Πώς ο Γ. Παπανδρέου έκανε το Κίνημα

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Γ. Παπανδρέου πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος αμέσως μετά το «Παρίσι 1». Οταν, δηλαδή, κατά την εκτίμησή του, «κλείδωσε» το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και άρα, αργά ή γρήγορα, η χώρα θα οδηγούνταν σε εκλογές. Οσοι τον γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι ενισχυτικά στην απόφασή του λειτούργησε και η προσωπική του πικρία για τον κ. Ευ. Βενιζέλο και τον ρόλο που ο ίδιος πιστεύει ότι διαδραμάτισε κατά την περίοδο της απομάκρυνσής του από την πρωθυπουργία.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, ακολούθησε μια σειρά από μετρήσεις της κοινής γνώμης, που ενίσχυσαν την άποψή του ότι ένα νέο κόμμα υπό τον ίδιο θα εξασφάλιζε παρουσία στη Βουλή. Κι έτσι, παρά το γεγονός ότι η τελική του απόφαση προκάλεσε διχασμό ακόμη και μεταξύ στενών συνεργατών του, αλλά και των μελών της οικογενείας του, προχώρησε στο κρίσιμο βήμα. Tο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ωστόσο, θα έχει κι ένα επιπλέον «ιστορικό» χαρακτηριστικό, καθώς είναι αυτό που διασπά και επισήμως το ΠΑΣΟΚ. Οπότε, λογικό είναι από την επομένη της ανακοίνωσης να επικρατεί ανησυχία και εκνευρισμός στη Χαρ. Τρικούπη.

Από το όνομα αλλά και τη διακήρυξη του νέου Κινήματος προκύπτει ότι ο κ. Παπανδρέου φιλοδοξεί να αντλήσει ψήφους από τα κόμματα που εκφράζουν το κέντρο σήμερα. Αρα στοχεύει σε ΠΑΣΟΚ και «Ποτάμι». Εκτιμάται, ωστόσο, ότι το κόμμα μπορεί να επαναπατρίσει ψηφοφόρους και από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνον. Το επιτελείο του κ. Παπανδρέου απαρτίζεται από πρόσωπα που τον ακολουθούν εδώ και χρόνια. Εκπρόσωποι Τύπου θα είναι οι κ. Φίλ. Σαχινίδης (θα είναι και υποψήφιος βουλευτής στη Λάρισα) και Γ. Πεταλωτής (δεν θα είναι υποψήφιος), ενώ κεντρικό, συντονιστικό ρόλο θα διαδραματίζει και ο κ. Γ. Ελενόπουλος, επί σειράν ετών εκπρόσωπος του κ. Παπανδρέου. Σημαίνουσα θέση στο νέο κόμμα θα έχουν, επίσης, ο βουλευτής Θ. Μωραΐτης και ο Σ. Ξυνίδης, οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι. Στο επιτελείο επανακάμπτουν πρόσωπα όπως ο κ. Ν. Ζιώγας και η κ. Ντίνα Καπρινιώτη, από τους παλαιότερους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, ενώ ρόλο θα έχει, όπως όλα δείχνουν, και ο βουλευτής Ευβοίας Συμ. Κεδίκογλου, αλλά και ένα πρόσωπο από το παρελθόν, ο κ. Π. Λάμπρου. Ο κ. Ν. Παπανδρέου, αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, παρότι ήταν διστακτικός ως προς την αναγκαιότητα δημιουργίας του κόμματος σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, αποτελεί, εκ των πραγμάτων, ένα από τα πρόσωπα που τον βοηθούν καθημερινά.

Στο οργανωτικό σκέλος, σημαντικές αρμοδιότητες φαίνεται να έχουν ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος και ο κ. Μιχ. Καρχιμάκης, ο οποίος παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή. Πρόσωπα όπως ο κ. Φίλ. Πετσάλνικος και ο κ. Δ. Ρέππας θα αναλάβουν ρόλο στην προσέλκυση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη γενικότερη οργανωτική συγκρότηση του εγχειρήματος. Στο πλευρό του κ. Παπανδρέου τάσσονται ακόμη ο κ. Ν. Σηφουνάκης και ο επίσης βουλευτής Κ. Τριαντάφυλλος.

Δεδομένου ότι ο νέος πολιτικός φορέας δεν έχει ακόμη κομματική δομή και συγκρότηση, οι επιτελείς του κ. Παπανδρέου θα αναρτήσουν στο Διαδίκτυο την ιδρυτική διακήρυξη, το κείμενο των βασικών πολιτικών θέσεων, το καταστατικό και ορισμένα προσυνεδριακά κείμενα, για τα οποία θα γίνει δημόσια διαβούλευση. Μετά τις εκλογές το νέο κόμμα θα πάει σε συνέδριο, στο οποίο θα συγκροτηθούν τα όργανα και θα δημιουργηθεί η δομή του. Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ανέφεραν ότι δεδομένης της κατάστασης, τη χρηματοδότηση θα αναλάβουν τα ίδια τα μέλη του. Εν ολίγοις, όσοι συστρατεύονται με τον κ. Παπανδρέου θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους.

Οπως προαναφέρθηκε, η απόφαση για την ανακοίνωση του νέου Κινήματος στις 3 Ιανουαρίου είχε ληφθεί εδώ και καιρό και δεν ήταν συγκυριακή. Για παράδειγμα, η 3η Ιανουαρίου παραπέμπει και στην 3η Σεπτεμβρίου, ημέρα ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Πέρα από τις 200 υπογραφές που έχουν ήδη συλλεγεί, καθώς ήταν απαραίτητες για τη νομική κατοχύρωση του κόμματος, η ιδρυτική διακήρυξη θα παραμείνει ανοιχτή προς υπογραφή από όποιον επιθυμεί και θα βρίσκεται σύντομα στην ιστοσελίδα του Κινήματος. Στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου υπάρχει ικανοποίηση από την προσέλευση στα ψηφοδέλτια του νέου κόμματος, απόδειξη, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, ότι οι Επιτροπές Πρωτοβουλίας που υπάρχουν στους περισσότερους νομούς έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT