Οριακή επικράτηση Δούρου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκε η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη περιφερειάρχη Αττικής, με τελικό νικητή πάνω στο νήμα την κ. Ρένα Δούρου. Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ και ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός βρίσκονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλο, με την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σχεδόν σταθερά ελαφρώς μπροστά, αλλά και τον κ. Σγουρό να αποσπά το προβάδισμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Με την ενσωμάτωση στο 62%, η κ. Δούρου προηγούνταν με 50,50% έναντι 49,50% του κ. Σγουρού. Η διαφορά των ψήφων μόλις ξεπερνούσε τις 10.000. Την αμφίρροπη πορεία της εκλογικής αναμέτρησης στην Αττική είχαν προαναγγείλει τα exit polls, που έδιναν ακριβώς την ίδια εκτίμηση ποσοστών και στους δύο υποψηφίους (από 48 έως 52%).

Λίγο πριν από τις 2 π.μ. η κ. Δούρου έφτασε στα Προπύλαια, στο εκλογικό κέντρο της, και ανήγγειλε ουσιαστικά την επικράτησή της, μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Τσίπρα. «Δώσαμε ένα σπουδαίο αγώνα, δώσατε ένα σπουδαίο αγώνα και η πλειονότητα των συμπολιτών μας το κατανόησε. Με ήθος, διαφορετικά, κόντρα στις προβλέψεις και τα συμφέροντα. Και ξέρουμε ότι η μάχη που απόψε κερδήθηκε είναι μονάχα η αρχή γιατί αύριο ξεκινά ένας πόλεμος με τα συμφέροντα. Θα αλλάξουμε τις ζωές μας στην περιφέρεια και σε όλη τη χώρα. Με το ίδιο ήθος θα πορευτούμε τα επόμενα πέντε χρόνια», τόνισε η κ. Δούρου.

Μοιρασμένη ήταν η κατανομή των τομέων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς οι δύο ανταγωνιστές κέρδιζαν από τέσσερις τομείς ο καθένας. Η κ. Δούρου συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό της στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, φτάνοντας το 58%. Στον Δυτικό Τομέα περιλαμβάνονται οι δήμοι της Δυτικής Αθήνας, οι δήμοι «πέρα από το ποτάμι», οι οποίοι συγκεντρώνουν και τις περισσότερες γειτονιές με ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Επίσης, η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και στον Τομέα του Πειραιά με 56,22%, αλλά και στη Δυτική Αττική (που επίσης συγκεντρώνει δήμους με πληττόμενα κοινωνικά στρώματα) με ποσοστό 51,63%. Η κ. Δούρου κερδίζει οριακά και την Ανατολική Αττική με 50,62%.

Από την πλευρά του ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός καταγράφει ευρεία υπεροχή στον Τομέα των Νησιών (Σαλαμίνα, Αίγινα, Κύθηρα κ.λπ.), όπου επίσης ήταν το ισχυρό του σημείο και στον α΄ γύρο. Ο Γ. Σγουρός κερδίζει επίσης τον Βόρειο Τομέα της Αθήνας με 55%, ενώ προηγούνταν στον Κεντρικό Τομέα με 51%, παρότι βρίσκονταν πίσω από την κ. Δούρου στον α΄ γύρο. Ο Γ. Σγουρός επικρατεί επίσης με 50,91% στον Νότιο Τομέα (νότια προάστια της Αθήνας).

Το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του Γιώργου Κουμουτσάκου, του υποψηφίου της Ν.Δ., φαίνεται πως κατευθύνθηκε στον Γ. Σγουρό. Ας σημειωθεί πως αμέσως μετά τον α΄ γύρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος στον νυν περιφερειάρχη.

Οσον αφορά τους ψηφοφόρους των άλλων υποψηφίων, και σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Mega, οι ψηφοφόροι του Ηλία Παναγιώταρου της Χ.Α. κατευθύνθηκαν σε ποσοστό 54,5% στην κ. Δούρου και 45,5% στον κ. Σγουρό. Οι ψηφοφόροι του Θανάση Παφίλη του ΚΚΕ, παρά το κάλεσμα του Περισσού για λευκό – άκυρο, έδωσαν 80,9% στη Ρένα Δούρου και 19,1% κατευθύνθηκε στον Γιάννη Σγουρό. Οι ψηφοφόροι του Παύλου Χαϊκάλη (ΑΝΕΛ) 71,9% στη κ. Δούρου και 28,1% στον κ. Σγουρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT