Τα πολλαπλά μηνύματα του πρώτου γύρου

Τα πολλαπλά μηνύματα του πρώτου γύρου

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο τη γνωρίζουν καλά τα κομματικά επιτελεία, όπως και το να μη «χάνουν», ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Ομως τα αποτελέσματα της κάλπης της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014 δεν δείχνουν ούτε ανατροπή ούτε συμφωνία. Στέλνουν πολλαπλά μηνύματα, αρκεί βέβαια τα κομματικά επιτελεία να έχουν το θάρρος να τα διαβάσουν και, κυρίως, να τα αποκωδικοποιήσουν.

Για παράδειγμα, στη Ν.Δ., μετά την αρχική ψυχρολουσία των exit polls, αναθάρρησαν. Η «κυριαρχία» του ΣΥΡΙΖΑ δεν επαληθεύτηκε και από την εικόνα στις περιφέρειες μπορούν να ισχυριστούν ότι το κόμμα «τα κατάφερε». Μόνο που το κυβερνών κόμμα, για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση, βρίσκεται εκτός του δεύτερου γύρου στις εκλογές στον Δήμο Αθηναίων και στην περιφέρεια Αττικής.

Από την άλλη, για τα στελέχη της Κουμουνδούρου… ευτυχώς που υπάρχουν η Αθήνα και η Περιφέρεια Αττικής. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στον δεύτερο γύρο μόλις σε τρεις από τις 12 περιφέρειες (εκτός Αττικής) και μόνο στη μία εξ αυτών φαίνεται να έχει σημαντικές ελπίδες να εκλεγεί ο υποψήφιός του.

Στις περιφέρειες

Ως γνωστόν, το κυβερνών κόμμα κέρδισε από τον α΄ γύρο την Περιφέρεια Ηπείρου, όπου ο Αλέξανδρος Καχριμάνης (ανεξάρτητος αλλά με την υποστήριξη της Ν.Δ.) εκλέχθηκε με ποσοστό 50,83%. Στη Συγγρού μπορούν να ισχυριστούν ότι ο χάρτης των περιφερειών, την πρώτη Κυριακή, «βάφτηκε γαλάζιος», αφού και στις 11 υπόλοιπες (εκτός Αττικής) το κόμμα πέρασε στον β΄ γύρο είτε με τους επίσημους υποψηφίους του είτε με υποψηφίους που είχαν τη στήριξη της Ν.Δ. Ωστόσο, το γεγονός ότι για πρώτη φορά από το 1974 η παράταξη δεν εκπροσωπείται στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην περιφέρεια Αττικής, αλλά ούτε και στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, ρίχνει βαριά τη σκιά του. Στην Αθήνα, απόρθητο κάστρο της Ν.Δ. έως και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, τις οποίες κέρδισε ο Γιώργος Καμίνης, ο επίσημος υποψήφιος Αρης Σπηλιωτόπουλος τερμάτισε τρίτος με ποσοστό 16,2%. Η παράλληλη κάθοδος του «αντάρτη» Νικήτα Κακλαμάνη στην Αθήνα, ο οποίος έλαβε ποσοστό 7,10%, αποτελεί σοβαρό άλλοθι για την ήττα, την οποία όμως δεν ανέμεναν στο κυβερνών κόμμα.

Πανελλαδικά η Ν.Δ. καταγράφει πτώση, συγκεντρώνοντας ποσοστό 26,3%, έναντι 32,6% των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010, αλλά και έναντι του 29,7% των εθνικών εκλογών του Ιουνίου 2012. Πολλές από τις επίσημες επιλογές του κόμματος σχεδόν παρακάμφθηκαν από τους ψηφοφόρους. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος στην Περιφέρεια Αττικής έλαβε μόλις 14,08%, και είναι ενδεικτική περίπτωση. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον Γιάννη Ιωαννίδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου συγκέντρωσε ποσοστό 18,66% αλλά το γεγονός ότι πέρασε στον αυριανό β΄ γύρο των εκλογών τον διασώζει. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο υποψήφιος της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης τα κατάφερε βεβαίως καλύτερα, καθώς συγκέντρωσε μεγαλύτερο ποσοστό και μπήκε στον β΄ γύρο, όμως υπολείπεται σημαντικά των ποσοστών του αντιπάλου του Γιάννη Μπουτάρη, που ανέβηκαν κιόλας κατά δύο μονάδες σε σχέση με εκείνα των εκλογών του 2010…

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι μπορεί να «κέρδισε» τις εντυπώσεις σε Αττική και Αθήνα, αλλά από εκεί και έπειτα η εικόνα του απέχει πολύ από να χαρακτηρισθεί… ειδυλλιακή. Οι υποψήφιοί του κατάφεραν να περάσουν στον δεύτερο γύρο μόνο σε τρεις περιφέρειες πέραν της Αττικής (Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο), ενώ ακόμα και στη νικηφόρα για το κόμμα της αντιπολίτευσης Περιφέρεια Αττικής, το ποσοστό της κ. Ρένας Δούρου (23,80%) είναι χαμηλότερο από το ποσοστό του κόμματος στην ίδια περιφέρεια στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φτάσει το 30,6%. Σε απόσταση αναπνοής (22,11%) ο Γιάννης Σγουρός, ανεξάρτητος (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ που υποστηρίχθηκε και από στελέχη της Ν.Δ.) και νυν περιφερειάρχης, μπορεί να βρεθεί με σοβαρό προβάδισμα εάν προσμετρηθεί σε αυτόν το ποσοστό του επίσημου υποψήφιου της Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου.

Συνολικά στην επικράτεια, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε ποσοστά σαφώς χαμηλότερα από εκείνα των εκλογών του Ιουνίου του 2012. Ενδεικτικά ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012 κατέγραψε ποσοστό 31,6% στα Ιόνια, όπου την προηγούμενη Κυριακή ο υποψήφιός του κ. Γαλιατσάτος έλαβε μόλις 21,09%, και στην Πελοπόννησο 26,6% το 2012, όταν ο Οδυσσέας Βουδούρης έλαβε μόλις 16% στον πρώτο γύρο…

Τρεις κάλπες, σταυρό μόνο για ευρωβουλευτές

Παρά το προεκλογικό κλίμα και τις καμπάνιες των υποψηφίων που παρέπεμπαν σε… εθνικές εκλογές, αύριο ψηφίζουμε για εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιφερειάρχες και δημάρχους, και ευρωβουλευτές. Προσοχή: σε τρεις διαφορετικές κάλπες, εφόσον, βεβαίως, κάποιος από τους δύο πρώτους δεν εξελέγη από την πρώτη Κυριακή.

Επαναληπτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας (εκτός από αυτή της Ηπείρου, όπου από την πρώτη Κυριακή εκλέχθηκε ο νυν περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης). Στις υπόλοιπες, όπως και στους 211 δήμους όπου δεν έχει εκλεγεί δήμαρχος, οι πολίτες θα κληθούν να διαλέξουν έναν από τους δύο υποψηφίους που προκρίθηκαν την πρώτη Κυριακή. Σταυρό προτίμησης, στις αυτοδιοικητικές, δεν χρειάζεται.

Οσον αφορά τις ευρωκάλπες, αύριο θα εκλεγούν οι 21 εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, που απαρτίζεται από 751 ευρωβουλευτές οι οποίοι προέρχονται από 28 κράτη-μέλη. Οι ευρωεκλογές διεξάγονται για πρώτη φορά με σταυρό προτίμησης και κάθε εκλογέας μπορεί να «σταυρώσει» έως τέσσερις υποψηφίους του ίδιου εκλογικού συνδυασμού.

Να ξέρετε ότι: Μπορείτε να ψηφίσετε για τον πρώτο (δήμαρχο) και δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περιφερειάρχη) μόνον εκεί όπου έχετε τα εκλογικά σας δικαιώματα. Στο ίδιο εκλογικό τμήμα μπορείτε να ψηφίσετε και για τις ευρωεκλογές, εφόσον δεν έχετε κάνει αίτηση ως ετεροδημότης. Αν έχετε εγγραφεί στους καταλόγους ως ετεροδημότης, τότε θα πρέπει να μεταβείτε στον δήμο όπου έχετε τα εκλογικά σας δικαιώματα για να ψηφίσετε στις τοπικές εκλογές και να επιστρέψετε εντός της ημέρας στον τόπο κατοικίας σας για να ψηφίσετε στις ευρωεκλογές. Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT