Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός για τις εκλογές

Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός για τις εκλογές

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, καθώς η συγκέντρωση των αποτελεσμάτων της εκλογικής αναμέτρησης απαιτεί ταχύτητα, ακρίβεια και άψογη συνεργασία πολλών υπηρεσιών ανά τη χώρα. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, αν ο κρατικός μηχανισμός λειτουργούσε πάντα όπως «στην εκλογική αναμέτρηση, θα ήμασταν άλλη χώρα».

Οπως καθορίζεται σε εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε χθες, τα αποτελέσματα των γενικών βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 θα συγκεντρώνονται σε κάθε νομό από τις περιφερειακές ενότητες της έδρας του, θα μεταδίδονται στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο με τη σειρά του θα τα διοχετεύει στα μέσα ενημέρωσης μέσω ηλεκτρονικού συστήματος.

Η διαδικασία προβλέπει πολύ χαρτί… Προτού αναγραφεί στις οθόνες του συστήματος του υπουργείου Εσωτερικών το κάθε ξεχωριστό αποτέλεσμα που θα δίνει η διαδικασία καταμέτρησης, σε καθένα από τα 19.733 εκλογικά τμήματα της χώρας όπου θα ολοκληρώνεται η καταμέτρηση των ψήφων θα συμπληρώνεται από τον δικαστικό αντιπρόσωπο ειδικό προτυπωμένο έντυπο, ενώ με όμοια αντίτυπα θα εφοδιάζονται οι εφορευτικές επιτροπές, τα αρμόδια γραφεία των Περιφερειακών Ενοτήτων της έδρας του νομού και όλοι οι δήμοι της ίδιας εκλογικής περιφέρειας (νομού). Για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων από τον δήμο στην αρμόδια περιφερειακή ενότητα θα χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένα fax, οι τηλεφωνικοί αριθμοί των οποίων ανήκουν στο πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞΙΣ, μέσω του οποίου, άλλωστε, επικοινωνεί η δημόσια διοίκηση. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα -μόνο για τους συνδυασμούς- του κάθε εκλογικού τμήματος θα μεταδίδονται τηλεφωνικά στο υπουργείο Εσωτερικών κατά σειρά χρονικής άφιξης. Τα αποτελέσματα για τους σταυρούς των υποψηφίων θα μεταδίδονται στη συνέχεια και είναι η πρώτη φορά που θα αναγράφονται οnline στο σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών.

Για την όσο το δυνατόν ταχύτερη και ασφαλέστερη εξέλιξη της διαδικασίας έχουν συσταθεί τα εξής συνεργεία υπαλλήλων:

• Συνεργείο παραλαβής αποτελεσμάτων.

• Συνεργείο διακίνησης και διόρθωσης – τα μέλη του αναλαμβάνουν τη διακίνηση των αποτελεσμάτων από τον αντιπεριφερειάρχη στο επόμενο συνεργείο.

• Συνεργείο μετάδοσης – o κάθε υπάλληλος «χρεώνεται» με εκατό εκλογικά τμήματα.

• Συνεργείο παραλαβής και ταξινόμησης των πρακτικών.

Επίσης, κάθε δήμαρχος θα ορίσει υπαλλήλους του, οι οποίοι την ημέρα των εκλογών θα αναλάβουν να παραλάβουν από τους δικαστικούς αντιπροσώπους τα αποτελέσματα ενός συγκεκριμένου εκλογικού τμήματος και να τα μεταφέρουν, ως αγγελιαφόροι, χωρίς καμία καθυστέρηση, με το ταχύτερο δυνατό μέσο, στον δήμο. Τα καταστήματα των δήμων θα παραμείνουν ανοιχτά έως και την ολοκλήρωση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων απ’ όλα τα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους. Σε κάθε κτίριο όπου θα στεγασθούν εκλογικά τμήματα θα πρέπει απαραίτητα να υπάρχει τηλέφωνο.

Οι περιφερειακές ενότητες, μετά το πέρας της διαδικασίας, θα αποστείλουν στο υπουργείο Εσωτερικών αντίτυπο των αποτελεσμάτων καθώς και CD με τα αποτελέσματα. Αντίστοιχα CD με τα αποτελέσματα θα αποστείλουν στο υπουργείο Εσωτερικών και στα Πρωτοδικεία μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης.

Σύμφωνα με τη Singular Logic, στις 9.30 μ.μ. το βράδυ της Κυριακής θα έχουμε την πρώτη ασφαλή εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT