Σε συμφωνία για την κατάρτιση ενός «οδικού χάρτη» για τα βήματα που πρέπει να γίνουν την αμέσως επόμενη περίοδο κατέληξαν χθες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που συναντήθηκαν στη Βουλή. Τόσο από το ΠΑΣΟΚ (Π. Ρήγας, Κυρ. Πιερρακάκης, Δ. Καρύδης) όσο και από τη ΔΗΜΑΡ (Θ. Θεοχαρόπουλος, Δ. Αναγνωστάκης και Στ. Μανίκας) επισήμαναν ότι η συζήτηση πρέπει να είναι ουσιαστική και με συγκεκριμένη στόχευση, γι’ αυτό και συμφωνήθηκε ότι ο «οδικός χάρτης» πρέπει να έχει καταρτιστεί ώς την επόμενη συνάντηση, στις αρχές Αυγούστου.
Στη συνάντηση δεν έγιναν παρά μόνον ελάχιστες αναφορές στο ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να μην τορπιλιστεί ο διάλογος, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαφωνούν επί του ζητήματος. Ωστόσο, και χθες, από το ΠΑΣΟΚ τονίστηκε ότι το ζήτημα της προεδρικής εκλογής δεν συνιστά προαπαιτούμενο για τη συζήτηση, ενώ από τη ΔΗΜΑΡ το αποσύνδεσαν εντελώς από τις εξελισσόμενες επαφές για την ενότητα της Κεντροαριστεράς.
Παρά το γενικά θετικό κλίμα χθες παρατηρήθηκαν αποκλίνουσες απόψεις σε ορισμένα σημεία της γενικότερης διαπραγμάτευσης. Το πρώτο τέθηκε από το ΠΑΣΟΚ, καθώς οι εκπρόσωποί του ζήτησαν διευκρινίσεις για την τακτική «ανοίγματος» του κ. Φ. Κουβέλη προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ επισήμαναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει τον διάλογο με την Κεντροαριστερά, ως εκ τούτου δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με την Κουμουνδούρου. Μάλιστα τόνισαν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο όχι μόνο στον «νεοφιλελευθερισμό», αλλά και στη «δημαγωγία και τον λαϊκισμό», που, εμμέσως πλην σαφώς, αποδίδουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη ΔΗΜΑΡ απάντησαν ότι το ΠΑΣΟΚ ζητεί διευκρινίσεις για τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και ομιλεί για «αυτοπροσδιοριζόμενη Κεντροαριστερά», αλλά την ίδια στιγμή συγκυβερνά με τη Ν.Δ. Εν συνεχεία, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ απεύθυναν πρόσκληση στη ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στο ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης. Από τη ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισαν τη συζήτηση για συμμετοχή στο συνέδριο ως «πρωθύστερη», επιφυλασσόμενοι να απαντήσουν μετά το συνέδριο του κόμματος στις 12-14 Σεπτεμβρίου. Επίσης, τόνισαν ότι η ΔΗΜΑΡ θα ενθαρρύνει τη δημιουργία ενός δικτύου διαλόγου για την Κεντροαριστερά με τη συμμετοχή φορέων, κινήσεων και προσωπικοτήτων από τον ευρύτερο χώρο.
Σε πολλά από τα 12 σημεία τα οποία επανέλαβε χθες ο κ. Θεοχαρόπουλος (περιλαμβάνονται όλα στην επιστολή του κ. Κουβέλη προς τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο), όπως η φορολογική μεταρρύθμιση και οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα (καταπολέμηση του πολιτικού χρήματος), υπήρξε σύμπνοια μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, με πολύ μικρές αποκλίσεις. Συμφωνία υπήρξε, επίσης, στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο το οποίο και στα δύο κόμματα θεωρούν ως καταλληλότερο για την Ελλάδα μετά την κρίση.
Σημεία σύγκλισης
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι «υπάρχουν αρκετά σημεία σύγκλισης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ», επισημαίνοντας ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί «χωρίς προαπαιτούμενα». Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι οι απόψεις ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι «ταυτόσημες σε αρκετά σημεία», ωστόσο υπάρχει ανάγκη για «περαιτέρω επεξεργασία» σε κάποια ζητήματα. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Θ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε μεν ότι υφίσταται συμφωνία σε αρκετά σημεία, υπογράμμισε δε ότι «στόχος του διαλόγου είναι να υπάρξουν προγραμματικές συμπτώσεις, όχι σε ένα κενό πολιτικής, έτσι ώστε να αποβεί προς όφελος της κοινωνίας».