Διάβημα από Ιταλία στην Αγκυρα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζει τις παρενοχλήσεις η Αγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ. Με νέα ανακοίνωση που ανάρτησε χθες στην ιστοσελίδα του, ο τουρκικός στρατός ενημέρωσε ότι η φρεγάτα Gelibolu παρακολουθεί τις εργασίες του πλοίου-γεωτρύπανου από απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων. Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» παρέμεινε και χθες στον κόλπο της Μερσίνης. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική Navtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ δεσμεύει τις περιοχές από τις 20 Οκτωβρίου.

Σε διάβημα διαμαρτυρίας για τη συγκεκριμένη Navtex προχώρησε, εν τω μεταξύ, η Ιταλία, αφού μία δική της εταιρεία, η ΕΝΙ, ηγείται της κοινοπραξίας που διεξάγει τις έρευνες στις απειλούμενες περιοχές. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του γι’ αυτήν την εξέλιξη και πρόσθεσε ότι ουδείς άλλος, πλην της Τουρκίας, αμφισβητεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της. Ο κ. Κασουλίδης αποκάλυψε ότι η Λευκωσία είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ πως οι εργασίες της κοινοπραξίας ΕΝΙ-KOGAS στο οικόπεδο 9 δεν επρόκειτο να διαταραχθούν από την Τουρκία. Επίσης είπε πως οι Αμερικανοί είχαν συστήσει στους Κυπρίους να μην αντιδράσουν, δηλαδή να μη φύγουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Διευκρίνισε ότι οι αμερικανικές διαβεβαιώσεις δόθηκαν κατά τη διάρκεια των επαφών που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ίδιος στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. Η κυπριακή αποστολή είχε θέσει το ζήτημα ενδεχόμενων τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ με την έναρξη των εργασιών της ΕΝΙ στο οικόπεδο 9. Ο κ. Κασουλίδης επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ μάς συνέστησαν να μην αντιδράσουμε, διότι προφανώς θεωρούσαν ότι οι Τούρκοι θα έκαναν αυτό που κάνουν σήμερα, δηλαδή να παρακολουθούν από απόσταση 5 ναυτικών μιλίων τις εργασίες της ΕΝΙ και όχι αυτό που κοινοποίησαν μέσω της Navtex για έρευνες του “Μπαρμπαρός” και γεωτρήσεις από πλατφόρμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT