Η επόμενη ημέρα για ΔΗΜΑΡ – Κουβέλη

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στις ευρωεκλογές θα διαψευσθούν οι Κασσάνδρες» είπε ο κ. Φώτης Κουβέλης και η δήλωσή του αυτή μάλλον είχε ως αποδέκτες και στελέχη του κόμματός του τα οποία μόνον αισιόδοξα δεν δηλώνουν τις τελευταίες ημέρες για το αποτέλεσμα της αυριανής κάλπης.

Στην απαισιοδοξία τους, άλλωστε, συνέτεινε το δυσμενέστατο ποσοστό που έλαβε το κόμμα τους την Κυριακή στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Αν επαναληφθεί αύριο για την ΔΗΜΑΡ το 1,76% που «κέρδισε» η κ. Μαρία Γιαννακάκη ως υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, το κόμμα του κ. Κουβέλη δεν θα έχει καμία εκλογική τύχη στην επικράτεια. Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη αρκεί να λεχθεί ότι η κ. Γιαννακάκη (όχι με δική της ευθύνη) ψηφίστηκε από μόλις 28.600 πολίτες, όταν η ΔΗΜΑΡ στην ίδια περιφέρεια είχε αποσπάσει 134.000 ψήφους τον Ιούνιο του 2012.

Ο κ. Κουβέλης βέβαια καταγγέλλοντας «τη στρέβλωση της εικόνας που μετέδωσαν τα ΜΜΕ» είχε προφανώς στο μυαλό του τις σχετικά καλές επιδόσεις που πέτυχαν άλλοι περιφερειάρχες της ΔΗΜΑΡ. Διότι πράγματι αν αθροίσει κανείς τις ψήφους που έλαβε στις οκτώ περιφέρειες που «κατέβασε» δικούς της υποψηφίους, θα μετρήσει τουλάχιστον 200.000 ψηφοφόρους. Δηλαδή περισσότερους από τους μισούς που της χάρισαν το 2012 ένα 6,25%. Καθώς ωστόσο ουδείς μπορεί να ξέρει αν για παράδειγμα οι 84.000 ψήφοι (8,55%) που πήρε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντ. Μακεδονίας Μ. Μπόλαρης (τον στήριξε μόνον η ΔΗΜΑΡ), θα απολήξουν και στις ευρωκάλπες στο κόμμα του κ. Κουβέλη, κάθε πρόβλεψη είναι επισφαλής.

Με αυτό το δεδομένο χρησιμότερο θα ήταν να δούμε ποια είναι τα σενάρια της επόμενης ημέρας για την Αγ. Κωνσταντίνου. Το ποσοστό που χρειάζεται η ΔΗΜΑΡ για να διασφαλίσει την εκλογή ενός τουλάχιστον ευρωβουλευτή εκτιμάται σε περίπου 3,5 – 4%. Αν το επιτύχει, οι γκρίνιες από βουλευτές και στελέχη δεν θα λείψουν, αλλά ο κ. Κουβέλης θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι το κόμμα του στάθηκε όρθιο σε μια δύσκολη συγκυρία, εκλέγοντας για πρώτη φορά εκπρόσωπο και στην Ευρωβουλή.

Ωστόσο αν το ποσοστό της ΔΗΜΑΡ δεν υπερβεί καν το 4%, θα ηχεί μάλλον υπερβολικό να επιχειρήσει ο κ. Κουβέλης την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς την οποία έχει υποσχεθεί. Πολύ περισσότερο αν π.χ. το «Ποτάμι» επιτύχει ένα υπερδιπλάσιο ποσοστό από τη ΔΗΜΑΡ, γεγονός που θα υποχρεώσει τον κ. Κουβέλη όχι μόνον να αποδεχθεί τον κ. Θεοδωράκη ως συνομιλητή του, αλλά πιθανώς και να αντιμετωπίσει ένα ρεύμα φυγής στελεχών του προς το νεοσύστατο κόμμα. Ο κ. Κουβέλης είναι προφανές βέβαια ότι εδώ και καιρό προσβλέπει να καρπωθεί μια πιθανή εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ. Αλλά είναι εξίσου προφανές πως αν η ΔΗΜΑΡ μετά βίας ξεπεράσει το 3% ουδένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θα σκέφτεται το πολιτικό του μέλλον σε συνδυασμό με τον κ. Κουβέλη. Πόσο μάλλον αν αύριο το «Ποτάμι» καταγραφεί ως πρωταγωνιστής του κεντροαριστερού χώρου.

Αφήσαμε για το τέλος το τι θα συμβεί στο απευκταίο σενάριο να μην πιάσει η ΔΗΜΑΡ καν το 3%, γιατί αυτό είναι μάλλον αυτονόητο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT