Να μεταδώσουν την αίσθηση ότι η ΔΗΜΑΡ όχι μόνον βγήκε ενισχυμένη από το συνέδριό της, αλλά και με απολύτως σαφείς θέσεις, επιχείρησαν χθες με συνεντεύξεις τους συνεργάτες του κ. Φ. Κουβέλη. «Η Δημοκρατική Αριστερά έχει πάλι στο τιμόνι τον Φ. Κουβέλη με ποσοστό που άγγιξε το 70% και διεκδικεί να συμβάλει και να συμμετάσχει στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου», είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος Χρ. Μαχαίρας. Αν κάτι, ωστόσο, στιγμάτισε, χωρίς άλλο, το τετραήμερο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ ήταν η απροσδόκητη –και μάλιστα ομόφωνη– εισήγηση των εννέα βουλευτών του κόμματος στον κ. Κουβέλη να αποσυρθεί από την ηγεσία του! Γεγονός πρωτοφανές στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας, όπως άλλωστε και η μη αποδοχή τής εν λόγω εισήγησης από τον κ. Κουβέλη, ο οποίος κατά τα άλλα προσπαθεί από χθες να εκπέμψει το μήνυμα ότι εξήλθε «αναβαπτισμένος» από το συνέδριο.
Τι μέλλει γενέσθαι στη ΔΗΜΑΡ είναι δύσκολο πλέον κανείς να προβλέψει. Είναι, ωστόσο, προφανές πως λόγω του πρωτόγνωρου αυτού χάσματος που χωρίζει την Κ.Ο. από τον ίδιο τον πρόεδρό της, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ αισθάνονται πλέον απελευθερωμένοι –και δεν το κρύβουν– να λειτουργούν άνευ κεντρικής καθοδήγησης. Δηλαδή ως δυνάμει ανεξάρτητοι. Αλλωστε ακόμη μία ανεξαρτητοποίηση, αυτή της κ. Νίκης Φούντα, έχει σχεδόν προεξοφληθεί, καθώς η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας θεωρείται βέβαιο ακόμη και από συνεργάτες του κ. Κουβέλη ότι θα «κολυμπήσει» σύντομα στο «Ποτάμι».
Το χάσμα αυτό εξηγεί προφανώς και τη σπουδή του κ. Κουβέλη να συναντηθεί χθες με τους βουλευτές του για να επιβεβαιώσει κάτι που ούτως ή άλλως ήταν αυτονόητο. Οτι όλοι οι βουλευτές του θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση στην επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησαν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Το παγωμένο κλίμα, ωστόσο, που υπήρχε στην εν λόγω συνάντηση δείχνει και τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει στο εξής ο κ. Κουβέλης.
Τρεις αποφάσεις
Το συνέδριο επί της ουσίας έλαβε τρεις μείζονες αποφάσεις. Πρώτον, ότι η ΔΗΜΑΡ θα επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση με όχημα την προεδρική εκλογή για να σχηματισθεί μια προοδευτική κυβέρνηση. Δεύτερον, ότι θα κατέλθει αυτόνομη στις εκλογές. Και τρίτον, ότι θα διακηρύξει σε όλους του τόνους πως αποκλειστικός στόχος της είναι να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, το συνέδριο δεν απάντησε σε ένα μάλλον αυτονόητο ερώτημα που περιέγραψαν τις προηγούμενες μέρες αρκετά στελέχη της, μεταξύ των οποίων και η κ. Μαρία Ρεπούση: Εφόσον η ΔΗΜΑΡ έχει ως αποκλειστικό πλέον στόχο να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν συμπράττει εκ των προτέρων μαζί του; Και συνακολούθως, γιατί κάποιος να ψηφίσει ΔΗΜΑΡ και όχι απευθείας τον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον η συνεργασία τους είναι ο ομολογημένος πλέον στόχος του κ. Κουβέλη;
Το ερώτημα αυτό, όπως όλα δείχνουν, θα ταλανίζει τη ΔΗΜΑΡ στο εξής, με τους συνεργάτες του κ. Κουβέλη να παραδέχονται πόσο δύσκολος είναι ο στόχος που έχει τεθεί, αλλά και να ελπίζουν σε μια σύμπραξη με τους Οικολόγους, που κατά τους ίδιους μπορεί να βοηθήσει το κόμμα να επανακτήσει έστω το 3%.