Βενιζέλος: Να ξεκαθαρίσει το τοπίο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοναδική λύση για την επίτευξη σταθερότητας στο εσωτερικό, προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να διεξαγάγει τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές μας υπό συνθήκες μέγιστης δυνατής πολιτικής νηνεμίας, χαρακτηρίζει την επίσπευση της προεδρικής εκλογής ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Μιλώντας χθες ενώπιον στελεχών της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι σκοπός της ταχείας ανάδειξης νέου Προέδρου είναι «να αποσαφηνιστεί ο πολιτικός ορίζοντας και η χώρα να είναι σε θέση να παρατάξει όλες τις δυνάμεις της και όλα τα επιχειρήματά της, στην πολύπλοκη και δύσκολη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ».

Ο κ. Βενιζέλος θα μεταβεί σήμερα στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί στις 17.15 με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μεθαύριο, θα συναντηθεί με τον αντικαγκελάριο και πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών Φρ.-Β. Σταϊνμάγερ. Την Παρασκευή επιστρέφει και θα μεταβεί απευθείας στη Θεσσαλονίκη και έπειτα στην Καστοριά όπου έχει προγραμματισθεί προ αρκετών εβδομάδων μια ομιλία του στο πλαίσιο της προώθησης της Δημοκρατικής Παράταξης. Το βράδυ της Κυριακής θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, απ’ όπου θα επιστρέψει τη νύχτα της Δευτέρας. Οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι την Τρίτη, μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία, ο κ. Βενιζέλος θα απευθυνθεί στους βουλευτές του.

Ευλόγως, η επίσπευση της προεδρικής εκλογής έχει εγκαινιάσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μια συζήτηση για το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης. Σε περίπτωση που ο κ. Στ. Δήμας υπερψηφιστεί από 180 βουλευτές, τότε, σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το συνέδριο της Δημ. Παράταξης θα πραγματοποιηθεί κανονικά στα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή στις 29 Δεκεμβρίου τα μέλη της παρούσας Βουλής δεν εκλέξουν νέο Πρόεδρο, η προκήρυξη εθνικών εκλογών στις αρχές Φεβρουαρίου θα οδηγήσει σε αναγκαστική αναστολή του συνεδρίου της Δημ. Παράταξης. Σε αυτή την περίπτωση είναι σαφές ότι θα προχωρήσει μεν η κάθοδος στις εκλογές με την ονομασία «ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη», θα πραγματοποιηθεί δε με μάλλον περιορισμένες αποφάσεις για το εύρος της συμπαράταξης.

Από τη Χαρ. Τρικούπη απέρριπταν χθες και το σενάριο της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής ως εργαλείου διαχείρισης και του κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να ολοκληρώσει την τροχιά ρήξης που διαγράφει τις τελευταίες εβδομάδες έναντι του κ. Βενιζέλου. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του κ. Ανδ. Λοβέρδου (ΣΚΑΪ), ο οποίος επισήμανε πως «ο χώρος μας δεν απειλείται από την ίδρυση νέου κόμματος».

Στη χθεσινή του ομιλία στα αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε: «Είμαστε εγγυητές της εθνικής σταθερότητας και όχι της συγκεκριμένης κυβερνητικής σταθερότητας». Η αποστροφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έγινε αντιληπτή και ως έμμεση νύξη για πιθανή μελλοντική κυβερνητική συνεργασία ύστερα από εθνικές εκλογές. Ο κ. Βενιζέλος έθεσε ευθέως και το διακύβευμα πιθανών εκλογών τονίζοντας ότι θα πρέπει οι πολίτες να αποφασίσουν αν θέλουν συναίνεση και σταθερότητα ή εάν προτιμούν «να μπούμε σε έναν χώρο αβεβαιότητας, αστάθειας, με τη σκέψη ότι κάποιοι μπορεί να διαπραγματευτούν καλύτερα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT