ΣΥΡΙΖΑ: ζητεί καταψήφιση Ν.Δ., ΠΑΣOK

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταψήφιση όλων των υποψηφίων που έχουν λάβει το επίσημο χρίσμα από τα δύο κόμματα της κυβέρνησης, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, είναι η βασική «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ για τον β΄ γύρο των εκλογών σε δήμους και περιφέρειες που δεν έχουν περάσει οι δικοί του υποψήφιοι, με την Κουμουνδούρου να επιλέγει, από εκεί και πέρα, να αφήσει έναν βαθμό αυτονομίας στη λήψη αποφάσεων για τη στήριξη ή μη υποψηφίων στους επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων κατά περιοχή. Οπως αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι κυβερνητικοί συνδυασμοί είναι η «κόκκινη γραμμή», κάτι που θα ίσχυε απόλυτα και εάν είχαν περάσει στον δεύτερο γύρο υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής.

Παράλληλα, ως περίπτωση με «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά» κατηγοριοποιείται ο Δήμος Πειραιά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά και των δύο υποψηφίων στον δεύτερο γύρο, χαρακτηρίζοντας τόσο τον κ. Γ. Μώραλη όσο και τον κ. Β. Μιχαλολιάκο «περιπτώσεις που ούτε έμμεσα δεν μπορούν να στηριχθούν».

Ξεκάθαρη είναι και η τοποθέτηση υπέρ των υποψηφίων του ΚΚΕ, όπου αυτοί έχουν βρεθεί στον β΄ γύρο χωρίς να έχουν απέναντί τους υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραμέτρους και με δεδομένους αυτούς τους περιορισμούς, οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος έχουν την ευχέρεια να αξιολογήσουν τους συσχετισμούς δυνάμεων και τις κατά τόπους ισορροπίες και να δώσουν το στίγμα της επιλογής στήριξης, χωρίς να αποκλείονται οι «αντάρτες», προερχόμενοι από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., καθώς για την Κουμουνδούρου έχει σημασία να φανεί στον δεύτερο γύρο ότι αποδοκιμάζονται οι επιλογές των κομματικών ηγεσιών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και κερδίζουν οι «αντάρτες», για πολλούς από τους οποίους στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν, δείχνοντας τις προθέσεις τους, ότι στην προεκλογική εκστρατεία τους έλαβαν αποστάσεις από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Στην ομάδα αυτή εντάσσουν ακόμη και τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ είναι γνωστή η στήριξη των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Θ. Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και η προτίμηση τοπικών στελεχών του κόμματος για τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη.

Στην Ιταλία

Η Κουμουνδούρου ρίχνει το βάρος τις επόμενες ημέρες στην κούρσα των ευρωεκλογών, με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει στην αισιοδοξία ότι εκεί θα αποτυπωθεί ένα πολύ διαφορετικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ο κ. Αλ. Τσίπρας, που χθες επισκέφθηκε την Ιταλία, ολοκληρώνοντας την προεκλογική εκστρατεία του για την προεδρία της Κομισιόν, θα μιλήσει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις σήμερα στην Πάτρα, αύριο στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη στην Αθήνα και την Παρασκευή στο Ηράκλειο Κρήτης, με στόχο να περάσει το μήνυμα της κρισιμότητας της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής. Σε δηλώσεις του στο Μιλάνο, χθες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κ. Ρ. Δούρου και ο κ. Γ. Σακελλαρίδης συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες να εκλεγούν. Αναφερόμενος στο ευρώ, είπε ότι είναι «εργαλείο» και όχι «φετίχ», ενώ ανέφερε ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις των Financial Times επιβεβαιώνουν ότι η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ θα οδηγούσε σε διάλυση της Ευρωζώνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε χθες στον πρωθυπουργό και στον κ. ΖανΚλοντ Γιουνκέρ, με αφορμή τη συνάντησή τους, αναφέροντας σε ανακοίνωση ότι «συμφωνούν στα πάντα, αλλά συναγωνίζονται μόνο για το ποιος είναι πιο μνημονιακός και πιο πιστός φίλος της κ. Μέρκελ», ενώ ερμήνευσε την επίσκεψη Γιουνκέρ στην Αθήνα ως κίνηση στήριξης προς τον πρωθυπουργό.

Ανοιγμα σε ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής

Να προσελκύσει ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, διατηρώντας ταυτόχρονα σαφείς αποστάσεις από το ακροδεξιό κόμμα, επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσοντας το σκεπτικό ότι «προφανώς δεν είναι ναζιστές το 15% των Αθηναίων», όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο υποψήφιος δήμαρχος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι δεν ψαρεύει σε «θολά νερά» και γι’ αυτό μίλησε ήδη από το βράδυ της Κυριακής για «το ναζιστικό μόρφωμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του (ΣΚΑΪ) ότι «κάθε ψήφος που φεύγει από τη Χρυσή Αυγή είναι θετικό πράγμα για τη δημοκρατία». Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε τα υψηλά ποσοστά της Χ.Α. «καμπανάκι», προσθέτοντας ότι «είναι φανερό ότι η Χρυσή Αυγή τρέφεται από τις ακραίες αντικοινωνικές πολιτικές, ανθεί στο έδαφος της κοινωνικής κρίσης. Πρέπει να άρουμε τις αιτίες που οδήγησαν στην αύξησή της». Αναφερόμενος, δε, στους πολίτες που ψήφισαν στον πρώτο γύρο τους υποψηφίους της Χρυσής Αυγής, τόνισε ότι «δεν πρέπει να τους χαρίσουμε» και ότι «δεν είναι ένα ενιαίο νεοναζιστικό “πράγμα” αυτό που υποστήριξε τους βασικούς υποψηφίους της Χρυσής Αυγής».

Στην Κουμουνδούρου, που είδαν με μεγάλη ανησυχία την άνοδο των ποσοστών της Χρυσής Αυγής και την τάση να παγιωθεί η παρουσία της στην πολιτική ζωή του τόπου, κάνουν λόγο για ένα σύνθετο θέμα που απαιτεί συνδυαστική και πολύπλευρη αντιμετώπιση. Επιμένουν, ωστόσο, στην ανάλυσή τους ότι το σώμα των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα συγκυριακό αποτέλεσμα της κρίσης και των επιπτώσεών τους και, ως εκ τούτου, πρόκειται για ψηφοφόρους που μπορούν να μετακινηθούν, γεγονός που μόνο θετικά θα επηρεάσει τη λειτουργία της δημοκρατίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT