Το ΠΑΣΟΚ, η «Ελιά» και η αναζήτηση του «αύριο»

Το ΠΑΣΟΚ, η «Ελιά» και η αναζήτηση του «αύριο»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αρέσκεται συχνά στους ιστορικούς παραλληλισμούς. Προ ολίγων ημερών προέβη σε έναν ακόμη, όταν αρνήθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο «μεγάλος ασθενής», αποδίδοντας ότι αυτός ο παραλληλισμός περιγράφει με ακρίβεια τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αποστροφή του κ. Βενιζέλου έκανε πολλούς στη Χαρ. Τρικούπη να αισθανθούν άβολα, καθώς γνωρίζουν ότι η περίοδος μετά τις ευρωεκλογές θα είναι για το ΠΑΣΟΚ εξαιρετικά δύσκολη, είτε το κόμμα σημειώσει –τηρουμένων των αναλογιών– υψηλές είτε χαμηλές επιδόσεις.

Ο κ. Βενιζέλος αλλά και όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έως και σήμερα έχουν αφήσει το πεδίο ζυμώσεων που θα ανοίξει εκ των πραγμάτων από τη Δευτέρα σε όλο τον χώρο της Κεντροαριστεράς, εκτός συζήτησης. Αξίζει να παρατηρηθεί ότι στελέχη όπως οι Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Κ. Σκανδαλίδης, Φώφη Γεννηματά, καθώς επίσης και ο κ. Γ. Παπανδρέου, έχουν αποφύγει επιμελώς να αναφερθούν στο ενδοκομματικό πεδίο.

Ωστόσο, τουλάχιστον ο πρώην πρωθυπουργός –που τηρεί αποστάσεις από το εγχείρημα της «Ελιάς»– δεν θα μείνει απαθής στην εκλογική προσπάθεια. Αυτό, τουλάχιστον, εκτίμησε σε συνέντευξή του ο κ. Βενιζέλος, ανακοινώνοντας πώς, μέσω… e-mail, ο κ. Παπανδρέου τον πληροφόρησε ότι θα κάνει ό,τι πρέπει για την παράταξη.

Πάντως, κοινό χαρακτηριστικό στις κατά καιρούς δηλώσεις που έχουν κάνει όλοι είναι η επιμονή στο ΠΑΣΟΚ και η παράλληλη απουσία ή υποβάθμιση της «Ελιάς». Πρόκειται για μια τάση η οποία είναι γενικευμένη. Κανείς δεν θεωρεί ότι η «Ελιά» επιτέλεσε τον ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε, ως εκ τούτου αντιλαμβάνονται πως την επόμενη ημέρα η συζήτηση θα διεξαχθεί σε εντελώς διαφορετικούς όρους.

Ενδεικτικό της τάσης που υφίσταται είναι ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες ακόμη και στα λιγοστά τηλεοπτικά σποτ που κατόρθωσαν να φτιάξουν στη Χαρ. Τρικούπη, οι πολίτες καλούνται να παράσχουν την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ. Πέρα από την προφανή χρησιμότητα που έχουν στο να προσελκύσουν τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων που απέμειναν στο κόμμα, η λογική των σποτ οριοθετεί και το πλαίσιο της συζήτησης που θα διεξαχθεί την επόμενη ημέρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έσπευσε, κατά τη διάρκεια της κεντρικής προεκλογικής ομιλίας του στο Μουσείο Μπενάκη, να αναφερθεί στους κ. Ανδρ. Λοβέρδο και Χρ. Αηδόνη ως μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Επρόκειτο, προφανώς, για μια ρητορική επιλογή, η οποία όμως είναι ενδεικτική μιας πραγματικότητας, δηλαδή της ουσιαστικής επιστροφής του κ. Λοβέρδου στο ΠΑΣΟΚ.

Ως προς το αμιγώς ενδοκομματικό σκέλος, έμπειροι παρατηρητές εκτιμούν πως η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, είτε αυτή οδηγήσει στην ομαλή διαδοχή του κ. Βενιζέλου από κάποιο πρόσωπο γενικής αποδοχής είτε προκύψει από σύγκρουση μεταξύ νεότερων ή παλαιότερων στελεχών, δεν μπορεί παρά να έχει μεταβατικά χαρακτηριστικά. Και τούτο διότι, όπως λένε, τα παλαιότερα στελέχη δεν μπορούν να πρωταγωνιστήσουν για ευνόητους λόγους, ενώ οι νεότεροι εξακολουθούν να έχουν τεράστιο έλλειμμα αναγνωρισιμότητας. Για τις ευρύτερες διεργασίες που θα δρομολογηθούν πέριξ του ΠΑΣΟΚ, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι θα διαδραματίσουν ρόλο για τις ισορροπίες ακόμη και τα πρόσωπα που θα εκλεγούν αύριο για την Ευρωβουλή. Στο παρελθόν, οι ευρωβουλευτές ήταν, κατά κύριο λόγο και με ελάχιστες εξαιρέσεις διορισμένοι από τον εκάστοτε πρόεδρο, αξιωματούχοι με ελάχιστη παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα. Ωστόσο, η σταυροδοσία μετατρέπει εκ των πραγμάτων όσους εκλεγούν αύριο σε παράγοντες με άποψη βαρύνουσα, ακόμη και στο ενδοκομματικό επίπεδο και, μάλιστα, σε ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει πολύ μειωμένα ποσοστά, σε σύγκριση βεβαίως με το παρελθόν.

Στη Χαρ. Τρικούπη βλέπουν με σκεπτικισμό την πόλωση και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο διαρροών προς τη Ν.Δ. ως μια πιθανή απειλή. Ωστόσο, εκτιμούν πως η συσπείρωση των μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόρων, εκείνης δηλαδή της ομάδας την οποία ο κ. Βενιζέλος αποκαλεί «ρίζες της παράταξης», θα αντέξει στις πιέσεις και θα κρατήσει το κόμμα σε διαχειρίσιμη κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT