Η ευρωπαϊκή πορεία, κεντρικός όρος από «Ποτάμι»

Η ευρωπαϊκή πορεία, κεντρικός όρος από «Ποτάμι»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λύση που θα προτείνει αν λάβει, όπως είναι σίγουρος, την τρίτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα περιγράψει αύριο ο κ. Στ. Θεοδωράκης στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που θα δώσει. Λύση, η οποία δεν θα περιορίζεται μόνο στην περιγραφή μιας άλλη μορφής διακυβέρνησης, αλλά κυρίως θα ιεραρχεί τα βασικά αιτήματα της διαπραγμάτευσης που κατά το «Ποτάμι» πρέπει να προτάξει η επόμενη κυβέρνηση για να βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστές της χώρας. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο κεντρικός όρος στον οποίο θα επιμείνει μέχρι τέλους το «Ποτάμι» για να προχωρήσει σε οποιαδήποτε σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Να μην διακυβευθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, ακόμη και αν το αποτέλεσμα της όποιας διαπραγμάτευσης δεν ικανοποιήσει την επόμενη κυβέρνηση.

Οι συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη δεν κρύβουν πλέον ότι προεξοφλούν ως δεδομένη τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτόν, άλλωστε, τον λόγο επισημαίνουν την ανάγκη το «Ποτάμι» να είναι ευκρινώς η τρίτη δύναμη και να συγκεντρώσει ένα ποσοστό το οποίο θα δώσει στον κ. Θεοδωράκη μια ισχυρή κοινοβουλευτική ισχύ που θα αποδειχθεί, όπως λένε, καθοριστική για τις εξελίξεις. Ο στόχος τους είναι προφανής. Να καταδείξουν στους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους της Ν.Δ. ότι το παιχνίδι του νικητή έχει πλέον κριθεί και να τους πείσουν να εμπιστευθούν το «Ποτάμι» ως «τη μόνη υγιή δύναμη που μπορεί να σταθεί ως σταθερό ευρωπαϊκό ανάχωμα στην πολυφωνία του ΣΥΡΙΖΑ».

Σημειώνεται ότι στο «Ποτάμι» έχουν ήδη επεξεργαστεί και την εναλλακτική στάση που θα τηρήσουν αν ο ΣΥΡΙΖΑ φτάσει πολύ κοντά στην αυτοδυναμία, καθώς όλο και περισσότεροι περιγράφουν το σενάριο της λεγόμενης «ανοχής». Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, αν ο ΣΥΡΙΖΑ φτάσει πολύ κοντά στις 151 έδρες θα του διαμηνυθεί ότι από το «Ποτάμι» έχει την ανοχή να διαπραγματευθεί με τους εταίρους όσα ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας ότι μπορεί να διασφαλίσει προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Το σενάριο αυτό είναι προφανές, βέβαια, ότι κρύβει και μια ανομολόγητη σκέψη του κ. Θεοδωράκη. Να μην βρεθεί στην εκ των πραγμάτων μειονεκτική θέση να διαπραγματευθεί με τον κ. Τσίπρα αν βρίσκεται μια ανάσα από την αυτοδυναμία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT