Με το μυαλό στη Δευτέρα τα κόμματα

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «σενάρια της Δευτέρας» επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τα κομματικά επιτελεία, καθώς η υψηλών τόνων προεκλογική εκστρατεία που διεξήγαγαν πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως η Ν.Δ. ολοκληρώθηκε χθες και πλέον άπαντες αναμένουν τα αποτελέσματα της αυτοδιοικητικής κάλπης και αυτής των ευρωεκλογών, από τις οποίες θα προκύψει το μήνυμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Τα υφιστάμενα δεδομένα είναι ότι Ν.Δ. και «Ελιά» διαφαίνεται πως θα καταγράψουν ικανοποιητικές επιδόσεις στους δήμους και τις περιφέρειες. Επίσης, ότι φανερές και μυστικές δημοσκοπήσεις καταγράφουν «ελεγχόμενο» προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ -που μάλιστα μπορεί να αντιστραφεί μέχρι την ώρα της κάλπης εάν αυξηθεί η «γαλάζια» συσπείρωση- παράλληλα με την «αντοχή» ενός μέρους των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Ομως, καθώς ο αριθμός των αναποφάσιστων παρέμενε υψηλός μέχρι την Πέμπτη το βράδυ, κάθε πρόβλεψη για το τελικό αποτέλεσμα είναι παρακινδυνευμένη.

Το βασικό σενάριο της επόμενης ημέρας, σε περίπτωση που τα κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας υπερβούν τον εκλογικό σκόπελο, αναφέρεται σε πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, οι οποίες εν πολλοίς ήταν προδιαγεγραμμένες, πριν από τον αυριανό εκλογικό σταθμό: Ο κ. Σαμαράς προεξοφλείται ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, σε σύντομο χρόνο, που πιθανότατα θα συνοδευτεί από αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο. Βεβαίως, ο ανασχηματισμός θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά εάν το αποτέλεσμα ερμηνευτεί ως δικαίωση της κυβέρνησης και άλλα εάν εμπεριέχει στοιχεία «μηνύματος» των πολιτών για την ασκούμενη πολιτική. Επίσης, με δεδομένο ότι στον πολιτικό ορίζοντα θα μπει πλέον και η προεδρική εκλογή του προσεχούς Μαρτίου, αλλά και ότι συνεχίζεται η θετική δημοσιονομική πορεία του 2013, παράλληλα με την προετοιμασία της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στο «τραπέζι» από τον κ. Σαμαρά θα μπουν κινήσεις απομείωσης των βαρών των πολιτών, με τον κ. Γ. Στουρνάρα να έχει ήδη υπαινιχθεί μείωση ή και κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Μεγάλη «περιπλοκή» στο ανωτέρω σενάριο μπορεί να προκαλέσει ενδεχόμενη χαμηλή πτήση της «Ελιάς» στις ευρωεκλογές. Σε περίπτωση που υπάρξει απομείωση των ποσοστών της σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012, της τάξης του 50%, για παράδειγμα, εκ των πραγμάτων θα τεθεί επί τάπητος το δίλημμα που έθεσε προεκλογικά ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος περί αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση. Πάντως, συνομιλητές του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα θέσουν τη χώρα σε περιδίνηση σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, ενώ προσθέτουν πως στην παρούσα Βουλή υπάρχουν «εφεδρείες» που θα μπορούσαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ώστε να συνεχίσει το έργο της. Παράλληλα, στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και όσοι προετοιμάζονται να αμφισβητήσουν τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, δεν εμφανίζονται -στην παρούσα τουλάχιστον φάση- να συνδέουν τις εσωκομματικές εξελίξεις στο κόμμα τους με τον τερματισμό του βίου της κυβέρνησης Σαμαρά. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως στην περίπτωση που διαμορφωθούν συνθήκες «κοινοβουλευτικής ασφυξίας» ο πρωθυπουργός δεν θα εμπλακεί σε συζητήσεις για σχηματισμό άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, αλλά θα επιλέξει την καθαρή λύση των πρόωρων εθνικών εκλογών.

Σε εθνικές εκλογές τον Ιούνιο ή τους αμέσως επόμενους μήνες οδηγεί το τελευταίο σενάριο που συζητείται στα πολιτικά παρασκήνια και εδράζεται στο ενδεχόμενο να υπάρξει ταυτόχρονη μεγάλη υποχώρηση των δυνάμεων Ν.Δ. και «Ελιάς», με αποτέλεσμα το άθροισμα των ποσοστών τους να υπολείπεται των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ουσιαστικό πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης, ενώ εκτιμάται πως αργά ή γρήγορα θα ανακύψει και πρόβλημα ψήφισης κρίσιμων νομοσχεδίων που θα πρέπει να έλθουν στη Βουλή, για θέματα όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Αντιστοίχως, βέβαια, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ περάσει κάτω από τον εκλογικό πήχυ που έχει θέσει, το πρόβλημα θα μεταφερθεί στο γήπεδο του κ. Αλ. Τσίπρα, καθώς θα αμφισβητηθεί συνολικά η στρατηγική του από την εσωκομματική αντιπολίτευση στην Κουμουνδούρου.

Η «επόμενη ημέρα» της κάλπης εμπλέκει, όμως, στα σενάρια και τους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς, από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ μέχρι το πρωτοεμφανιζόμενο «Ποτάμι».

Στη ΔΗΜΑΡ, εάν επιβεβαιωθούν οι δυσμενείς για την Αγίου Κωνσταντίνου έρευνες της κοινής γνώμης, προεξοφλείται πως θα ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για το ενδεχόμενο συμμετοχής της στις διεργασίες ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς με τη συμμετοχή πλέον και του ΠΑΣΟΚ. Στο συγκεκριμένο ερώτημα θα κληθεί να απαντήσει εκ των πραγμάτων και το «Ποτάμι», υπό το πρίσμα όχι των δημοσκοπικών του ποσοστών, αλλά των πραγματικών αποτελεσμάτων του στην κάλπη. Τέλος, τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα θα δοκιμάσει ενδεχομένως ακόμη και την ηγεσία των ΑΝΕΛ που ούτως ή άλλως τους τελευταίους μήνες ταλανίζονται από εσωκομματικά προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT