«Σεβαστά τα δικαιώματα της Κύπρου»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβινγκντορ Λίμπερμαν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μεγαλόνησο. «Κάθε χώρα στην περιοχή θα πρέπει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της άλλης, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Λίμπερμαν μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Ι. Κασουλίδη.

Ο κ. Λίμπερμαν άσκησε κριτική και στην αντίδραση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ: «Ελπίζω ότι η Ε.Ε. θα έχει αρκετή δύναμη να πάρει μια λογική θέση σχετικά με την πρόσφατη διαφορά που αφορά τη διερεύνηση της οικονομικής ζώνης σας», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, χθες τα ξημερώματα αποχώρησε η τουρκική κορβέτα «Βuyukada» ύστερα από 27 ώρες και αφού παραβίασε τους κανόνες αβλαβούς διέλευσης στα χωρικά μας ύδατα 7 φορές. Ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους, λέγοντας ότι η Αγκυρα θέλει σύσφιγξη των σχέσεων με την Ελλάδα και διεξάγει συνομιλίες για το Αιγαίο και την υφαλοκρηπίδα, ενώ πρόσθεσε ότι ο κ. Βενιζέλος θα επισκεφθεί την Τουρκία στο τέλος Νοεμβρίου (29/11). H επίσκεψη είχε συμφωνηθεί στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το αν θα γίνει θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες. Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το Κυπριακό επηρεάζει και τις σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ ανέφερε πως όταν το «Μπαρμπαρός» πήγε στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Σαμαράς τηλεφώνησε στον Τούρκο πρωθυπουργό Νταβούτογλου.

Στη Λευκωσία έφτασε χθες το βράδυ και ο κ. Εσπεν Μπαθ Αϊντα, ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, προερχόμενος από την Αθήνα, όπου συνάντησε τον ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλο και τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Στις δηλώσεις του ο κ. Αϊντα ζήτησε και από τις δύο πλευρές να δείξουν καλή θέληση, ώστε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Αϊντα έθεσε ως στόχο να δημιουργηθούν οι «προϋποθέσεις αποκλιμάκωσης», ενώ χαρακτήρισε αυτό που συμβαίνει τώρα «επικίνδυνο».

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Αϊντα απέφυγε να τοποθετηθεί για το «Μπαρμπαρός». Εξήγησε, μάλιστα, πως όταν μιλάει για «δημιουργία προϋποθέσεων αποκλιμάκωσης», το «Μπαρμπαρός» είναι μια παράμετρος, όπως «εξ ίσου σημαντικό είναι να πειστούν όλοι στην Κύπρο ότι οι υδρογονάνθρακες αποτελούν θέμα για όλο το νησί και όχι μόνο για ένα μέρος του». Στο σημείο αυτό, ο κ. Αϊντα αναφέρθηκε εμμέσως και στην πρότασή του για τη δημιουργία μιας κοινής ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής δεξαμενής σκέψης για τους υδρογονάνθρακες.

Στις συνομιλίες με τον κ. Βενιζέλο και τον γ.γ. του ΥΠΕΞ Αν. Μητσιάλη, ο κ. Αϊντα ενημέρωσε ότι η Αγκυρα δεν δέχεται να αποσύρει το «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που οι συνομιλητές του χαρακτήρισαν προϋπόθεση για να επιστρέψει η Κύπρος στη διαπραγμάτευση. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η Αθήνα υποστηρίζει την αποστολή του κ. Αϊντα, για επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε, όμως, ότι τις «πρωτοβουλίες πρέπει πρώτα να πάρουν αυτοί που έχουν την ευθύνη για την κρίση που δημιουργήθηκε» και χαρακτήρισε «προσβολή του διεθνούς δικαίου» την παρουσία του «Μπαρμπαρός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT