Πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους προετοιμάζει το «Ποτάμι»

Πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους προετοιμάζει το «Ποτάμι»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πλήρη αντιπρόταση διαπραγμάτευσης με τους εταίρους θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ο κ. Στ. Θεοδωράκης, με στόχο να περιγράψει τον τρόπο που το «Ποτάμι» θα επιδιώξει να ολοκληρώσει η χώρα τη διαπραγμάτευση που άφησε σε εκκρεμότητα η Ν.Δ., αλλά και να καταστήσει ευκρινείς τους όρους με τους οποίους διαφοροποιείται από το οικονομικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κεντρική, βέβαια, διαφοροποίηση του «Ποταμιού» με την Κουμουνδούρου είναι ότι ο κ. Θεοδωράκης θέτει ως απαράβατο όρο η επόμενη κυβέρνηση να μην προβεί σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια έναντι των εταίρων της και πολύ περισσότερο να αρνηθεί να αποπληρώσει συμβατικές οικονομικές δεσμεύσεις της Ελλάδας. Πέραν αυτών, όμως, το «Ποτάμι» δεν διαφωνεί με τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιηθεί το μομέντουμ των εκλογών και να επιχειρηθεί μια αναδιαπραγμάτευση – πακέτο με τους δανειστές στην οποία να ενταχθεί και η συζήτηση για το χρέος. Και στο πλαίσιο αυτό θα εισηγηθεί την αναθεώρηση του προβλεπόμενου δείκτη της ανάπτυξης, όπως και να ενταχθεί στη διαπραγμάτευση η έννοια της διαχειρισιμότητας του χρέους. Με απλά λόγια, το «Ποτάμι» εκτιμά πως ανεξαρτήτως της συζήτησης για το περιβόητο «κούρεμα», οι εταίροι θα πρέπει αμέσως να πεισθούν σε συγκεκριμένες αλλαγές για να γίνει ούτως ή άλλως το χρέος εξυπηρετήσιμο και να επιτραπεί στην οικονομία να ανασάνει, όπως λένε οι επιτελείς του.

Υπάρχει, όμως, και μία ακόμη σημαντική διαφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο «Ποτάμι» εκτιμούν ότι μόνον αν η επόμενη κυβέρνηση υιοθετήσει και επισπεύσει κάποια από τα διαρθρωτικά μέτρα που προβλέπει η εκκρεμής αξιολόγηση και συμφωνία με τους εταίρους (αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο, ενιαίο κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ.) οι Ευρωπαίοι δεν θα επιμείνουν σε κάποιες άλλες αξιώσεις τους, όπως οι ομαδικές απολύσεις, το λοκ άουτ κ.λπ. Πολύ περισσότερο αν η κυβέρνηση προτάξει εναλλακτικές λύσεις που θα είναι κοστολογημένες (π.χ. η κατάργηση κάθε «εκδοχής» πρόωρης συνταξιοδότησης που μελετάται εδώ και αρκετό καιρό στο «Ποτάμι»).

Σύσκεψη

Σε χθεσινή σύσκεψη στελεχών του «Ποταμιού» (μετείχαν μεταξύ άλλων οι κ. Θαν. Σκόκος, Χαρ. Θεοχάρης, Στρ. Μούγερ και Γ. Παπανικολάου) αποφασίστηκε ο κ. Θεοδωράκης να προτάξει προεκλογικά τη δέσμευση ότι έως τον Ιούνιο του 2015 θα έχει θεσπιστεί ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε 400.000 οικογένειες που εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Μη μας ρωτήσετε πού θα βρούμε το 1,5 δισ. ευρώ που κοστίζει αυτό το μέτρο γιατί θα κόψουμε τον λαιμό μας να το βρούμε», απαντούσαν μόνοι τους στο μάλλον αυτονόητο ερώτημα.

Ας σημειωθεί ότι σχολιάζοντας τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο ο κ. Τσίπρας απέρριψε κάθε περιθώριο συνεργασίας με το «Ποτάμι», ο κ. Θεοδωράκης αντέταξε χθες ότι ο ανομολόγητος εφιάλτης του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αυτοδυναμία, καθώς θα είναι έρμαιο των ακραίων συνιστωσών του που θα πρέπει να συνεδριάζουν καθημερινά για να δίνουν… γραμμή στους 151 βουλευτές του. «Την επομένη των εκλογών ο Τσίπρας θα μας εκλιπαρεί να συνεργαστούμε και όχι εμείς εκείνον», λέει τις τελευταίες μέρες ο κ. Θεοδωράκης, δηλώνοντας βέβαιος ότι το «Ποτάμι» θα είναι η τρίτη ρυθμιστική πολιτική δύναμη της χώρας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT