Σαμαράς: Χωρίς ρευστότητα με ΣΥΡΙΖΑ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως επιβεβαιωτική του διακυβεύματος που έθεσε ήδη πριν από την κατάρρευση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου, που οδήγησε στις πρόωρες εκλογές, διάβασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τους όρους συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

O πρωθυπουργός επέλεξε, με διάγγελμά του, να αναδείξει τις κρίσιμες για την Ελλάδα πτυχές της απόφασης, υπογραμμίζοντας, ενόψει της μεθαυριανής εκλογής, ότι η χώρα μπορεί να επωφεληθεί μόνον εάν συνεχίσει στον δρόμο της ολοκλήρωσης της συμφωνίας –και προφανώς όχι της ρήξης– με τους εταίρους. «Είναι ώρα εθνικής ευθύνης. Κάναμε τεράστιες θυσίες για να φτάσουμε έως εδώ και θα ήταν ολέθριο να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που έρχονται», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, κάνοντας λόγο για μία ιστορική απόφαση της Ευρώπης, «που προσφέρει ρευστότητα πάνω από ένα τρισ. ευρώ, θα δώσει μεγάλες ανάσες σε όλους τους λαούς της Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε ο ίδιος τους όρους υπό τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί: «Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ το λέει καθαρά. Χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης για το υφιστάμενο πρόγραμμα που πρέπει να τελειώσει σε ένα μήνα, θα είμαστε αποκλεισμένοι. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε αναστολή όσο δεν κλείνει με επιτυχία αυτή η αξιολόγηση. Αρα, ενώ η δική μας η πολιτική εγγυάται την πλήρη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη νέα εποχή για όλη την Ευρώπη, η κεντρική θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βεβαιότητα, μας κρατάει έξω από αυτήν την κοσμογονία. Διότι ούτε το πρόγραμμα δέχεται, ούτε στην αξιολόγηση θα προχωρήσει, ούτε και τους κανόνες αναγνωρίζει…».

Η «απόφαση Ντράγκι» μπαίνει, εκ των πραγμάτων, στην προεκλογική αρένα κατά τις τελευταίες κρίσιμες ώρες, όταν και μία σημαντική μερίδα αναποφάσιστων ψηφοφόρων –στους οποίους προσβλέπει το Μαξίμου– καταλήξουν στην τελική τους απόφαση.

Εμπιστοσύνη Πεκίνου

«Η τελική επιλογή ανήκει ασφαλώς στην κρίση του ελληνικού λαού» κατέληξε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος συνέχισε την επίθεσή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ και από το λιμάνι του Πειραιά, όπου και βρέθηκε στα εγκαίνια του έργου επέκτασης του προβλήτα 3 της Cosco.

Σε υψηλούς τόνους, όπως αυτούς που θα υιοθετήσει και κατά την αποψινή ομιλία του στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο, με την οποία θα κλείσει η γαλάζια προεκλογική εκστρατεία, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε από τον, γνώριμο για τον ίδιο, χώρο της επένδυσης του κινεζικού γίγαντα, ότι μετράει και η τελευταία ψήφος καθώς το πρώτο κόμμα παίρνει 50 έδρες επιπλέον και αν είναι η Ν.Δ. θα σχηματίσει κυβέρνηση με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί αυτή καθαυτή την επένδυση, η κινεζική ηγεσία διά του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ εκφραζόταν με θερμά λόγια τόσο για τη διμερή στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Κίνας όσο και για τον ίδιο τον κ. Σαμαρά. Σε επιστολή του, ο Κινέζος πρωθυπουργός υπογραμμίζει ως αμοιβαία επωφελή τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Κίνας και εκφράζει τη βαθιά του εκτίμηση για την επιλογή του κ. Σαμαρά να επενδύσει στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και στις εργώδεις προσπάθειες υποστήριξης της επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά. Ο κ. Λι επαναλαμβάνει τη δέσμευση του Πεκίνου για ανάδειξη του Πειραιά σε μείζονα μεταφορικό κόμβο στη νοτιανατολική Μεσόγειο, ως ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας προς «όφελος των δύο κρατών και των λαών τους».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT