Συμμαχίες στην Ευρωβουλή ψάχνει ο Τσίπρας

Συμμαχίες στην Ευρωβουλή ψάχνει ο Τσίπρας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διαμόρφωση των συμμαχιών και ισορροπιών στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στρέφουν την προσοχή τους στον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Αλέξης Τσίπρας αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας να μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου κορυφώνονται οι διεργασίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, του οποίου ο κ. Τσίπρας ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, κατάφερε να αυξήσει κατά 10 έδρες τη δύναμή του (από 35 σε 45) και στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για δύναμη που δεν αφήνει αδιάφορες τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για την εκλογή του επομένου προέδρου της Κομισιόν. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε ήδη σε δηλώσεις του, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναζήτησης συμμαχιών με τους Πράσινους, ακόμη και με τους Σοσιαλιστές, υπό την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι θα «αποχωριστούν τον σφιχτό εναγκαλισμό τους με το ΕΛΚ».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας θεωρεί τις τελευταίες εξελίξεις, αναφορικά με την τύχη της υποψηφιότητας του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, η οποία «παγώνει», όπως φάνηκε από σχετική αναφορά της Αγκελα Μέρκελ, ως επιβεβαίωση της κεντρικής θέσης που ανέπτυξε κατά την προεκλογική εκστρατεία του, ότι καταγράφεται αντιδημοκρατική στροφή στην Ε.Ε. Η στάση της κ. Μέρκελ αναφορικά με την υποψηφιότητα Γιουνκέρ δεν πρόκειται να μείνει ασχολίαστη από τον κ. Τσίπρα, καθώς, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, η Γερμανίδα καγκελάριος δείχνει να περιφρονεί την ψήφο εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, που ανέδειξαν πρώτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο κατέβηκε στις ευρωεκλογές προβάλλοντας την υποψηφιότητα του κ. Γιουνκέρ για την προεδρία της Κομισιόν.

Χθες, σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε η συζήτηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. O κ. Αλέξης Τσίπρας μίλησε για θετικό αποτέλεσμα, που, ωστόσο, δεν φτάνει, αλλά θα λειτουργήσει προωθητικά για το μέλλον. Στη διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκε η αύξηση της επιρροής του κόμματος στην περιφέρεια σε σχέση με τις εκλογές του ’12, όταν η διαφορά με τα αστικά κέντρα ήταν μεγαλύτερη. Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφέρθηκε στην ανάγκη καλύτερης λειτουργίας των οργάνων και εμβάθυνσης της προγραμματικής πρότασης. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Τρίτη.

Ταυτόχρονα, η Κουμουνδούρου επέμεινε και χθες στη θέση της ότι η κυβέρνηση στερείται πολιτικής νομιμοποίησης και, απαντώντας στις αναφορές του πρωθυπουργού στην ανάγκη σταθερότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «σταθερότητα δεν συνιστά η παραμονή της σημερινής κυβέρνησης στα πράγματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT