Νέες κινήσεις διερευνά η Λευκωσία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της εξετάζει η Λευκωσία και συζήτησε την ιδέα με την Αθήνα, τη Δευτέρα. Αυτό αποκάλυψε χθες ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης που δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελούσε ένα από τα μέτρα που είχε εισηγηθεί το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε πως «δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση» και πρόσθεσε ότι το ενδεχόμενο αυτό είναι δυνατό να έχει και αρνητικές συνέπειες. Οπως είπε, τα υπέρ και τα κατά συζητήθηκαν κατά τις επαφές του στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις στην τουρκική πρόκληση, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι η Λευκωσία είναι σε θέση να γνωρίζει ότι καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες από διάφορες χώρες, στις οποίες συμπεριέλαβε και τις ΗΠΑ, ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα από τη ναυτική οδηγία που εξέδωσε η Τουρκία. «Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο παρασκήνιο και διά της διπλωματικής οδού», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Ταυτόχρονα, ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι ενοποίηση των θαλάσσιων χώρων της Κύπρου και της Ελλάδας εντάσσεται στην τακτική αντίδρασης της Λευκωσίας στην προκλητική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή. Αφησε δε ανοικτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλα μέτρα, λέγοντας ότι «ανάλογα με τις εξελίξεις θα λαμβάνονται μέτρα τα οποία και θα ανακοινώνονται».

Πάντως, χθες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντ. Ερογλου δήλωσε ότι ο κ. Ν. Αναστασιάδης του διαμήνυσε, μέσω του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Αϊντα, ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει τα πλοία της από την κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Ερογλου φέρεται να απάντησε στον αξιωματούχο του ΟΗΕ ότι η Τουρκία δεν θα πει «ναι» σε ό,τι θέλει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην τριμερή συνάντηση των προέδρων της Κύπρου και της Αιγύπτου και του πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Κάιρο, όπου η ενέργεια θα βρίσκεται στο επίκεντρο. Οπως δήλωσε ο κ. Κασουλίδης, η Κύπρος θα επιχειρήσει να κλείσει συμφωνία προμήθειας αερίου με την Αίγυπτο και θα εξετασθεί κατά πόσον το φυσικό αέριο της Κύπρου θα μπορούσε να διοχετευθεί στα ήδη υφιστάμενα τερματικά υγροποίησης που υπάρχουν στην Αίγυπτο. Ανάλογη συμφωνία επιδιώκει και το Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT