Τα σίγουρα ονόματα στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ

Τα σίγουρα ονόματα στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλές και σεβαστές οι εσωκομματικές διαδικασίες, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί στον αρχηγό ενός κόμματος που διεκδικεί την εξουσία να έχει τον τελικό λόγο στη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων». Στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ξεκαθαρίζει ότι οι εισηγήσεις των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες έχουν ζητηθεί και έχουν φθάσει στην Κουμουνδούρου, τελούν υπό ένσταση, καθώς οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε ανώτερο επίπεδο. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι από τις 425 θέσεις υποψηφίων βουλευτών με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε ολόκληρη τη χώρα (πέραν των 25 θέσεων του ψηφοδελτίου Επικρατείας), οι 50 θα καλυφθούν από πρόσωπα εκτός κόμματος. Για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο κ. Τσίπρας κατέστησε, επίσης, ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να ενταχθούν σε αυτό στελέχη προερχόμενα από συνεργαζόμενους πολιτικούς σχηματισμούς και κόμματα.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι θα εκλέξουν 5 βουλευτές Επικρατείας και στην πρώτη πεντάδα έχει ήδη κλείσει θέση ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Πάνος Σκουρλέτης. Η καταστατική πρόβλεψη να εναλλάσσονται στο Επικρατείας άνδρας – γυναίκα υποψήφιοι περιορίζει σ’ ένα βαθμό την ευελιξία για την κατάρτισή του. Ψηλά στο ψηφοδέλτιο, πάντως, αναμένεται να τοποθετηθεί ο πανεπιστημιακός κ. Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ενώ την τελευταία στιγμή αναμένεται να αποφασισθεί εάν ο κ. Γιάννης Δραγασάκης θα συμπεριληφθεί σε αυτό ή θα είναι εκ νέου υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών. Στη Β΄ Αθηνών οδεύει ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Νίκος Παππάς. Εκεί, επίσης, πέραν των βουλευτών που εξελέγησαν και στις προηγούμενες εκλογές, αναμένεται να είναι υποψήφιοι οι κ. Νίκος Ξυδάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Γιάννης Μπαλάφας, Δημήτρης Τσουκαλάς, Κώστας Πουλάκης, Θεανώ Φωτίου, Κώστας Ησυχος. Στην Α΄ Αθηνών θα είναι υποψήφιος ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, αξιοποιώντας τη δυνατότητα της διπλής υποψηφιότητας για τους αρχηγούς κομμάτων, θα είναι υποψήφιος και στην Αχαΐα, όπως και στις προηγούμενες εκλογές, Στην Α΄ Αθηνών αναμένεται να είναι υποψήφιος και ο διευθυντής της «Αυγής» κ. Νίκος Φίλης, όπως και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Στο υπόλοιπο Αττικής αναμένεται να ενταχθούν οι Βασίλης Πριμηκήρης και Αλέκος Καλύβης, ενώ στον Πειραιά θα είναι υποψήφιος ο Στάθης Λεουτσάκος.

Το «ναυάγιο» της συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ έγινε δεκτό με ανακούφιση από ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έβλεπαν με καλό μάτι τον ανταγωνισμό του σταυρού με εν ενεργεία βουλευτές του κόμματος του κ. Φώτη Κουβέλη. Μάλιστα, σε ορισμένους είχε προκαλέσει μεγάλη ενόχληση το γεγονός ότι, όπως έλεγαν, πριν καν κλείσει η συμφωνία, βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ενημέρωναν ψηφοφόρους στις εκλογικές περιφέρειές τους ότι θα είναι υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, δεν έχει ακόμα κλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν μετεγγραφές από τη ΔΗΜΑΡ και στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι, ανάλογα με την εξέλιξη της εσωκομματικής συζήτησης στο κόμμα του κ. Κουβέλη, δεν αποκλείεται οι κ. Ασ. Ξηροτύρη και Μ. Γιαννακάκη και οι κ. Δ. Αναγνωστάκης και Γ. Κυρίτσης να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θεωρούν πιθανή μια μετεκλογική συνεργασία με τον κ. Γ. Πανούση, που έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές.

Δωρα Αντωνιου

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT