Φαίνεται ότι χάνει την αυτοδυναμία το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με καταμετρημένο πάνω από το 95% των ψηφοδελτίων στην επικράτεια και μέχρι στιγμής λαμβάνει 149 έδρες. Στη Βουλή φαίνεται ότι θα μπουν επτά κόμματα, καθώς εκτός μένει το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου.
Τα αποτελέσματα στην επικράτεια
Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας είχε επαφές με Π. Καμμένο και Στ. Θεοδωράκη, ενόψει της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης που θα λάβει από τον Κ. Παπούλια. Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε το βράδυ της Κυριακής με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο και αποφασίστηκε συνάντηση για τη Δευτέρα το πρωί στις 10:30, αμέσως μετά τη λήψη της διερευνητικής εντολής από τον Κάρολο Παπούλια, με αντικείμενο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας των δύο κομμάτων.
Νωρίτερα, η εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών, με βάση 2.871 εκλογικά τμήματα της χώρας, είχε ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ 36,5% και 150 έδρες.
Νέα Δημοκρατία 27,7% και 76 έδρες.
Χρυσή Αυγή 6,3% και 17 έδρες.
Ποτάμι 5,9% και 16 έδρες.
ΚΚΕ 5,6% και 15 έδρες.
ΠΑΣΟΚ 4,8% και 13 έδρες.
ΑΝΕΛ 4,7% και 13 έδρες.
Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Singular Logic, κ. Μ. Καριώτογλου, για να εξασφαλίσει 151 έδρες ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξασφαλίσει το 36,8%, ενώ η διαφορά μεταξύ Χρυσής Αυγής και Ποταμιού είναι πολύ πιθανόν να ανατραπεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και το Ποτάμι να τερματίσει στην τρίτη θέση.
Η έκπληξη των εκλογών που φαίνεται να ανέτρεψε για μια ακόμη φορά τις αρχικές προβλέψεις είναι ο εντελώς διαφορετικός τρόπος που ψήφισαν οι πολίτες της Αττική σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Στην Αττική ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συντρίψει τη ΝΔ εν αντιθέσει με την περιφέρεια και τα μικρότερα αστικά κέντρα στα οποία η διαφορά των δύο κομμάτων είναι σαφώς μικρότερη.
Επισημαίνεται ότι κορυφαίοι συνταγματολόγοι σχολιάζοντας το σενάριο μιας ψήφου ανοχής σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν ότι η λεγόμενη δεδηλωμένη «δεν μπορεί να υπάρχει αν ο νικητής των εκλογών ή τα κόμματα που θα συνεργαστούν για να σχηματίσουν κυβέρνηση δεν λάβουν 151 θετικές ψήφους ανεξαρτήτως των απόντων από την πρωτη ψηφοφορία στην Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης». Τούτο σημαίνει με απλά λόγια ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατακτήσει τελικά τις 151 έδρες κάποιο άλλο κόμμα -ή και μεμονωμένοι βουλευτές- πρέπει να ψηφίσουν θετικά υπέρ του στη βουλή στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης για να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές.
Η πρόβλεψη των αποτελεσμάτων σύμφωνα με το κοινό exit poll που μεταδώθηκε απο τους τηλεοπτικούς σταθμούς
ΣΥΡΙΖΑ: 36%-38%
ΝΔ: 28%-26%
Ποτάμι: 6%-7%
Χρυσή Αυγή: 6%-7%
K.K.E.: 5%-6%
ΠΑΣΟΚ: 5,2%-4,2%
ΑΝ.ΕΛ.: 4%-5%
ΚΙΔΗΣΟ: 3,2%-2,2%
Τα exit poll που μεταδόθηκαν στις 19:00 έδωσαν διαφορά 12,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ.
ΝΔ: 23% – 27%
ΣΥΡΙΖΑ: 35,5% – 39,5%
ΠΑΣΟΚ: 4,2%-5,2%
Χρυσή Αυγή: 6,4% – 8%
Ποτάμι: 6,4% – 8%
Κ.Κ.Ε.: 4,7% – 5,7%
ΑΝ.ΕΛ.: 3,5% – 4,5%
ΚΙΔΗΣΟ: 2,% – 3,2%
ΔΗΜΑΡ: 0,3% – 0,7%
Η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ δίνει προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά τουλάχιστον 10 μονάδες έναντι της ΝΔ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της εκτίμησης εκλογικού αποτελέσματος ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να καταλαμβάνει 36% με 39%, η ΝΔ 24% έως 27%, το Ποτάμι 6,5% έως 8,5%, η Χρυσή Αυγή 6 με 8%, το ΚΚΕ 5 με 7%, το ΠΑΣΟΚ 4 με 6%, οι ΑΝΕΛ 2,5% με 4,5%, το ΚΙΔΗΣΟ 2% έως 3% η ΔΗΜΑΡ 0,5% με 1%.
Ισχυρό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά από 8,5-9,5 ποσοστιαίων μονάδων δίνει το exit poll της Κάπα Research.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 33,5-37,5%, με τη ΝΔ να ακολουθεί με 25-28%. Την τρίτη θέση με ποσοστό 5,5-7,5% καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή, ενώ με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ. Στο όριο του 3% δίνει μάχη το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
Σύμφωνα με το exit poll της Κάπα Research η δύναμη των κομμάτων, στο 70% της ανάλυσης των στοιχείων, έχει ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 33,5% – 37,5%
ΝΔ: 25% – 28%
Χρυσή Αυγή: 5,5% – 7,5%
Ποτάμι: 5% – 7%
ΠΑΣΟΚ: 4% – 6%
Κ.Κ.Ε.: 4,5% – 6,5%
ΑΝ.ΕΛ.: 3,5% – 4,5%
ΚΙΔΗΣΟ: 2,2% – 3,2%
Άλλο: 7,3% – 9,3%
Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση ψήφου, οι έδρες που λαμβάνουν τα κόμματα κατανέμονται ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 148-154
ΝΔ: 70-78
Χρυσή Αυγή: 16-20
Ποτάμι: 16-19
ΠΑΣΟΚ: 12-14
Κ.Κ.Ε.: 15-17
ΑΝ.ΕΛ.: 10-12
ΚΙΔΗΣΟ: 0-8
Η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος από την εταιρία Singular Logic που συγκεντρώνει και μεταδίδει τα εκλογικά αποτελέσματα θα μεταδοθεί περίπου στις 21.30 το βράδυ.
Για ιστορική νίκη κάνουν λόγο κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ
Το εκλογικό αποτέλεσμα, με βάση τα exit poll, «είναι μια ιστορική νίκη για τον ελληνικό λαό, ο οποίος τάχθηκε συντριπτικά κατά της λιτότητας» τονίζουν στο πρώτο σχόλιό τους κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν ότι το αποτέλεσμα «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο αλλαγών σε όλη την Ευρώπη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «αναλαμβάνει την ευθύνη να συγκροτήσει κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, να υλοποιήσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και να διαπραγματευθεί στην Ευρώπη».
Στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Κουμουνδούρου, βρίσκονται ήδη αρκετά κομματικά στελέχη, τα οποία περιμένουν, σε κλίμα ενθουσιασμού, τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα για την πρώτη σύσκεψη.
Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχτηκαν τις εκτιμήσεις των exit polls σε πανηγυρικό κλίμα στο εκλογικό κέντρο του κόμματος στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Πλήθος κόσμου και πολλοί δημοσιογράφοι και τεχνικοί από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στην πλατεία από νωρίς το απόγευμα. Μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των exit polls ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας: «Ήρθε η ώρα της Αριστεράς».
Στάση αναμονής στη ΝΔ
Ψυχραιμία και στάση αναμονής τηρεί η ηγεσία της ΝΔ που επισημαίνει ότι τα exit polls δεν είναι επίσημα εκλογικά αποτελέσματα.
Πηγή της ΝΔ μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls είπε στους δημοσιογράφους μεταφέροντας τις θέσεις της ηγεσίας: «Τα exit polls δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν το αμφισβητούμε, ωστόσο σας επισημαίνουμε ότι σε μία σειρά από προηγούμενες αναμετρήσεις όπως στις περιφερειακές με την κ. Δούρου τα exit polls απήχαν από το τελικό αποτέλεσμα. Εφόσον δεν γνωρίζουμε την διαφορά θα πρέπει να περιμένουμε. Σας επισημαίνουμε ότι υπάρχει και ένα διαφορετικό exit poll από την εταιρεία K Research, σύμφωνα με την οποία η ΝΔ κινείται από 25-28% και ο ΣΥΡΙΖΑ από 33,5-37,%. Εμείς θα περιμένουμε να δούμε τους απόλυτους αριθμούς για να βάλουμε συμπεράσματα σε σχέση με τις ψήφους που έχασε το κόμμα από τις προηγούμενες αναμετρήσεις. Πάντως υπήρξε μεγάλη αποχή».
Υπενθυμίζεται ότι το «κλειδί» της αυτοδυναμίας βρίσκεται στο άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν θα φτάσουν το 3% του εκλογικού σώματος και συνεπώς θα μείνουν εκτός Βουλής.
Δηλαδή, όσο πιο μεγάλο είναι αυτό το άθροισμα, τόσο χαμηλώνει το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για την αυτοδυναμία.
Για παράδειγμα, αν το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής φτάσει το 5%, τότε, το πρώτο κόμμα θα πρέπει να εξασφαλίσει το 38,38% των ψήφων προκειμένου να πετύχει την αυτοδυναμία. Αν πάλι το αθροιστικό ποσοστό των εκτός κομμάτων Βουλής ανερχόταν στο 1%, τότε, οι απαιτήσεις αυξάνονται για το πρώτο κόμμα των εκλογών καθώς για την αυτοδυναμία είναι αναγκαίο ποσοστό 40%.