«Φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με ξένα funds

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκτίμηση ξένων funds που έχουν ήδη επενδύσει στην Ελλάδα ή ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε επενδύσεις προσεχώς, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει παράγοντα της εξίσωσης διακυβέρνησης της χώρας το επόμενο διάστημα», έχει ενεργοποιήσει έντονο «φλερτ» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με εκπροσώπους των funds αυτών. Η προσέγγιση, που σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε πριν από περίπου ένα χρόνο, έγινε με πρωτοβουλία των ξένων funds και οι αρχικές επιφυλακτικές και αραιές συναντήσεις έχουν λάβει πλέον χαρακτήρα τακτικών επαφών. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «κάθε φορά που έρχονται στην Ελλάδα για επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες, ζητούν και έχουν συνάντηση και με εμάς».

Την ευθύνη των επαφών με τα ξένα funds διαχειρίζονται εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ οι κ. Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης και Γιάννης Μηλιός. Οι συναντήσεις γίνονται είτε με τους εκπροσώπους κάθε fund ξεχωριστά είτε και ομαδοποιημένα. «Εχουμε δει μέχρι και δέκα funds μαζί», αναφέρουν χαρακτηριστικά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα, όπως Fairfax Financial Holdings, York Capital, Third Point, να συμμετέχουν στις συναντήσεις.

Για την Κουμουνδούρου η σημασία των επαφών αυτών είναι διπλή: το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόψει του ενδεχομένου ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί να δει τις ξένες επενδύσεις να εγκαταλείπουν την Ελλάδα ή να «παγώνουν» συμφωνίες που ήδη έχουν κλείσει, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για απώλειες σε θέσεις εργασίας και ως επίπτωση στους δείκτες ανάπτυξης. Επιπλέον, εκλαμβάνουν την προσέγγιση των ξένων funds ως μία ακόμη αναγνώριση της αναβάθμισης του κόμματος σε κεντρικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων στο άμεσο μέλλον.

Από την πλευρά των ξένων επενδυτών, το ζητούμενο από αυτές τις συναντήσεις είναι σαφές: θέλουν να ξέρουν πού βαδίζουν και πόσο σίγουροι μπορεί να είναι ότι ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα δεν θα επηρεάσει τα επιχειρηματικά σχέδιά τους. Παράλληλα, το γεγονός ότι στις συνομιλίες με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν πάντοτε και μια γενικότερη πολιτική ανάλυση και εκτιμήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις, ερμηνεύεται από την Κουμουνδούρου ως επιθυμία μιας πιο σφαιρικής κατανόησης της πολιτικής κατάστασης στη χώρα.

Στις συνομιλίες αυτές τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στις βασικές θέσεις για μια διαφορετική οικονομική πολιτική με αιχμή την έξοδο από τη λιτότητα και την προώθηση πολιτικών αύξησης της ενεργούς ζήτησης, οι οποίες, εκτιμούν, ότι θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Παρουσιάζουν, επίσης, τον σχεδιασμό τους για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, με βασικό άξονα τη διαβεβαίωση ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές δεν θα βρεθούν μελλοντικά ενώπιον απροόπτων και μιας άναρχης κατάστασης. Ο αστερίσκος που βάζουν, πάντως, εφιστώντας την προσοχή των εκπροσώπων των ξένων funds, είναι η «κόκκινη γραμμή» έναντι επενδύσεων όπως η ΔΕΗ, η ιδιωτικοποίηση των εταιρειών παροχής ύδρευσης, το Ελληνικό.

Υποχώρηση επιφυλάξεων

Και από τις δύο πλευρές αναγνωρίζεται ότι η αρχική επιφυλακτικότητα υποχωρεί και οι συνομιλητές «ανοίγουν όλο και περισσότερο τα χαρτιά τους», όπως αναφέρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οσον αφορά την εκτίμηση των εκπροσώπων των ξένων funds μετά αρκετές συναντήσεις που έχουν γίνει, είναι πως ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα «δεν προκαλεί πλέον πανικό, αλλά η ανησυχία δεν έχει εκλείψει απολύτως».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT