Κλειστά τα χαρτιά τους κράτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών και κατά τη δεύτερη συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς δεν πήραν ουσιαστική θέση σε καμία από τις θέσεις που παρουσίασε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης σχετικά με τα μονίμως ανοικτά εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα.
Το… ατού του υπουργείου Εργασίας για τα εργασιακά, η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) για τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο, δεν φαίνεται να έτυχε της αποδοχής όλων των εκπροσώπων της τριμερούς. Μετά τη συνάντηση, πάντως, στελέχη του υπουργείου εξέφρασαν την εκτίμηση ότι τελικά θα γίνει αποδεκτή χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις η συμφωνία που προβλέπει ότι δεν χρειάζεται αλλαγή στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, του λοκ-άουτ αλλά και του τρόπου προκήρυξης των απεργιών.
Στον αντίποδα, φαίνεται πως είναι ανοικτό το θέμα της κατάργησης συγκεκριμένων «προνομίων», όπως οι άδειες των συνδικαλιστικών στελεχών. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, άλλωστε, έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ των αλλαγών σε έναν νόμο που ισχύει από το 1982, κάτι που δεν έκρυψε και κατά τη χθεσινή συνάντηση.
Ανυποχώρητοι φαίνεται πως ήταν οι δανειστές στο θέμα του Ασφαλιστικού. Κεντρικό ρόλο στο θέμα αυτό αναμένεται να διαδραματίσει η εφαρμογή του νόμου 3863/2010, για τον οποίο έγινε ξεχωριστή παρουσίαση από την ελληνική πλευρά. Μέσω του συγκεκριμένου νόμου άλλωστε, που προβλέπει τη σταδιακή εφαρμογή της βασικής σύνταξης σε συνδυασμό με την αναλογική, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να «κερδίσει χρόνο». Στην εκτενή συζήτηση που έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην πλήρη εφαρμογή του, ο νόμος θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των δαπανών του ασφαλιστικού συστήματος.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παρουσίασε, επίσης, τα πρώτα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών και σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους αμέσως μετά τη συνάντηση «τα πρώτα νούμερα είναι ενθαρρυντικά».
Και κατά τη χθεσινή συνάντηση η ελληνική πλευρά παρουσίασε ως «κόκκινη γραμμή» τη μείωση των κύριων συντάξεων. Στον αντίποδα, για το θέμα των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ δεν υπήρξε κάποια δέσμευση, καθώς η ρήτρα βιωσιμότητας οδηγεί σε μειώσεις ακόμη και ανά τρίμηνο, εφόσον τα Ταμεία παρουσιάζουν ελλείμματα. Στο επίπεδο των ενοποιήσεων – συγχωνεύσεων Ταμείων, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης έχει παραδώσει στην τρόικα τη μελέτη του ΚΕΠΕ, όπου υπάρχουν τουλάχιστον 8 σενάρια για τις προτεινόμενες διοικητικές αλλά και λειτουργικές αλλαγές, όμως και γι’ αυτό το θέμα οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν τοποθετήθηκαν ανοικτά.
Ενέργεια
Χωρίς σημαντικές ενστάσεις ως προς τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος από πλευράς της τρόικας, ολοκληρώθηκε η συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου.
Η τρόικα έδειξε ικανοποιημένη από την πορεία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και της «Μικρής ΔΕΗ», ενώ ζήτησε να επισπευσθεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, για το οποίο το ΥΠΕΚΑ δεσμεύτηκε ότι θα κατατεθεί μέσα στον Οκτώβριο.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, μετά το πέρας της συνάντησης, η τρόικα ενημερώθηκε από τον ίδιο και για το πακέτο μέτρων ενίσχυσης της οικοδομής ύψους 800 εκατ. ευρώ, το οποίο θα δημιουργήσει 12.000 θέσεις εργασίας.
Από αυτά, τα 400 εκατ. ευρώ αφορούν δράσεις του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» μέσω ΕΣΠΑ, 200 εκατ. ευρώ για ενεργειακές εργασίες σε επαγγελματικά ακίνητα και ακόμη 200 εκατ. ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτίρια του Δημοσίου.