Αναζητούνται γέφυρες στο χάσμα Βενιζέλου – Παπανδρέου

Αναζητούνται γέφυρες στο χάσμα Βενιζέλου – Παπανδρέου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ραντεβού των κ. Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή στο μέσον της εβδομάδας, προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις, οι οποίες δεν περιορίστηκαν στο εσωτερικό της Ν.Δ. Πολλοί στη Χαρ. Τρικούπη διερωτήθηκαν για ποιο λόγο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα αντίστοιχο ραντεβού μεταξύ των κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου. Το μάλλον αρνητικό κλίμα στις σχέσεις των δύο ανδρών ενδεχομένως κρύβει και την απάντηση σε όσους θέτουν το συγκεκριμένο ερώτημα.

Ωστόσο, η απάντηση είναι πολύ πιο περίπλοκη απ’ όσο φαίνεται. Αυτό συμβαίνει διότι στη Χαρ. Τρικούπη το σενάριο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, γεννά ακόμη και υπαρξιακά διλήμματα. Οι πλέον ψύχραιμοι εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να φτάσει ώς τις εκλογές εκπέμποντας εικόνα ενός οιονεί διχασμένου κόμματος και εισηγούνται στον κ. Βενιζέλο να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα που υφίσταται αυτή τη στιγμή.

Η απευθείας επικοινωνία του κ. Βενιζέλου με τον πρώην πρωθυπουργό θα ήταν η βέλτιστη επιλογή, ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχεται και άλλες εισηγήσεις. Ορισμένοι στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι ο κ. Βενιζέλος θα μπορούσε, σε ένδειξη καλής θέλησης, να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ πρόσωπα που παραπέμπουν απευθείας στον κ. Παπανδρέου και, βεβαίως, να συμφωνήσει με τον πρώην πρωθυπουργό για την εκλογική περιφέρεια στην οποία επιθυμεί να κατέλθει ως υποψήφιος. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει, αφενός ως χείρα φιλίας στον πρώην πρωθυπουργό, αφετέρου ως μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης προς τη βάση του κόμματος, που δέχεται σοβαρές πιέσεις και από την αυξανόμενη πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βενιζέλος δέχεται, επίσης, εισηγήσεις να αξιοποιήσει και τον κ. Κ. Σημίτη, σε όποιο πεδίο επιλέξει ο πρώην πρωθυπουργός να δραστηριοποιηθεί.

Η διαδικασία κατάρτισης ψηφοδελτίων στο ΠΑΣΟΚ θα αποδειχθεί ιδιαιτέρως περίπλοκη για τον κ. Βενιζέλο. Στη Β΄ Αθηνών, εκτός από τους κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Απ. Κακλαμάνη και Α. Λοβέρδο, πιθανότατα θα περιληφθεί και η κ. Φώφη Γεννηματά, η οποία μάλλον δεν θα πολιτευθεί στην Α΄ Αθηνών, αφήνοντας μοναδικό, εκ των προβεβλημένων στελεχών, υποψήφιο τον κ. Κ. Σκανδαλίδη. Ο ανταγωνισμός στη Β΄ Αθηνών θα είναι αυξημένος, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στα ψηφοδέλτια της συγκεκριμένης περιφέρειας θα περιληφθεί και ο κ. Πύρρος Δήμας. Δεδομένου ότι τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται μειωμένα, ο ανταγωνισμός σε όλες τις μεγάλες περιφέρειες αναμένεται να είναι σημαντικός.

Σημαντική για τον τρόπο με τον οποίο θα κατέλθει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές θα είναι, βεβαίως, και η εξέλιξη της Δημοκρατικής Παράταξης. Ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι η πρόθεσή του είναι να πραγματοποιηθεί το συνέδριο τον Ιανουάριο, με σκοπό να προσεταιρισθεί όσο περισσότερα πρόσωπα ή κινήσεις είναι δυνατόν. Στο εσωτερικό του κόμματος παρατηρείται, επίσης, μια διχογνωμία ανάμεσα στα στελέχη για το ποσοστό όσων συνέδρων τοποθετηθούν δίχως ψηφοφορία στο πλαίσιο της διεύρυνσης σε πρόσωπα και κινήσεις εκτός του ΠΑΣΟΚ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT