Αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο Βενιζέλου

Αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο Βενιζέλου

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενστάσεις για τις προθέσεις που έχει εκδηλώσει ο κ. Ευ. Βενιζέλος ως προς τη διαδικασία ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς, εξακολουθούν να σημειώνονται από αρκετά -ενεργά και μη- στελέχη της Χαρ. Τρικούπη. Στελέχη όπως ο κ. Κ. Σκανδαλίδης, η κ. Φώφη Γεννηματά, αλλά και μη κοινοβουλευτικοί ή κυβερνητικοί, όπως ο κ. Δ. Ρέππας, διαφωνούν με το ενδεχόμενο ανασυγκρότησης της «Κεντροαριστεράς», προτού διευκρινιστεί ποιο ακριβώς θα είναι το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, ενώ καλούν και για άνοιγμα διαύλων με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκανδαλίδης έγραψε χθες σε άρθρο του («Τα Νέα») ότι «κανένας από μόνος του δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για την τύχη ενός ιστορικού κόμματος», αφήνοντας σαφή αιχμή προς τον κ. Βενιζέλο. Ο κ. Σκανδαλίδης επανέλαβε την πρόταση για διενέργεια ενός συνεδρίου στο οποίο πρέπει να ενωθούν οι «υπαρκτές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ», ενώ επισήμανε πως με την προκήρυξη των επόμενων εθνικών εκλογών θα πρέπει να «διακηρύξει το οριστικό τέλος του ιστορικού του συμβιβασμού με τη δεξιά». Και ζήτησε να ανοίξει δίαυλος με όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου «συμπεριλαμβανομένων των φιλευρωπαϊκών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ». Είχε προηγηθεί η προχθεσινή παρέμβαση της κ. Φώφης Γεννηματά (Real), η οποία εκτίμησε ότι το 8% σημειώθηκε από τη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ και όχι από την «Ελιά» που, όπως είπε, «δεν κατάφερε να αναπτύξει δυναμική». Και η κ. Γεννηματά τάχθηκε υπέρ ενός συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Ο κ. Ρέππας ήταν ιδιαιτέρως επιθετικός, καθώς χθες δήλωσε ότι του είναι «ακατανόητη η θριαμβολογία της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ» για το αποτέλεσμα των εκλογών. Και ο κ. Ρέππας ζήτησε ιδρυτικό συνέδριο παράταξης του ΠΑΣΟΚ με δύο θέματα: το όνομα και το σύμβολο του κόμματος και τη φυσιογνωμία και τις συμμαχίες που θα έχει. «Δεν νοείται», είπε, «η παράκαμψη του ΠΑΣΟΚ, της ιστορίας και της παρακαταθήκης του ώστε να ιδιοποιηθούν τον πολιτικό χώρο σχήματα και παράγοντες που θεωρούν ότι η παράταξη τους ανήκει».

Στην εξελισσόμενη συζήτηση παρενέβη και ο κ. Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος φέρεται να επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του γραμματέα έως και τον Οκτώβριο, όταν θα διεξαχθεί το Συνέδριο, προτού αναχωρήσει οριστικά για τις Βρυξέλλες. Ο κ. Ανδρουλάκης τάχθηκε κατά των συμμαχιών «ούτε με τη Ν.Δ. ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ», ζητώντας (Vima FM) να μη συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ σε καμία νέα κυβέρνηση συνεργασίας, είτε με το ένα είτε με το άλλο κόμμα. «Αν βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, ας συμμαχήσει στην κυβέρνηση με τη Ν.Δ.», δήλωσε, ενώ άφησε αιχμές και για αρκετά από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλώντας για «υπουργούς “χαϊλάντερ”».

Ο κ. Δ. Καρύδης εκτίμησε, χθες, ότι το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς παραμένει «ατελές» και χρειάζεται ακόμη «μεγάλη προσπάθεια». Αν αυτό είχε συμβεί τους προηγούμενους μήνες, συμπλήρωσε, «θα ήταν μια τρίτη ισότιμη πολιτική δύναμη».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT