Στην παράσταση νίκης επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην παράσταση νίκης επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυναμική της παράστασης νίκης, του κλίματος που διαμορφώνεται ότι η κατάκτηση της πρώτης θέσης στις εκλογές είναι δεδομένη για τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν τα στελέχη της Κουμουνδούρου τον καθοριστικό παράγοντα όσον αφορά την τελική απόφαση των ψηφοφόρων που δηλώνουν αναποφάσιστοι. Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, το γεγονός ότι έχει προεξοφληθεί η πρωτιά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιουργεί αυτομάτως το έδαφος για να κερδίσει τη μετατόπιση του μεγαλύτερου μέρους των αναποφάσιστων προς αυτούς. Προς επιβεβαίωση της άποψής τους αυτής, επικαλούνται στην ανάλυση των δεδομένων από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων, με βάση τα στοιχεία των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, τοποθετείται γύρω στο 12% – 14%. Ο «εκλογολόγος» του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος της Β΄ Αθήνας Κ. Πουλάκης, αναλύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων αυτών, επισημαίνει ότι πρόκειται για ψηφοφόρους «κατά δήλωσή τους αναποφάσιστους», προσθέτοντας ότι από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει μια αρκετά σαφής εκτίμηση για το πώς σκέπτονται να ψηφίσουν. Εκτιμά, δε, ότι το τελευταίο τριήμερο πριν από τις εκλογές θα ξεκαθαρίσει απολύτως η εικόνα.

Στην Κουμουνδούρου θα επιδιώξουν τις επόμενες ημέρες να κινητοποιήσουν τον μεγάλο όγκο των ψηφοφόρων που στις εκλογικές αναμετρήσεις επιλέγουν να απέχουν από την εκλογική διαδικασία. Πιστεύουν ότι είναι υπέρ τους να συμπιέσουν την αποχή, καθώς θεωρούν ότι εκεί οδήγησε τους ψηφοφόρους η απογοήτευση από την εμπειρία διακυβέρνησης που είχαν από άλλα κόμματα. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι οι υψηλοί τόνοι, «η εικόνα ξεκατινιάσματος», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, αποθαρρύνει περισσότερο αυτήν την κατηγορία και επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επεδίωξε τη στρατηγική της έντασης, δεν την πυροδοτεί, απλώς περιορίζεται να απαντάει σε όσα λέγονται από την πλευρά της Ν.Δ.

Πάντως, χθες, μία αποστροφή του κ. Αλ. Τσίπρα στη χθεσινή ομιλία του στη Ρόδο, όπου ανέφερε «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, λένε μερικοί. Λοιπόν, ναι. Ιδού η Ρόδος. Και το πήδημα σε λίγες μέρες, με την ώθηση του ελληνικού λαού», πυροδότησε αντιπαράθεση. «Ο κ. Τσίπρας δεν παίζει μόνο με την Ευρώπη. Δεν παίζει μόνο με τους Ελληνες. Μας προσβάλλει όλους. Ντροπή!», απάντησε η Ν.Δ. Στην ομιλία του κ. Τσίπρα σημειώθηκε μικροεπεισόδιο από διαμαρτυρόμενο, για το θέμα του γηπέδου, οπαδό της ΑΕΚ. Την ίδια στιγμή, πάνω που στην Κουμουνδούρου θεωρούσαν ότι έχουν θέσει υπό έλεγχο τις αντιφατικές τοποθετήσεις υποψηφίων, το νέο χτύπημα ήρθε από μια «μεταγραφή», την οποία, μάλιστα, παρά τις αντιδράσεις στελεχών, πήρε πάνω του ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Η κ. Μακρή, υποψήφια στην Κοζάνη, μιλώντας σε εκπομπή του τοπικού σταθμού Flash, δήλωσε ότι, εάν η ΕΚΤ διακόψει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, «θα ενεργοποιηθεί το emergency του ELA και θα μπορούμε να κόψουμε μόνοι μας ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τα 100 δισ.», αφήνοντας άφωνους τους παρισταμένους με την… ιδιαίτερη προσέγγισή της. Σε σκωπτικό ύφος ήταν το σχόλιο της Ν.Δ.: «Γιατί δεν “κόβουν” 300 δισ. για να μηδενίσουν και το χρέος;».

Ο κ. Δ. Στρατούλης, από την πλευρά του, συνέχισε το παροχολογικό κρεσέντο των τελευταίων ημερών και διαβεβαίωνε (Ρ/Σ Βήμα) ότι «οι 9.500 που απολύθηκαν με τη διαδικασία της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο θα επιστρέψουν», καθώς «το κόστος είναι πολύ μικρό».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT