Επίθεση Ν. Αναστασιάδη κατά ΟΗΕ και ΗΠΑ

Επίθεση Ν. Αναστασιάδη κατά ΟΗΕ και ΗΠΑ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιέσεις από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ, ώστε να επιστρέψει άνευ όρων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κατήγγειλε ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης. Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η οποία προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση στη Λευκωσία, ο Κύπριος πρόεδρος επιτέθηκε στον ΟΗΕ, αλλά και στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι του είχαν δώσει διαβεβαιώσεις για μια πιο διαλλακτική στάση της Αγκυρας, οι οποίες δεν τηρήθηκαν. Οπως δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν αλλά και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζ. Κέρι ότι η Τουρκία ήταν πρόθυμη να συμβάλει θετικά στην επανέναρξη του διαλόγου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είχε λάβει από μεγάλη δύναμη την υπόσχεση πως η Αγκυρα θα επέτρεπε στα πλοία με κυπριακή σημαία να προσεγγίζουν στα τουρκικά λιμάνια. Αντ’ αυτού, ωστόσο, υπήρξε ανανέωση της προκλητικής NAVTEX που δεσμεύει παρανόμως περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ για σεισμογραφικές έρευνες.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε αδιανόητο οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ να αναγνωρίζουν την παρανομία, «αλλά να σε καλούν να συμμετάσχεις σε ένα διάλογο κάτω από τις δοσμένες συνθήκες, προκειμένου τάχα να είσαι εποικοδομητικός για να επιλυθούν οι διαφορές», ενώ επιτέθηκε ονομαστικά στον γ.γ. του ΟΗΕ σε σχέση με την αναφορά στην έκθεσή του σε «απομόνωση των Τουρκοκυπρίων», αλλά και την αναφορά σε «ελληνοκυπριακές αρχές», που επίσης γίνεται στην έκθεση: «Είναι αδιανόητο ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών να αναφέρεται σε “ελληνοκυπριακές αρχές”, υιοθετώντας την καθ’ υπαγόρευση έκθεση που του υπέβαλαν και του επέβαλαν». Ο κ. Αναστασιάδης επιτέθηκε και στον Αμερικανό πρέσβη Τζον Κένιγκ, κατηγορώντας τον ότι υιοθετεί ουδετερότητα και ανοχή στις τουρκικές ενέργειες.

Ο Κύπριος πρόεδρος ξεκίνησε χθες διπλωματική προσπάθεια για να πετύχει η Κύπρος ευρωπαϊκή στήριξη και για τον σκοπό αυτό επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.-Κ. Γιουνκέρ και την κ. Μέρκελ, την οποία ενημέρωσε και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Αναστασιάδης και Μέρκελ αντάλλαξαν απόψεις και για την οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο του Ατυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15/2, στις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT