πρώτη φορά. Αλλοι ψηφοφόροι, αντιθέτως, παραδέχονταν ότι είχαν αποφασίσει με βάση την ενημέρωση που είχαν από την τηλεόραση, με γνώμονα την «οικογενειακή παράδοση», ή πάλι για να «τιμωρήσουν» τους κυβερνώντες, να «αντιδράσουν στην πολιτική τους». Η αποχή ήταν μεγάλη και από νωρίς το απόγευμα ελάχιστοι ήταν εκείνοι που περνούσαν τις πύλες των σχολείων για να ψηφίσουν. «Είναι αντιμνημονιακό κόμμα, γι’ αυτό το ψήφισα», μας έλεγε ο κ. Δημήτρης, ηλικιωμένος, ο οποίος έρχεται στο κέντρο της Αθήνας για να εισπράττει τα ενοίκια από τα δύο διαμερίσματα που νοικιάζει και για να… ψηφίσει. «Ψήφισα για να φύγουν οι ξένοι, εδώ και χρόνια είναι η ζωή μας αβίωτη, δεν με νοιάζει τίποτε άλλο», έλεγε μια γυναίκα. «Ψήφισα κάτι νέο, που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα. Γιατί αυτοί που μας κυβερνούν έχουν δοκιμαστεί πολλές φορές και μας έχουν απογοητεύσει. Απορώ γιατί όλοι δεν ψηφίζουν μικρά κόμματα», μας έλεγε ένας νεαρός που χρησιμοποίησε ποδήλατο για να έρθει στο εκλογικό κέντρο. «Εχω την εντύπωση ότι αυτή τη φορά, ο κόσμος πραγματικά βρέθηκε σε δίλημμα. Φάνηκε και από τον χρόνο παραμονής των ψηφοφόρων μέσα στο παραβάν», ανέφερε στην «Κ» δικαστικός εκπρόσωπος σε τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα.

Παρεμβάσεις

Οπως υποστηρίζουν κάτοικοι των πυκνοκατοικημένων και –σε μεγάλο βαθμό– παραμελημένων περιοχών του 6ου Διαμερίσματος, η παρουσία του δήμου «δεν ήταν η αναμενόμενη τα προηγούμενα χρόνια». Μικρότερες και μεγαλύτερες παρεμβάσεις, «όπως η ανάπλαση της πλατείας Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, έγιναν λίγο πριν από τις εκλογές», ενώ απλά ζητήματα, όπως η αντικατάσταση λαμπτήρων, καθυστερούσαν. Λίγοι ήταν ωστόσο εκείνοι που δήλωσαν ότι τα παραπάνω καθόρισαν την επιλογή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT