«Δεν θα κυβερνήσουμε και με το πιστόλι στον κρόταφο»

«Δεν θα κυβερνήσουμε και με το πιστόλι στον κρόταφο»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προοπτικές της διαπραγμάτευσης που ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές και τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο, αποτέλεσαν χθες το νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Δραγασάκης, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, είπε (Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 9,84) ότι θα απαιτηθεί ορισμένος χρόνος για την ολοκλήρωσή της και ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι τον Ιούλιο, οπότε και πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα, ούτε να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, αλλά δεν θα κυβερνήσουμε και με το πιστόλι στον κρόταφο», ανέφερε. Η κ. Σπυράκη έσπευσε να σχολιάσει ότι ο κ. Δραγασάκης «αποκάλυψε χωρίς περιστροφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία. Ο κ. Δραγασάκης δηλώνει ξεκάθαρα ότι μπορεί να μην πληρωθούν τα ομόλογα του Ιουλίου και του Αυγούστου».

Σχολιάζοντας την προσφυγή ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), ο κ. Δραγασάκης είπε ότι δεν αποτελεί δραματική εξέλιξη, καθώς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αξιοποιεί μία από τις δυνατότητες παροχής ρευστότητας, που ισχύει στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος. Για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ανέφερε ότι, παρά την παρατηρούμενη υστέρηση στα έσοδα, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, έχουν ήδη πιστωθεί τα ποσά για πληρωμή μισθών του πρώτου τετραμήνου και ΕΚΑΣ για ολόκληρο το έτος. «Οποιος θέσει ζήτημα αδυναμίας πληρωμής μισθών και συντάξεων θα κινδυνολογήσει», τόνισε και πρόσθεσε ότι «αν αδειάσουν τα ταμεία, θα ευθύνονται αποκλειστικά όσοι τα άδειασαν και όχι εκείνοι που θα τα παραλάβουν άδεια».

Η πρόταση της Ιρλανδίας

Παράλληλα, χθες, ο κ. Πάνος Σκουρλέτης επιστράτευσε Ιρλανδία, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μάριο Ντράγκι, για να «επαναφέρει την πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα πραγματικά προβλήματα». Στο πλαίσιο αυτό, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, έθεσε τα ερωτήματα γιατί δεν υιοθετεί την πρόταση της Ιρλανδίας για διενέργεια έκτακτης συνόδου κορυφής για το χρέος, γιατί δεν υποστηρίζει, όπως ο κ. Αβραμόπουλος, τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και γιατί δεν συντάσσεται με τον κ. Ντράγκι, που προτίθεται να ενισχύσει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Εν τω μεταξύ, παρά τις παραινέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να μιλάει για πράγματα που δεν γνωρίζει σε βάθος, η κ. Ραχήλ Μακρή επέμεινε και χθες ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει τη δυνατότητα να τυπώσει χρήματα, δυνάμει του μηχανισμού ELA, αποφεύγοντας, ωστόσο, να επαναλάβει τα περί 100 δισ. Είχε προηγηθεί σύσταση του κ. Δημήτρη Παπαδημούλη προς τους υποψηφίους «αν δεν γνωρίζουν ένα θέμα, ας μην αυτοσχεδιάζουν», ενώ ο κ. Γιάννης Μηλιός κάλεσε και τους «εκτός ΣΥΡΙΖΑ» να προστατεύσουν όσα πέτυχε το κόμμα. Ο κ. Μηλιός επανήλθε μετά τη χθεσινή επιμονή της κ. Μακρή, αναφέροντας ότι «όταν κάνεις ένα λάθος, το να το παραδέχεσαι και να σωπαίνεις απαιτεί σύνεση, σεμνότητα και γενναιότητα, γίνεσαι πιο συμπαθής έτσι».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT