ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σχεδιάζεται στις Βρυξέλλες, ώστε να συζητηθούν οι θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Το έκτακτo Eurogroup προγραμματίζεται μία μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών-μελών, δηλαδή την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, ενώ έως αργά χθες το βράδυ εξελισσόταν το EuroWorking Group, όπου συμμετέχουν οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες των 19 υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης. Εκεί ο κ. Χουλιαράκης έλαβε το «βάπτισμα του πυρός», καθώς παρόλο που η Ελλάδα δεν ήταν το μόνο θέμα υπό συζήτηση, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι περίμεναν να ακούσουν τη στάση του Ελληνα εκπροσώπου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, όπως δήλωναν στην «Κ», δεν γνωρίζουν τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες μέχρι στιγμής «φάσκουν και αντιφάσκουν». Το μήνυμα, άλλωστε, που πήρε και ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του στις Βρυξέλλες, είναι ότι πρέπει να ζητήσει παράταση άμεσα μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Οι λόγοι για το έκτακτο Eurogroup είναι βασικά δύο: Πρώτον, προκειμένου να είναι καλά προετοιμασμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής, στην ατζέντα της οποίας βρίσκεται μεν το θέμα της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, αλλά η προσοχή θα πέσει στον νέο Ελληνα πρωθυπουργό και θα γίνει συζήτηση σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα. Δεύτερον, καθώς το προγραμματισμένο Eurogroup είναι για τις 16 Φεβρουαρίου και το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κρίνουν αναγκαία άλλη μία συνάντηση σε επίπεδο Eurogroup, σε περίπτωση «ατυχήματος», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Αλλωστε, είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε απόφαση αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από μια σειρά Κοινοβουλίων (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία κ.λπ.), μια απόφαση που δεν μπορεί να γίνει τελευταία στιγμή καθώς τηρούνται διαδικασίες μερικών ημερών.
Χθες, στην παρουσίαση των οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2014-2016, ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι «σεβόμεθα την ψήφο των άλλων λαών, αλλά και μία χώρα πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις της».
Εξάλλου, οι δύο ηγέτες που επισκέφτηκε ο κ. Τσίπρας τις προηγούμενες ημέρες τοποθετήθηκαν θετικά σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να μη δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου, αυξάνοντας τις πιέσεις προς την ελληνική πλευρά. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ήταν μια νόμιμη απόφαση και σε σωστή χρονική στιγμή, γιατί φέρνει όλους τους ενδιαφερομένους στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η απόφαση της ΕΚΤ είναι μια κίνηση που θέτει τις κυβερνήσεις και τα κράτη ενώπιον των ευθυνών τους και είναι απόλυτα νόμιμη. Τέλος, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, βρίσκεται σε «στενή επαφή» με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, για διάφορα θέματα, όπως της Ελλάδας.