Ο βασικός στόχος του κ. Παπανδρέου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασικό στόχο το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο θα κινηθεί και την τελευταία προεκλογική εβδομάδα ο κ. Γ. Παπανδρέου και τα στελέχη του Κινήματός του. Τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής του κ. Παπανδρέου παραμένουν απαράλλαχτα από την πρώτη ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη στις 3 Ιανουαρίου. Συνοπτικά: Πρώτον, στο Κίνημα κατηγορούν τον κ. Βενιζέλο για υπονόμευση, με σκοπό την εξώθηση σε παραίτηση του κ. Παπανδρέου το 2011. Δεύτερον, υπερασπίζονται την κυβερνητική διετία 2009-2011 και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν εκείνη την περίοδο. Τρίτον, τάσσονται υπέρ μιας υπό όρους κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και, τέταρτον, αμφισβητούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για την αντιμετώπιση που τυγχάνει ο πρώην πρωθυπουργός από μερίδα μέσων ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας διατύπωσε ο ίδιος και ευθέως την κατηγορία υπονόμευσης προς τον κ. Βενιζέλο, θέση από την οποία δεν μετακινήθηκε ουδείς στο Κίνημα ακόμα και μετά την έμμεση παραδοχή πως πράγματι, ο πρόεδρος του Κινήματος είχε προτείνει τον Νοέμβριο του 2011 την πρωθυπουργία και στον κ. Βενιζέλο. Στο Κίνημα περιγράφουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως «συνυπεύθυνο», μαζί με τον κ. Α. Σαμαρά, για την κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που ο κ. Παπανδρέου προώθησε ως πρωθυπουργός. Χρησιμοποιούν, μάλιστα, αυτό το επιχείρημα ως βάση για την κατηγορία ταύτισης με τη Δεξιά που προσάπτουν στον κ. Βενιζέλο.

Ο κ. Παπανδρέου και οι επιτελείς του αμφισβητούν, επίσης, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων από τη στιγμή που το Κίνημα άρχισε να καταγράφεται σε αυτές. Υποστηρίζουν ότι είναι χρονικά ανέφικτο να έχει καταγραφεί η δυναμική του Κινήματος στην κοινή γνώμη και ευελπιστούν πως την τελευταία εβδομάδα το κόμμα τους θα αυξήσει την επιρροή του. Ως παράδειγμα αναφέρουν την προσέλευση, όπως λένε, στις συγκεντρώσεις του κ. Παπανδρέου, γεγονός που, κατά την άποψη των συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού, αποδεικνύει ότι μεγάλο τμήμα των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ έχει μετακινηθεί προς το Κίνημα. Ο κ. Παπανδρέου θα συνεχίσει τις περιοδείες του και αυτή την εβδομάδα, επιστρέφοντας μάλιστα και στην Αττική, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία ομιλία, ενώ θα κλιμακώσει και τις προσωπικές εμφανίσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Αξιοσημείωτο και απρόσμενο για τους περισσότερους παρατηρητές στοιχείο της καμπάνιας του κ. Παπανδρέου είναι η ολική επαναφορά των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούσε και το 2009. Ο κ. Παπανδρέου τονίζει επίμονα ότι παρά τα λάθη που έγιναν, η πολιτική πρόταση που κατέθεσε τότε, εξακολουθεί να είναι επίκαιρη. Και τούτο διότι, όπως λέει, αποδεικνύεται ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει μόνον εφόσον πραγματοποιηθούν ριζικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι θα μπορούσε να βρεθεί πολιτικό έδαφος συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση, βέβαια, που το νεοπαγές κόμμα κατορθώσει να υπερκεράσει το 3% που απαιτείται για να εισέλθει στη Βουλή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT