Κινήσεις συσπείρωσης και συστράτευσης στη Ν.Δ.

Κινήσεις συσπείρωσης και συστράτευσης στη Ν.Δ.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη και για τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να είναι η επικείμενη αναμέτρηση για τον δεύτερο αυτοδιοικητικό γύρο και τις ευρωεκλογές. Μετά την πρώτη Κυριακή, το επιτελείο του κ. Σαμαρά επιδιώκει τη συστράτευση όλων στη «μητέρα των μαχών», δηλαδή στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και στις ευρωεκλογές.

Εν μέσω σεναρίων για ενστάσεις και αποστάσεις από την κεντρική γραμμή, η ηγεσία της Ν.Δ. θα επιθυμούσε, ιδανικά, την ενεργό συμμετοχή και του κ. Κ. Καραμανλή στη μάχη. Ο πρώην πρωθυπουργός, που και στις δύο κρίσιμες αναμετρήσεις του 2012 κάλεσε μέσω γραπτής δήλωσης τους πολίτες να στηρίξουν τη Ν.Δ., είδε με ενδιαφέρον τα προχθεσινά αποτελέσματα, σημειώνοντας σε συνομιλητές του πως δεν συνιστούν αποδοκιμασία της κυβέρνησης, αλλά και αναγνωρίζοντας, παράλληλα, πως η επικείμενη αναμέτρηση των ευρωεκλογών έχει σαφώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Παρέμενε, πάντως, μέχρι χθες άγνωστο αν ο μακροβιότερος πρόεδρος της Ν.Δ. θα προβεί σε μία δημόσια δήλωση στήριξης της εκλογικής προσπάθειας του κόμματος. Παρά το γεγονός ότι στο γαλάζιο παρασκήνιο η σεναριολογία για τη στάση πολλών «καραμανλικών» την προηγούμενη Κυριακή, ειδικά στην Αττική, φουντώνει, μια ματιά στα αποτελέσματα δείχνει ότι ο κ. Στ. Καλαφάτης πήγε καλύτερα του αναμενομένου, ο δε Γ. Ιωαννίδης κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό του στις Σέρρες, ενώ και η επίδοση του, εν ευρεία εννοία περιλαμβανομένου στον «καραμανλικό» κύκλο, Γ. Κουμουτσάκου ήταν τελικά υψηλότερη των εκτιμήσεων.

Πολύ πιο έντονη είναι η συζήτηση σχετικά με τις επιλογές άλλων προβεβλημένων στελεχών, όπως η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός καθ’ όλη την προηγούμενη εβδομάδα είχε σειρά δημοσίων δηλώσεων στις οποίες επέμενε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να τεθεί θέμα κυβερνητικής σταθερότητας. Ωστόσο, η απουσία εμφανούς στήριξης προς τον Α. Σπηλιωτόπουλο στην Αθήνα, τα θερμά λόγια για τον Γ. Σγουρό, αλλά και η εικαζόμενη στήριξη στον Γ. Μώραλη στον Πειραιά, μέσω βουλευτών επιρροής της, αποτελούν αφορμές αιχμηρών σχολίων εις βάρος της. Συνεργάτες της κ. Μπακογιάννη σημειώνουν ότι η ίδια δεν έλειψε από καμία μάχη της παράταξης. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Ν.Δ. δεν βγήκε λαβωμένη από την προχθεσινή αναμέτρηση, ωστόσο υπήρξαν επιλογές που, εμφανώς, δεν ήταν οι καλύτερες ή δεν έγιναν υπό τις ευνοϊκότερες συνθήκες, εκτίμηση που, προφανώς, αφορά στις τρεις περιοχές Αθήνα, Αττική και Κεντρ. Μακεδονία, όπου οι επίσημοι υποψήφιοι κινήθηκαν σε χαμηλά ποσοστά. Αντίστοιχες απόψεις φέρονται να μοιράζονται και στελέχη όπως οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης, που πάντως προχθές έδωσαν τη μάχη των τηλεοπτικών σταθμών.

Οι λοιποί πρωτοκλασάτοι

Ως προς τους υπόλοιπους πρωτοκλασάτους, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης –οριακά ίσως ως προς τον ρόλο του προέδρου της Βουλής– ήταν ξανά αυτός που έσπευσε να σβήσει τις φωτιές της ανησυχίας που είχαν φυτρώσει την πρώτη ώρα μετά την ανακοίνωση των exit polls, ενώ ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος παραμένει αποστασιοποιημένος, προτιμώντας μάλλον «θεσμικού» τύπου παρεμβάσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT