Κινητοποίηση ΟΗΕ και ΗΠΑ στην Κύπρο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ το «Μπαρμπαρός» συνεχίζει τις βόλτες του στην κυπριακή ΑΟΖ, στο παρασκήνιο εντείνονται οι προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό επισκέπτεται σήμερα την Κύπρο ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για τα ενεργειακά ζητήματα Αμος Χοχστάιν, ενώ επιστρέφει, με ενδιάμεση στάση στην Αθήνα την Τετάρτη, ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα.

Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι ο κ. Αϊντα θα μεταφέρει στις δύο κοινότητες «ιδέες» για την άρση του αδιεξόδου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Αϊντα θεωρεί ότι η πρόσφατη κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ έχει δημιουργήσει ένταση ανάμεσα στις δύο κοινότητες και ότι αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες, δεν είναι δυνατόν να επανέλθουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, σκέπτεται να προτείνει στις δύο πλευρές τη δημιουργία μιας «δεξαμενής σκέψης» από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους που θα μελετήσει το θέμα των υδρογονανθράκων και θα αναδείξει και για τις δύο πλευρές στο νησί τα οφέλη από τους υδρογονάνθρακες, αλλά και τις επιπτώσεις από την καθυστέρηση της επίλυσης του θέματος. Η εκτίμηση είναι, ωστόσο, ότι η ιδέα, την οποία ο κ. Αϊντα αναμένεται να αναπτύξει και κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, θα απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία δεν θέλει το θέμα των υδρογονανθράκων να καταστεί με κανένα τρόπο αντικείμενο της διακοινοτικής συζήτησης, επειδή εκτιμά ότι έτσι θα τεθεί άμεσα και ζήτημα συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες. Η κυβερνητική θέση στη Λευκωσία, όπως την ανέπτυξε στην «Κ» Κύπριος κυβερνητικός παράγων, είναι ξεκάθαρη: καμία συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στη Λευκωσία, πάντως, υπάρχει η εκτίμηση ότι η αναστολή των διαπραγματεύσεων θα έχει διάρκεια, αφού η Αγκυρα δεν δείχνει διατεθειμένη να αποσύρει το «Μπαρμπαρός» από τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, πριν από την εκπνοή της Νaftex. Αυτό, άλλωστε, κατέστησε σαφές και ο κ. Ερντογάν στην πρόσφατη άτυπη συνάντηση με τον Ελληνα επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο. Στις αρχές του χρόνου, όμως, ξεκινά η προεκλογική περίοδος στα Κατεχόμενα, ενώ την άνοιξη αναμένεται να γίνουν και στην Τουρκία βουλευτικές εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι πρακτικά οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβρη. Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης εμφανίστηκε απαισιόδοξος ως προς την προοπτική σύντομης επανέναρξης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο επιχειρηματικού συνεδρίου στη Λευκωσία. Κυπριακές και τουρκοκυπριακές πηγές λένε, πάντως, πως στο παρασκήνιο αναζητούνται, κυρίως μέσω του ΟΗΕ, λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επανεκκίνηση, χωρίς ωστόσο να υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες.

Το ίδιο θέμα, όπως και οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, θα συζητηθούν στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στη Λευκωσία ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζ. Χοχστάιν, λίγα 24ωρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Αναστασιάδης με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Το ενδιαφέρον στην επίσκεψη του κ. Χοχστάιν είναι αν θα συνεχίσει η Ουάσιγκτον να τηρεί ίσες αποστάσεις στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος προχώρησε χθες στη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για τις 10 Νοεμβρίου, ενώ στις 11 του ίδιου μήνα θα ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Στο επίκεντρο των συναντήσεων θα βρίσκονται οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τα αποτελέσματα της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT