Διάσταση απόψεων των Ευρωπαίων

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πολυφωνία αλλά και τη σύγχυση που επικρατεί μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών «καταγράφει» ο ευρωπαϊκός σύμβουλος ψήφου, euvox. Μεγάλη διάσταση απόψεων παρατηρείται στο θέμα της κινητικότητας των πολιτών της Ε.Ε., μιας εκ των θεμελιωδών αρχών της ευρωπαϊκής ιδέας.

Η πλειονότητα των κατοίκων Μ. Βρετανίας, Ολλανδίας και Κύπρου τίθεται υπέρ των περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση, τη στιγμή που οι κάτοικοι Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, σε ποσοστό μέχρι και 80%, προσυπογράφουν την κινητικότητα. Αντίστοιχος διαχωρισμός Βορρά – Νότου παρατηρείται και στην ανακατανομή των πόρων, την οποία οι Ελληνες υποστηρίζουν, αλλά οι Δανοί και Ολλανδοί εταίροι αντιμάχονται με πάθος. Διχαστικές οι απαντήσεις και στο ερώτημα εάν η συμμετοχή της κάθε χώρας στην Ε.Ε. είχε θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Ούγγροι, Γερμανοί και Γάλλοι απαντούν θετικά, ενώ Ισπανοί και Ελληνες εξαιτίας της κρίσης δηλώνουν το αντίθετο.

Οι Ιταλοί, οι Πολωνοί και οι Ολλανδοί αμφιταλαντεύονται, ενώ η πλειονότητα των Βρετανών δηλώνει πως «η συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι κάτι κακό». Εντονη διαφοροποίηση παρατηρείται με τις πιθανές κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Ρωσία, που ενδέχεται να επηρεάσουν τον εφοδιασμό φυσικού αερίου. «Εδώ όλες οι πρώην ανατολικές χώρες, που εμφορούνται τα τελευταία 10 χρόνια από φιλοαμερικανικά αισθήματα, προσυπογράφουν τις κυρώσεις, ενώ οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. βρίσκονται στον αντίθετο πόλο», εξηγεί ο επ. καθηγητής Πολ. Επιστήμης, δρ Γ. Κωνσταντινίδης, «η στάση των Ελλήνων, που τίθενται απολύτως ενάντια στις κυρώσεις, ερμηνεύεται βάσει της παραδοσιακής συμπάθειάς μας προς τους Ρώσους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT