Πρώτος στόχος η αυτοδυναμία, με κήρυκα τον Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτος στόχος η αυτοδυναμία, με κήρυκα τον Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παρουσία του κ. Αλέξη Τσίπρα, που θα «σηκώσει» προσωπικά μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας, θα επικεντρωθεί η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου, έπειτα από μία εβδομάδα εντατικών διεργασιών και καθημερινών συνεδριάσεων της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ευελπιστούν σήμερα, με την ολοκλήρωση των εργασιών του Διαρκούς Συνεδρίου, να έχουν κλείσει τα θέματα που αφορούν τις συνεργασίες με κόμματα και πολιτικούς σχηματισμούς και να έχουν «καθαρό» χρόνο τριών εβδομάδων για να επιδοθούν απερίσπαστοι στην προεκλογική εκστρατεία.

Ενα από τα βασικά μηνύματα γύρω από τα οποία θα περιστραφεί η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος είναι το αίτημα για αυτοδυναμία, προκειμένου να μπορέσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την επόμενη ημέρα με ισχυρή εντολή, χωρίς τις δεσμεύσεις και υποχωρήσεις που θα υπαγόρευε οποιαδήποτε συνεργασία από θέση μη αυτοδυναμίας. Ο κ. Τσίπρας φρόντισε ο ίδιος να περιγράψει προς τα στελέχη του κόμματός του τα δύο στοιχεία που θεωρεί η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα είναι διαρκώς παρόντα στον δρόμο προς τις κάλπες, απειλώντας να «ψαλιδίσουν» το εκλογικό ποσοστό και ζήτησε, μάλιστα, απ’ όλους να διδαχθούν από την εμπειρία του 2012.

Δύο στοιχεία

Το πρώτο στοιχείο αφορά «την κινδυνολογία και τον φόβο», που στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι θα είναι το κεντρικό στοιχείο στην προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Αν και δεν υποτιμούν την επιρροή που μπορεί να έχουν τα στοιχεία αυτά σε μερίδα ψηφοφόρων, ιδιαίτερα στο πιο συντηρητικό εκλογικό ακροατήριο, πιστεύουν ότι η επίδραση δεν μπορεί να είναι η ίδια με αυτή του 2012. Μάλιστα, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, ένα από τα βασικά μηνύματα που θα «παίξει» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφέρεται στις απώλειες που υπέστησαν οι πολίτες από μείωση εισοδημάτων και αύξηση φορολογίας τα τελευταία χρόνια και τη διαπίστωση ότι είναι η σημερινή κυβέρνηση που οδήγησε σε αυτές τις απώλειες.

Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με τις ετερόκλητες και αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις στελεχών που διατυπώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις εμφανίσεις τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ηδη, η εμπειρία των πρώτων ημερών της προεκλογικής περιόδου δείχνει ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αξιοποιήσουν στο έπακρο οποιαδήποτε ανάλογη αναφορά και ότι επενδύουν σημαντικά την προεκλογική στρατηγική τους στη βεβαιότητα ότι θα υπάρχουν τέτοιες δηλώσεις. Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα το θέμα απασχόλησε συνεδρίαση της επιτροπής τεκμηρίωσης του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε με στόχο να συνταχθεί ένα βασικό υπόμνημα προς τα στελέχη και τους υποψηφίους στις προσεχείς εκλογές, στο οποίο θα δίνονται οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τις επίσημες θέσεις του κόμματος πάνω στα κεντρικά ζητήματα της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Οι συμμαχίες

Οι προεκλογικές συμμαχίες και τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να οριστικοποιηθούν σήμερα, όπως και το πρόγραμμα με το οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πορευθεί προς τις κάλπες. Οι Οικολόγοι, η Κίνηση των 1.000, η Κοινωνία Πρώτα των κ. Π. Μουτσινά και Οδ. Βουδούρη, το κίνημα Πράττω του κ. Ν. Κοτζιά, η Αριστερή Προοπτική και η Κοινωνική Συμφωνία της κ. Λούκας Κατσέλη αναμένεται να είναι οι πολιτικοί σχηματισμοί με τους οποίους θα συμπορευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Κατσέλη δεν αναμένεται να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια, αλλά θα εκπροσωπηθεί το κόμμα της με άλλα στελέχη. Μετά την οριστικοποίηση του «ναυαγίου» στη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, που, ωστόσο, δεν αποκλείει την ένταξη μεμονωμένων στελεχών της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, το τελευταίο «αγκάθι» είναι η ενσωμάτωση στελεχών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ. Αναφορικά με τις προερχόμενες από τους ΑΝΕΛ κ. Χρυσούλα Γιαταγάνα και Ραχήλ Μακρή, στέλεχος της Κουμουνδούρου ανέφερε ότι «η τάση είναι να τις διευκολύνουμε να επιστρέψουν στους ΑΝΕΛ», προσθέτοντας ότι ακόμη και στην ηγετική ομάδα υπάρχει προβληματισμός για το μήνυμα που θα έστελνε μια διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οσον αφορά το πρόγραμμα, η επίσπευση των εκλογών δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, η οποία είχε προγραμματισθεί να γίνει από τα αρμόδια όργανα. Το κείμενο της επιτροπής προγράμματος παραδόθηκε προς διαβούλευση στις αρχές Δεκεμβρίου. Ξεχωριστά παρουσιάσθηκε σε ειδική εκδήλωση το πρόγραμμα για τον τουρισμό. Για τις εκλογές αποφασίσθηκε να διαμορφωθεί μία διευρυμένη πρόταση του οικονομικού προγράμματος που παρουσιάσθηκε στη Θεσσαλονίκη. Οι προσθήκες αφορούν την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου, την πάταξη της διαφθοράς, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού μηχανισμού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT